„Őrült vagy zseni?” – DOÓR, SilkSilver és a toldyuuso kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.15. 11:28, soostamas

door-silksilver-toldyuuso.jpg

Mit hallgattak 2023-ban a leghallgatottabb zenéket készítő producerek? Hundred Sins, Somogyvári Dániel és ANUBII$ után jön a Co Lee-vel kalandos sorsú gitárraplemezt készítő, Brenkával és BÖBE-vel (korábban meg Beton.Hofival is) zenélő Doór Mátyás, a Co Lee cirkuszos lemezéről ismerős, de a pécsi énekes-dalszerző Kati Wintermansszal és a szintén Wavy-tag Chris Villon magyar nyelvű projektje, a Franko alá is dolgozó SilkSilver, valamint a toldyuuso duó, akik Beton.Hofi élőben, a Parkban forgatott klipje (Motel) mellett a Wavy (Babel) és Co Lee (Cirque de L'Homme) első nagylemezére is adtak zenét, és emellett két saját nagy- és számos kislemezt is kihoztak tavaly, sötét, elektronikus hatású popzenékkel.

door2.jpgFotó: Radványi Fruzsina.

DOÓR MÁTYÁS

Idén a tudatosság tökéletesítése volt a cél, és ahogy a produceri trükköket tudatosan használom, úgy akartam a dalszerzésben is csinálni a dolgokat, hogy a dalok, amiken dolgozom, és amiket írok, jól ki legyenek találva. A 2023-as kedvenc zenéimen is látszik, hogy tudatosabban hallgattam őket. Viszont csak single dalokra volt időm. Travis albuma volt talán az egyetlen lemez, amit tavaly meghallgattam (de annyira nem kapott el).

5. Dua Lipa: Houdini

Nagyon bírom a Tame Impalát, és nagyon jó egy ilyen popkörnyezetben látni, hogy ez a pali megállja a helyét és tud hitet írni. Zseniális az, hogy egy hangon megy kicsit több mint két percig a dal (ami szerintem majdnem, hogy pofátlan – főleg popzenében), és eljön a pont, ahol bejönnek harmóniák, itt nyer értelmet a dal. (Plusz poén, hogy egy „süss fel nap” kategóriájú topline (énekdallam) fullosan működik.)

4. Post Malone: Something Real

A hatalmas kórusokat imádom használni és hallgatni is egyaránt, ez egy olyan dolog, ami nekem teljesen más magaslatokba emeli a lécet. Egy koncerten is akkora élményt tud adni az embernek, ha a tömeg közepén áll, és hallja, hogy körülötte több száz vagy ezer ember ugyanazt énekli. Hatalma van ennek a dolognak.

3. Smile High and The Main Squeeze: I Love It When You

Ez abba a típusú zenébe tartozik, amivel a legkönnyebb engem lekenyerezni. De ez ebből a stilópakkból is nagyon kitűnik nekem. Ennek a dalnak minden egyes pillanata kifejezetten iszonyat számomra.

2. Metro Boomin & A$AP Rocky & Roisee: Am I Dreaming

Bírom nagyon az ilyen szimfonikus jellegű dolgokat, plusz a csaj hangja, énekdallama, és az effekt, ami a hangján van, teljesen elvitt.

1. The Weeknd & Madonna & Playboi Carti: Popular

A beat és a topline annyira jól működik együtt, plusz nekem a szövege is kifejezetten tetszett. Napokig rá voltam csúszva, mikor kijött. Loopon ment.

 

silksilver.jpg

SILKSILVER

1. Kaelin Ellis: For The Year (ft. Saltyyy, Molly Mcphaul)

Zseni a csávó. Annyira érzi, hogy mitől lesz valaminek ilyen fasza húzása, groove-ja. Persze zeneileg is nagyon izgi nekem. Szerintem egy nagyon egyedi és izgalmas világa van a cuccainak. A Funk Will Prevail című albuma az sikítozós nekem végig.

2. Jordan Rakei: Flowers

Olyan érzelmek vannak ennek a csávónak az akkordjaiban, hogy mindig érzek tőle valamit. Sok mindentől függ, hogy éppen mit. Ez a trekk a ködös őszi reggeleim himnusza volt. Gondolom ez is volt a trekk célja, legalábbis én ezzel a céllal írnék ilyen trekket. Nagyon katartikus kis cumó ez nekem.

3. Kaytraminé: letstalkaboutit (ft. Freddie Gibbs)

Őrült Kay-T groove, elképesztően laza Aminé vaker és szemtelen Freddie Gibbs sorok. Asszem ez egy hazafutás nálam.

4. Yussef Dayes: Black Classical Music (album)

Én mindig a dobokkal kezdek, ha írok egy trekket (Beatrick báttya ezért beszólna, de ezt már lerendeztük 1v1). Yussef Dayes nagy influence és inspiráció nekem az elejétől fogva. Nagyon vártam, hogy ez a cucc kijöjjön. Világklasszis zenészek vannak rajta. Komplex érzelmek vannak kiöntve. Komoly kis paletta ez nekem zeneileg, érzelmileg és hát a dobok… teljesen beteg.

5. Benny The Butcher: Big dog (ft. Lil Wayne)

Nem kedvelem a trapet. Keveset tudok meghallgatni. Ez pont egy olyan darab, ami hangzásában hozza azt a piszkos soundot, amit én keresek egy hip-hop trekkben. Alapvetően nem raknám rá az ötös listámra. Azért gondoltam, hogy mégis hozom, mert régen vágtam ilyen feszes stank face-t trap trekk hallgatása közben.

 

toldyuuso.jpg

toldyuuso

4 kedvenc album

Top 1:

Ugyan februárban már kint volt az album, de már el is vitte az évet számunkra Skrillex Quest For Fire albuma. Az elképesztő kreativitás és profizmus, amit az egész képvisel, egyszerűen utánozhatatlan, minden zene a tökéletesség érzetét kelti bennünk. Kb. az album végére egy kérdés fogalmazódik meg: innen hova tovább?

Skrillex - Quest For Fire
IMANU - Paradise
Fox Stevenson - Enemy Brain Entertainment Suite
Nitepunk - HUMAN

4 kedvenc zene

Top 1:

The Caracal Project. Hát az emberünk egy őrült vagy zseni, bár zenészek esetében ez lehet mindkettő, a lényeg, hogy mindenképp hallgassátok meg, amit a srác képvisel. Ahogyan az elektronikus zenét ötvözi az akusztikus dobokkal, gitárokkal, hegedűkkel és énekkel, olyat máshol nagyon nem hallani.

The Caracal Project - Under the northern lights.
PEEKABO, Flowdan, Skrillex, G-Rex - Badders
Chase & Status, Bou, Flowdan, Irah, Trigga, Takura - Badadan
Apashe, Raga - Gasoline

2 kedvenc koncertfelvétel:

Chase & Status | Boiler Room: London

Four Tet x Fred again.. x Skrillex – Coachella 2023

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

https://recorder.blog.hu/2024/01/15/door_silksilver_es_a_toldyuso_kedvenc_2023-as_zenei
„Őrült vagy zseni?” – DOÓR, SilkSilver és a toldyuuso kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása