„Rossz dolgokat jósolsz, én csak nevetni akarok” – Mákó Mári, Kovács Balázs és Szabó Bálint kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.23. 12:09, soostamas

mako-mari-kovacs-balazs-szabo-balint.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal Mákó Márit, aki nyáron szólóban adott emlékezetes koncertet az első INOTA Fesztiválon, az Eszelős meszelősként és Xrc-ként is ismert Kovács Balázst, a Dióbél Kiadó és a Pécsi Tudományegyetem elektronikus zenei szakának vezetőjét, aki legutóbb az eddigi legfurább albumát adta ki erdősáv-dalokkal, és Szabó Bálintot, aki 2023 elején hozta ki a Decolonize Your Mind Society hol Twin Peaksbe, hol meg a Salamon-szigetekre repítő, mocsaras temperálású második lemezét.

Fotó: David Visnjic / Donaufestival.

SZABÓ BÁLINT
(Decolonize Your Mind Society, Gosheven, 12z)

Ragnar Johnson - Spirit Cry Flutes

Andrea Belfi - Eternally Frozen

Piotr Kurek - Peach Blossom

Tilo Weber - Tesserae

Jaimie Branch - Fly or Die Fly or Die Fly or Die

Aho Ssan - Rhizomes

KMRU - Dissolution Grip

XKatedral Anthology Series II

Lo Kristenson - Förnimmelser

 

SZABÓ BÁLINT 2021-ES KEDVENCEIT ITT TALÁLOD.

A 2022-ESEKET PEDIG ITT.

 

mari_mako_colored.jpgFotó: Robin Hendriks.

MÁKÓ MÁRI

2023-ban sokat ingáztam vonattal Berlin, Rotterdam és Budapest között, és ez meg is látszik a playlistemen. Utazáshoz experimentális elektronikus zenét vagy ambientet szeretek hallgatni. A trackek időtlensége engedi, hogy a gondolataim együtt ússzanak a hangokkal és a tájjal, elmélyítve ezzel az egész élményt. Azért más stílusok is megfordultak a listámon, az a lényeg, hogy zsigerileg megszólítson a zene.

Marta de Pascalis

Az olasz származású, de Berlinben élő Marta de Pascalisszal a berlini Atonal fesztiválon találkoztam. Új, Skyflesh c. albumán gyakran alkalmaz mély, atmoszférikus hangzásokat izgalmas arpeggiókkal vegyítve, amivel létrehoz egyfajta liturgikus, átszellemült atmoszférát.

KMRU

Kiemelném KMRU új albumát is, a Dissolution Gripet, ami meghatározó ambientlemez volt 2023-ban. KMRU sajátos érzelmi narratívát adott a stílusnak, számaiban a hangszintézist saját field recordingsszal kombinálva.

Gryllus Ábris és Thea Soti

Az EXILES magyar lemezkiadó hozta ki Gryllus Ábris és Thea Soti közös albumát, ami szintén csodás utazáshoz. MTV Hungary, Selected Sounds: Thea Soti: VØICES x FOR duó eseményen léptek fel először együtt, ami olyan jól sikerült, hogy kiadtak egy albumot is. Mindkét zenész nemzetközileg elismert alkotó, ezért is különleges ennek az albumnak a megjelenése. Premiercikk. Interjúnk.

Hinako Omori

Hinako Omori Londonban élő japán énekes és zeneszerző. Gyönyörűen rezonál a hangja az elektronikus hangszínekkel, ami érzelmi mélységet és változatosságot ad az albumnak.

Mon Lafarte

Vonatról leszállva, mikor már inkább fel akartam pörögni, akkor Mon Lafarte chilei-mexikói énekesnő és zeneszerző albumáról a címadó számot raktam be – de a NO+SAD is hatalmas. Elemi erőket mozgat meg, remélem, eljutok egy koncertjére.

Manuka Honey

A Machete / 777 debütáló EP újrafogalmazza a szakítás utáni düh hangulatát, amely egyszerre felszabadít és erőt ad.

Fever Ray már klasszikusnak számít az elektronikus zene világában; az első 30 másodperctől kezdve megszólal a jellegzetes leadszólam, amit egyszerűen nem tudok megunni.

A Jungle kiadott egy zseniális albumot, ami kisfilmként is megjelent. Táncosok veszik át a főszerepet a filmben, és a koreográfia adja meg a narratívát: hipnotikus hatása van, nem lehet betelni vele és a zenével sem.

Decolonize Your Mind Society

Másik kedvenc a magyar Decolonize Your Mind Society második albuma, akik az ősképeket megidéző hangzásvilágot ötvözik a nem szabványos hangolási technikákkal. A Kolorádó fesztiválon az egyik legjobb koncert volt. Premiercikk. Interjúnk.

Las Anez

Ha már akusztikus zene, akkor kiemelném a Las Anezt, amit a kolumbiai jóbarátom mutatott. Egy bogotai ikertestvérekből álló énekesduó, akik saját dalokat komponálnak és adnak elő. A két énekes hangszíne gyönyörűen olvad egymásba. Valahogy könnyedebbnek érzem az életet, mikor hallgatom őket.

ráadás:

Björk & Rosalía

Egy különleges kollaboráció született egy nemes ügy érdekében. Björk és Rosalía vokálóriások, hogy ők ketten együtt énekelnek, arról álmodni se mertem volna. Az izlandi ipari lazactermelés ellen szólalnak fel, ami felborítja a törékeny ökoszisztémát a területen.

 

kb5.jpgFotó: UbikEklektik.

KOVÁCS BALÁZS
(Eszelős meszelős, Xrc, Dióbél Kiadó)

Tavaly az elektronika utáni tonális, akusztikus vagy virtuális-akusztikus lehetőségeket és mindezek szokatlan hibridjeit keresgéltem mások zenéiben. Az alábbiakban egy válogatást mutatok azokból a megjelenésekből, amik ezen a területen inspirálnak.

Triglav (Bertók Márton) Red Psalm c. albuma egy igen izgalmas fázisban tartó alkotó játékasztalán hagyott mütyürkék hajnali, éteri és érzékeny csivitelése. Kritikánk.

F͇a̹u̼s̚t͌o̲ M̤e̝r͗̍͊cͥi͎e̵r̶  (Nagy Roland) sorra adja ki öntörvényű, elasztikus és érett albumait. Tavalyi, szerintem a korábbiaknál melodikusabb megjelenését minden leírásnál jobban reprezentálja a borító, Mukus Roxána installációja.

Rian Treanor & Ocen James egész Saccades című albuma, benne pedig az akusztikus és virtuális hangszerek és a hozzájuk kapcsolódó zenei formák burjánzása a legfrissebb konstrukció, amivel tavaly találkoztam. Az pedig, hogy egy ugandai kiadó albumának borítóját magyar származású képzőművész, Balint Zsako munkája ékíti, külön extra. Ezt ajánlom indításképp:

Ha már Afrika, érdemes figyelni, ahogy a mostani amapiano lelassítja és feszültséggel tölti fel a tánczenét. Nem azt emelném ki, ami a leginkább tetszik, hanem egy számot a legutóbbi, DJ Black Low (Sam Austin Rabede, Pretoria) megjelenésről, amin keresztül elindultam belőle sokféle irányába:

yibai (Gerlei Dávid) első EP-je, sötét, koszos, impulzív, a háttérben pedig rengeteg harmónia- és érzelem-töredék: egészen jelenkori lenyomat.

Lau Nau (Laura Naukkarinen) zenéjét a 2010-es, Ultrahang Fesztiválos koncertjén ismertem meg. Időközben lett egy modulár-elektronikus korszaka is, a legutóbbi albuma viszont inkább csak érezteti ezt a dalok mellett. Az Április mint nyitás és kinyílás megidézése, a mindenkori Tavasz ünnepe – ez az, amire nagy szükség van. „Ennustatte huonoa. // Mävaan haluan nauraa” („rossz dolgokat jósolsz. én csak nevetni akarok”)

Adela Mede szlovák-magyar-angol nyelvű dalaiban, kollázs-szerkezeteiben sok a játéklehetőség. Jó hallani, ahogy minden más, elektronika és népdalok összeboronálására törekvő asszociációs mezőt figyelmen kívül hagyva egész egyszerűen a saját útján jár. Ezt ajánlom a Ne lépj a virágra c. albumáról:

Mindig jó hallgatni azt, amit Emcsi hall, látomásokkal és a valóság nyomaival berendezett, komponált hangtájai komolyak és magukkal sodornak.

Nagyon hiányzott már a Záporozó a hazai popzenéből!

A hanghordozó-kísérletek a külön kedvenceim. Az ideiek közül Mödödmöd (Novák Ábris) tízféle hétcollosát emelném ki.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

Kultivátor és Machinecho

Miller Dávid

 

nyitókép: Robin Hendriks, Horváth Gábor, Rácz Rebeka

https://recorder.blog.hu/2024/01/23/mako_mari_kovacs_balazs_es_szabo_balint_kedvenc_2023-as_zenei
„Rossz dolgokat jósolsz, én csak nevetni akarok” – Mákó Mári, Kovács Balázs és Szabó Bálint kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása