„Nekem ez a zene olyan, mint a Chicago Bulls a 90-es években” – Csongor Bálint, Hetey Szabolcs, Lee Olivér és Szűcs Levente kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.14. 12:38, srecorder

csongor-balint-hetey-szabolcs-lee-oliver-szucs-levente.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ezúttal a Subscribe- és az USEME-énekes Csongor Bálint, a punk/hardcore Hanoi basszusgitárosa, Hetey Szabolcs, az ékkel tavaly megújuló, letisztult és elektronikával is kacérkodó rocklemezt kihozó Lee Olivér, valamint a folkpunkos Bohemian Betyarsszal a tőlük megszokottan fülbemászó, de egyes dalaiban keményebben társadalomkritikus lemezzel jelentkező és novemberi címlapunkra is felkerült Szűcs Levente kedvenceit böngészhetitek végig.

csongorbalint.jpegFotó: Révész Patrik

CSONGOR BÁLINT
(Subscribe, USEME)

Ayron Jones: Child of the State

Spiritbox: Eternal Blue

Mutemath: Love Light a Way (single)

Turnstile: GLOW ON

Between The Buried And Me: Colors II

Mastodon: Hushed and Grim

 

MI VAN CSONGOR BÁLINT LEMEZTÁSKÁJÁBAN?

 

hetey-szabolcs-hanoi.jpgFotó: Andrási Ingrid

HETEY SZABOLCS SZASZA
(Hanoi)

Fucked Up: Years of the Horse

A Fucked Upot aligha kell bemutatnom. Egy kanadai hardcore punk banda, akik előszeretettel kísérletezgetnek a lemezeiken koncepciókkal és más műfajokkal. Az egyik legtermékenyebb kanadai banda, akiket az Epics in Minutes debütlemezük óta követek nagyjából. Idén dobtak ki a Zodiac sorozatuk keretein belül egy négy darab 20 perces tételből álló konceptlemezt, ami fel is került a listámra.

Kadavar & Elder - ELDOVAR: A Story of Darkness & Light

Az Elder egy massachusettsi progrock/stoner banda, akik lemezről lemezre jelentős evolúciókon esnek át. A Reflections of a Floating World lemezükkel ismertem meg őket pár éve és azóta követem a munkásságukat. Idén jelentettek meg egy lemezt a Kadavarral karöltve, ami a tavalyi Omenshez képest - és pláne a korai lemezeikhez viszonyítva - egy letisztultabb alkotás lett.

Quicksand: Distant Populations

A Quicksandet sem kell bemutatni. Én alapból borzasztó elfogult vagyok Walter Schreifelsszel kapcsolatban (és általánosságában minden fajta trió felállással!). Kiváltképpen a Rival Schoolsszal közös munkássága miatt. Nagyon nagy örömmel fogadtam a Distant Populationst is, ami a dallamvilágot tekintve a legkecsibb alkotása lett a bandának. Nem lepődnék meg, ha a Lightning Field című dal az egyik legtöbbet visszatekert track lenne az idei repertoáromban.

Converge: Bloodmoon I

A Converge-re egy "kerülőút" után kezdtem el fókuszálni. Először a Mutoid Mant éltem, ami ugye Stephen Brodsky (egyik) bandája. Rajtuk keresztül jutottam el odáig, hogy elmélyüljek a Converge lemezeiben is. A Bloodmoon I, amin Stephen Brodsky is újból szerepel, egy teljesen más síkra tette a bandát. Mindig imponáló, ha egy zenekar sokadig lemez után bevállalja a változtatásokat. A Converge ezzel a lemezzel mindenképp evolválódott.

Lou Barlow: Reason To Live

Mindenképp akartam egy kakukktojást és ez pedig Lou Barlow Reason To Live lemeze lett. Az ok egyszerű. 15 éves voltam, amikor bátyámat elkísértem melózni Csehországba. Útközben megmutatta nekem a Dinosaur Jr. Where You Been kazettát, amit akkor, 15 évesen nem tudtam hova rakni, de nagyon rövid idő elteltével rájöttem, hogy a zenei ízlésem és a zeneírási készségem mérföldköve volt az a lemez és az a pillanat. Vagy talán megérdemli a sorsdöntő jelzőt is. És bár soha nem fogok úgy gitározni, mint Mascis, vagy úgy pengetni Rickenbackert, mint Lou, amit ők csinálnak, azt én követem. A Reason To Live egy meglehetősen szentimentális lemez lett, ami totálisan passzolt az idei évemhez. A címadó dal pedig egy nagyon fontos alkotás és üzenet.

 

 szucs-levente.jpgFotó: sinco

SZŰCS LEVENTE
(Bohemian Betyars)

DARKSIDE: Spiral

King Gizzard & The Lizard Wizard: L.W.

Samurai Drive: Hunt

IDLES: CRAWLER

The Black Keys: Delta Kream

 

TÍZ ÉVEN BELÜL JÖHET AZ ANTARKTISZ, AZTÁN MEG AZ ŰRKONCERT - INTERJÚNK A BOHEMIAN BETYARSSZAL.

 

leeoliver.jpg

LEE OLIVÉR
(ék)

1. Turnstile: GLOW ON

Szkubi, az ék hangtechnikusa mutatta ezt a zenekart ősszel. Soha nem hallottam róluk, teljesen magával ragadott ez a lemez. Pár nappal később kiderült, hogy állítólag a csapból is ez folyik, csak én nem tudtam róla. Az esetek többségében ízléstelennek érzem, amikor mindenféle műfaj megjelenik egy dalon belül, de itt annyira természetes, hogy sokadik hallgatásra tűnt fel, hogy milyen sokféle hatást építettek be a muzsikájukba a srácok.

2. Áron András & The Black Circle Orchestra: Changes

Tudom, hogy nem vagyok pártatlan, sőt elfogult is, de Apey új formációja olyan live lemezt készített, amilyet itthon szerintem még senki. Gyönyörű, egyszerű, olyan világot teremt ott, ahol szól éppen, amelyben én nagyon szeretek lenni. Imádom. Interjú.

3. JÜ: III

A JÜ nagyon-nagyon izgi. Régóta követem őket, de én ízlésemnek ez a lemezük az, amivel végleg belopták magukat a szívembe. Feketeöves zenélés, nagyon finom részletek jellemzik a 3. lemezüket, amitől leesik az állad, ha megadod neki a megfelelő alkalmat. Kritika. Dalról dalra.

4. Punch Brothers: Hell On Church Street

Punch Brothers. Chris Thile (mandolin), Gabe Witcher (hegedű), Noam Pikelny (bendzsó), Chris Eldridge (gitár), Paul Kowert (nagybőgő). Nekem ez olyan, mint a Chicago Bulls a 90-es években. Csodálatos zene, gyönyörűen szól, igazán szeretem az életet, ha ezt hallom.

5. Adele: 30

Ez a lemez azért került fel a listámra, mert számomra megnyugtatóan hat a tudat, hogy fossá editálás, agyig húzott autotune és elhasznált stock 808 dobminták nélkül is lehet olyan populáris zenét csinálni, ami rekordokat dönt. Mondjuk a PR rész sem volt gyenge, de na. Greg Kurstin és Adele zeneisége beengedett egy kis napfényt nekem a mainstreambe. Persze ez pusztán az én véleményem. Portré.

6. King Gizzard & The Lizard Wizard: Butterfly 3000

Nagyon sokáig nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy ezek a srácok félévente készítenek olyan lemezeket, amiket mások évekig. Nem tudtam utolérni, na! Úgy döntöttem, hogy levágom a kanyart és újra elkezdem a legújabbal és nem bántam meg. Ezt is Szkubi mutatta.

7. Mmamt: II

Ok, most durván hazabeszélek, de mentségemre szól, hogy nem játszom a lemezen és nem is írtam egy hangot sem. Minden hang Egyedi Peti munkája, aki ösztönző nyugalommal és bölcsességgel készíti a SAJÁT zenéjét. Kritika.

8. Mörk: In The Golden Hour

Annyi jó zenekar van Magyarországon! A Mörk számomra az eddigi legjobb lemezét hozta idén, nagyon jól megírt dalokkal, nagyon jó koncepcióval és a már megszokott csodás zenéléssel.

9. All Machines Will Fail: Disappear

Picit kilóg a listáról iamyank új formációjának a dala, mert egyelőre csak ez az egy dal került ki. Tegnap hallgattam meg és eldöntöttem, hogy márpedig szerepelnie kell ebben a felsorolásban. Yank folyamatosan új zenei terepeket fedez fel, ami nagyon inspirálóan (vagy tán irigylésre méltóan) hat. Az All Machines Will Fail egy új szép sötét fejezet. Interjú.

10. Szesztay Dávid: Iderejtem a ház kulcsát

Szesztay Dávid szerintem az egyik legjobb magyar dalszerző. Mélyre hat az összes lemeze, az Iderejtem a ház kulcsát sem kivétel. Én simán rajongó vagyok.

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Bali Dávid (Satelles)

Analog Balaton és Agavoid

Lil Frakk, D.Koms és Ress

Zentai Márk (Mörk)

Sallai Péter (Bornholm), Veres Gábor (Watch My Dying) és az Entrópia Architektúra

BÖBE, LAIHO és Solére

Kelemen László (Dope Calypso)

Lotfi Begi

Ferenczi Szoni, Vághy Tamás és a Mayberian Sanskülotts

Platon Karataev

Dzsúdló és Hundred Sins

Barkóczi Noémi és Szalai Anna

Boros Levente, Perrin, Ponza, WaTa

Gerdesits Ferenc és Kirschner Péter

Ben Leavez és Norwell

Ladánybene 27

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/14/csongor_balint_lee_oliver_szucs_levente_es_a_hanoi_kedvenc_2021-es_zenei
„Nekem ez a zene olyan, mint a Chicago Bulls a 90-es években” – Csongor Bálint, Hetey Szabolcs, Lee Olivér és Szűcs Levente kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása