„Áldassék minden kőnehéz odab@szós beat, ami leszakítja a fejem” – Kutzora Edina és Thea Soti kedvenc 2022-es zenéi

2023.01.30. 09:56, soostamas

kutzora-edina-thea-soti.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal a Yonderboiból, a Zagarból, mostanában pedig az Erik Sumóból ismert Kutzora Edina kedvencei következnek, aki tavaly végre az első szóló EP-jét (a downtempós, traumafeldolgozós Missing Support) is megjelentette. Hozzá csatlakozik a Berlinben élő kísérleti énekes és elektronikus zenész, a saját hangját manipuláló Thea Soti, aki 2022-ben hozta ki első nagyobb lélegzetvételű anyagát, az ØVER+-t.

kutzora_edina_461_credit_cso_ka_ferenc.jpgFotó: Csóka Ferenc. 

KUTZORA EDINA
(Qtzora, Erik Sumo)

Moderat - MORE D4TA

Áldassék minden kőnehéz odab@szós beat, ami leszakítja a fejem, koncerten különösen. Két vidéki Sumo-koncert között, hulladék állapotban, 40 fokban se tudtam kihagyni idén a Parkos koncertjüket, ahol ezt a lemezt mutatták be. Interjú.

Alva Noto & Ryuichi Sakamoto: Kizuna

Alva Noto (azaz Carsten Nicolai) 2002 óta alkot Sakamoto mesterrel, legújabb collabjuk konkrétan sebeket gyógyít.

Jon Hopkins ft. HAAi - Baby, We're Ascending

Hopkins a harapós basszusaival nálam nem tud mellényúlni. A legújabb mű az ausztrál Haai-val együtt készült. Pazar darab. Portré.

Tame Impala - The Boat I Row

Többször láttam a Szigeten, és mindig élvezem. Van, aki szerint kezd "vizesedni" a hangzás és az éneklés, de én továbbra is szeretem.

Gorillaz ft. Thundercat - Cracker Island

Őket nem kell bemutatni, kiváló párosítás. Feljebb már elárultam, hogy engem a masszív basszusokkal meg lehet venni kilóra. A Cracker Islandnek is egyből megadtam magam.

Bicep - Water

Bicep is beállt ebbe a sorba, a zsigereimbe mászik. Reggelig tudnék rá táncolni, de már nem tudok. :)

Björk - Atopos (Fossora album)

Björkhöz az utóbbi években nem könnyű utat találni, csak a vájtfülűeknek játszik, mégis töretlen sikerrel. Nálam sem tud lepottyanni a toplistáról. Portré + kritika.

Jack White - Taking Me Back (Fear of the Dawn album)

Karcos, szaturált hangzásával azonnal megvett ez a lemez. Egy állat! (Jó értelemben persze. :)

Palaye Royale - Off With The Head (Fever Dream album)

Eljött az az idő, amikor a 16 éves unokahúgommal is ugrálok koncerteken, nagy kedvence, most már nekem is.

The Anahit - Bírom még

"Úgy szakmailag, mint emberileg." Bírom még ezt a dalt jövőre is, a témáját, és a basszusait.

Erik Sumo - Tulipalo (Words - Volume Two album)

"Minden szentnek Mága felé hajlik a keze", de mivel nem én írtam (se az idézetet, se a dalt), talán még belefér. Ez a kedvencem az új lemezről, szeretem a 'húzását' és az énektéma a bőröm alatt csiklandoz.

 

thea_2022.JPGFotó: Thea Soti.

THEA SOTI

Coby Sey: Conduit

Noise és spoken word. A londoni producer, énekes és DJ költői korlenyomata. Egyszerre odacsapós, lírai és elegáns. Nem szívbajos, sűrű üzenetek ömlenek a szájából. Az emberi beszéd átértékelődik. Ha nem értenénk az angol szövegeket, csak éreznénk, ahogy lüktet, zakatol, akkor is elérné a hatást. Olykor fegyverként zuhan ránk, máskor gyönyörűen gyöngyözik. Kiváló arany-érzékkel polírozott album, a kemény és puha között. Wow! Kritika.

Exzald S: Serene Transfer Scheme

Sistereg, éteri sziporkázó hangokkal és neon-csillagokká gyúrt zajokkal.  Az album címe elmondja, ami történni fog. Teleportál egy világokon kivüli vákuumba, ahol mindened új formát kap. Semmi nem marad érintetlen. De mire rájössz, mi történik, már elolvadt. Egy mesterséges hópehely. Hologramként csillog az orrod hegyén. Ráadásul a francia kortárs elektronika legmenőbbje, Aho Ssan is közreműködik az egyik trekiben.

Zoë Mc Pherson: Abyss Elixir

A tavalyi év legmaradandóbb koncertélménye Zoe live-ja volt a párizsi La Station alternatív techno klubban. Minden porcikája izzik, miközben lájvozik, és minden porcikája más-más ütemben. Rétegezett ritmusok, kiszámíthatatlan (tempó)váltások. Táncolnál, mert mozgat, de soha nem találod igazán az egyet. Egyszerre archaikus és futurisztikus. Olyan, mintha egy ismeretlen kreatúra kollektív teremtésénél lehetnénk jelen. Zoë a legprofibbak közé tartozik, na.

Marina Herlop: Pripyat

Marina Herlop a katalán Björk, aki minden nagyobb fesztiválon megfordul mostanság. Időkapszulába szorult papnőkre emlékeztet. Mágikus énekek, lebegő erdők, cseppkőbarlangokból keletkezett, mutált csigák. Nem is tudjuk, hogy átkot szór ránk, vagy jószándékú boszorkányság áldozatai vagyunk. A varázsige - így vagy úgy, de működik.

Caterina Barbieri: Spirit Exit

Zsenialitás az elejétől a végéig. Szerintem nála látszik igazán, hogy az elektronikus zenei producer közelebb áll a zeneszerzőhöz, mint a DJ-hez. Hahaha. Ha valaki ezt nem érti, akkor hallgassa meg ezt az albumot. Egy elektronikus zenei óriás finoman kidolgozott drágaköve, a Barbieri-birodalom következő éke.

Kate Soper: The Understanding of All Things (feat. Sam Pluta)

Kate Soper a New York-i kortárs zenei szféra egyik jól ismert vokalistája és zeneszerzője. Imádom viszont, hogy nem veszi túl komolyan magát. Ironikus, emberközeli és laza. Mindig új dolgokat próbál ki. Ilyen is lehet a klasszikus zene ma. A laptop mögül régi zenésztársa, Sam Pluta (Wet Ink Ensemble) varázsol élő elektronikával.

Puce Mary: STUCK

Egyik nagy inspirációm a koppenhágai noise és underground müvész, aki legendás élő koncerteket ad a legeldugottabb alterklubokban és -fesztiválokon. Abszolút határzenét nyom, de művei érzelmileg olyan magasfeszültségen égnek, hogy rengeteg emberhez eljutnak. Késhegyen táncoló, indusztriális, személyes, nyers, intenzív, meleg.

Felicia Atkinson: Image Language

Olyan, mintha egy festő zenéjét olvasnánk. Az egész album úgy hat, mintha egy tájkép-hangoskönyv lenne: mesteri narráció, párbeszédek, csak képzeletben megvalósítható tájak. Végig pörögnek a képek. Nem kell beszéljük a nyelvét, hogy értsük a mesét.

Nagy Emma Quintett: Synced

Mostanában alig hallgatok jazzes-akusztik dolgokat, annyira beszippantott az elektronikus szcéna. Ez a lemez viszont szerintem világszínvonalon szól. Egyszerűen annyira jó, hogy azon nyomban jelentéktelenné válnak a műfaji besorolások. Ennyi. Alig várom, hogy szóló-elektronika projektben is halljam Emmát. :) Interjú.

Az EXILES Electronics 2022-es lemezei

A toplistám pedig záruljon egy kiadóval, mert szerintem a EXILES munkája rohadtul fontos. A magyar kísérleti elektronika, ambience, IDM kivételes támogatója, képviselője, katalizátora. Kolbenheyer Erik és társainak munkáját nem lehet eléggé kiemelni. Csak 2022-ben 16 lemezt hoztak ki, ezek között szerepel Alley Catss (aka Janky Máté) géniusz bemutatkozó lemeze, a hipnotikus synth-rituáléra hívogató Juhász Tamás vagy Mike Nylons lemez-trilógiájának utolsó darabja is. Brávó és hála.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2022 legjobb magyar lemezei

2022 legjobb külföldi lemezei

2022 legjobb filmjei

2022 legjobb sorozatai

 

Még több zenésztoplista:

Ricsárdgír

Wavy

Ivan & The Parazol

Beck Zaza és boebeck

Hundred Sins és Kolibri

Psychedelic Source Records

6363, Dányi Krisztina, Szabó Bálint

Jakab Zoltán, The Devil's Trade, Entrópia Architektúra

Platon Karataev

Belau, Törzs, Imitation

Lugosi Dani és Takács Vilkó

Redbreast Wilson és Szabó Tamás

Balanyi Szilárd, Jakab Péter, VENI

Czeglédi Szabolcs, OHNODY, Jankó Bálint

Boros Levente, Hock Ernő, Szőke Barna

Gábor Andor Ufó, Koroknay András, OIEE, Pátkai Rozina, Zalai Richárd

Prieger Zsolt és Kováts Tibor

Gyémánt Bálint, Hájer Gergő, Pogár László és a Maneuver Maneuver

Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő

Blahalouisiana és Mayberian Sanskülotts

Antal Levente, Álmos Gergely, Kirschner Péter, Jehan Paumero

Bóna Zsombor és Héra Barnabás (Carson Coma)

Henri Gonzo, Lil Frakk, Kelemen László

Esti Kornél

hari_drama és Nagy Emma

Barkóczi Noémi, Subicz Gábor, Varga Zsuzsa

Aurevoir., Csernovszky Márk, Gazsi Rap Show

Pajor Tamás, Hegedűs Józsi, Rözge Maxim

Gerdesits Ferenc

Gazdag István és Szász György

 

NÉZD MEG A ZENÉSZEK TAVALYI TOPLISTÁIT IS!

 

Kutzora Edina-headerfotó: Bikali Sándor

https://recorder.blog.hu/2023/01/30/kutzora_edina_es_thea_soti_kedvenc_2022-es_zenei
„Áldassék minden kőnehéz odab@szós beat, ami leszakítja a fejem” – Kutzora Edina és Thea Soti kedvenc 2022-es zenéi
süti beállítások módosítása