„Kurva nagy a magyar színtér!” – A Szégyen Kazetták kedvenc 2023-as zenéi

2024.02.02. 13:28, soostamas

recorderfoto_1.jpg

Apokaliptikus flesselgetés, haluzgatós anarcho hardcore, könyörtelen politikai agitáció, a latin-amerikai punk tébolya, és csontig csupaszított Discharge-riffek fuzz-takaróban. „Csak én vagyok egy hülyegyerek, aki azt szeretné, ha minden lemezt légópincében vennének fel húgyagyú kretének?”

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Nem nagyon volt más kiadó a hazai undergroundban, ami nagyobbat ment volna 2023-ban, mint a Szégyen Kazetták: itt jött ki az igazán eredeti hangon megszólaló, szintis posztpunkos-dreampopos Pletyka demója, ami egy szürreális fordulattal a Bandcamp év végi punk toplistájára is felkerült, illetve a Juggler fogós, dühös, melankolikus punklemeze, az Angard – hogy csak kettőt említsünk a jobbnál jobb megjelenéseik közül, amelyek között akadt ősember zajrock, punk grindcore, és egyéb, radikális gitárzenék is. Íme tehát az egyszemélyes DIY punkkiadó alapító-mindenese, a zenészként is aktív Fefi tavalyi kedvencei.

 

1. Észlelés: Az agyam helyén bombatölcsér tátong (Szerzői kiadás)

Ez a lemez hosszabb ideig készült, mint ameddig a legtöbb punkzenekar létezni szokott. A politikailag korrekt Büdösök frontálisan ütközik a Touch and Go Recordsszal egy pezsgőben tocsogó, kannabiszfüsttől ködös atmoszférájú próbateremben. Élőben is az Észlelés a kedvenc magyar zenekarom, de Az agyam helyén bombatölcsér tátong grandiozitása brutális szintlépés a korábbi lemezekhez képest. Szeretlek punk!!!

Pinén: Nicolasa Quintremán 7” (Szerzői kiadás)

Hardcore punk ennél primitívebb nem tud lenni – gitár, dob, könyörtelen és radikális politikai agitáció. A lemez címét egy meggyilkolt mapucse politikai aktivista adja, akinek küzdelmeiről a zenekar a 2005-ben készült Apaga y vámonos című dokumentumfilmet ajánlja. Nem szoktak turnézni, úgyhogy megpróbáltuk őket bereptetni egy exkluzív Kriptás koncertre, de sajnos visszautasították, mert nem tudnák kire hagyni az állataikat a Barcelona közelében lévő tanyán, ahol élnek.

Abism: S/T LP (Toxic State Records)

A Nuke York-i színtér nagyágyúi közepesen gyors, csontig csupaszított Discharge-riffeket takarnak be a fuzz-takaróval. Sokat hozzáad az egészhez a latin-amerikai punk tébolya és a helyenként már pszichedéliába hajlóan repetitív, primitív zakatolás. Nagyon szép borító.

Spirito di Lupo: Vedo La Tua Faccia Nei Giorni di Pioggia LP (La Vida Es Un Mus Discos)

Legalább akkora rajongója vagyok a brit anarchopunknak, mint a klasszikus olasz hardcore-nak, ez pedig valószínűleg igaz a milánói Spirito di Lupo zenekar tagjaira is. Haluzgatós, dallamos anarcho hardcore, férfi-női váltott ének, komor, apokaliptikus flesselgetés. Egy modern klasszikus!

Soup Activists: Mummy What Are Flowers For? CS (Mangel Records)

Lumpy Martin ránk szabadította ezt az egész egg punk nevű faszságot, aztán kapitulált is belőle, hogy a Television Personalities és a The Clean által inspirált, fülbemászó indie pop dalokat írjon. Szerintem nagyon jól tette, a Soup Activists volt az egyik kedvenc koncertem is tavaly. Mindig kilóg a lóláb, ha ehhez hasonló zenét nem punkok játszanak, vagy csak én vagyok egy hülyegyerek, aki azt szeretné, ha minden lemezt légópincében vennének fel húgyagyú kretének. Mindenesetre ez elég jó, állítólag majd lemezen is kijön, addig is elérhető a berlini Mangel Recordsnál kazettán.

Muro: Imperio es Ascenso 7” flexi (Autsajder Produkcija)

A bogotai Muro 2020-as Pacificar nagylemeze biztosan az egyik kedvenc hardcore lemezem az elmúlt 5-10 évből, úgyhogy kicsit szomorúan is konstatáltam, hogy évek óta nem nagyon hallani róluk – azt hiszem, ők is össze-vissza laknak a világban. Tavaly viszont egy kicsit meglepő módon, a zágrábi székhelyű Doomtown Records által működtetett Autsajder Produkcijánál tértek vissza egy kétszámos flexi kislemezzel. Nyaktörő tempó, feszes és metsző gitárok, brutális acsarkodás – a várható dolgok.

Összes 2023-as Szégyen Kazetták-kiadvány (Halott Kígyók: S/T, Pletyka: Demo, Juggler: Angard, Unholy Sativa: Vulkán, Amasunzu: Demo, Vehemencia: Demo, Cayír: Demo)

Eleve lehetetlen kiválasztani a hét legjobb lemezt egy évből, de ha a kedvenceimről kell beszélni, akkor még csalnom is muszáj. A Szégyen Kazettákat azért kezdtem el csinálni, hogy a kedvenc helyi zenekaraimat adjam ki és a hozzájuk kapcsolódó színteret (aminek részese és rajongója is vagyok) támogassam, népszerűsítsem. A 2023-as volt a kiadó eddigi legsűrűbb éve, nyolc kazettát adtam ki és mindegyiket imádom (na jó, az utolsó a saját szólóprojektem, de azt sem utálom). Csak ezt a hét kiadványt írni a toplistába égő lett volna, kihagyni őket viszont hazugság. Kurva nagy a magyar színtér!

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

Kultivátor és Machinecho

Miller Dávid

Mákó Mári, Kovács Balázs, Szabó Bálint

Nagy Laca és Riger János (The Lubricators)

HOCUSPONY

Sorbonne Sexual és Soviet Monday

Nemes András (Pluto)

Cataflamingo és Mayberian Sanskülotts

Vidal, Imre Fia Imre, Stone Sober

Megtűrtek

LADY/BIRD, Napfonat, Belau

Nagy Emma Quintet

 

nyitókép: Zbytečné fotky

https://recorder.blog.hu/2024/02/02/a_szegyen_kazettak_kedvenc_2023-as_zenei
„Kurva nagy a magyar színtér!” – A Szégyen Kazetták kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása