Czeglédi Szabolcs, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim és az Imitation kedvenc 2021-es zenéi

2021.12.30. 20:38, srecorder

warren-ellis-nick-cave.jpg

Miután listába szedtük a legjobb idei lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ezúttal az év elején személyes hangvételű sadcore-szólólemezt kihozó Jazzékiel-frontember Jakab Péter, a majdnem feloszló, de inkább eddigi legjobb lemezével visszatérő Run Over Dogs-frontember Czeglédi Szabolcs, a Plutoval az évet egy remek és régóta várt albummal (Dob 69) indító Nemes András, a psychrocker Meteót vezető Rözge Maxim, valamint a második lemezével nagyot előrelépő, art-electrós Imitation kedvenceiről olvashattok.

Fotó: Bitay Andrea

JAKAB PÉTER
(Jazzékiel)

Lemezek:

  1. Barkóczi Noémi: Dolgom volt
  2. Low: Hey What
  3. Nick Cave and Warren Ellis: Carnage
  4. Lingua Ignota: Sinner Get Ready
  5. Szalai Anna: Senki nem beszél
  6. Damon Albarn: The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows

 

Dalok:

  1. Low: All Night / Disappearing
  2. Nick Cave and Warren Ellis: Lavender Fields
  3. Barkóczi Noémi: Belső udvar
  4. Run Over Dogs: Wish You Were Gone
  5. Damon Albarn: Particles
  6. Lingua Ignota: Pennsylvania Furnace

 

 

 czeglediszabolcs.jpg

CZEGLÉDI SZABOLCS
(Run Over Dogs)

A két album, ami leginkább magával ragadott idén, az az Efterklang Windflowers (kedvenc számaim: Dragonfly és Living Other Lives) és az Iceage Seek Shelter (kedvenc számaim: Shelter Song és Gold City) voltak. Az Iceage esetében meglepően jól sültek a tőlük szokatlanul nagyívű, már-már Oasis-slágereket megidéző refrének. A Big Thief iránti rajongásom 2021-ben sem hagyott alább és a Certainty című 2021-es számuknak is mindenképp itt a helye a befutóim között. Magyar felvételek közül a tavalyi Jazzékiel Szép napok első helyezése után sem szálltam le a melankóliavonatról és idén Beton.Hofi ÁRVAHOUSE-a volt nálam a befutó.

 

nemesandras.jpg

NEMES ANDRÁS
(Pluto)

Nemigen követem figyelemmel a legújabb zenéket, régi zenekarokat hallgatok bakeliten. De egy album 2021-ből, amire rátaláltam ősszel a neten és sokat hallgattam, az a The Black Keys Delta Kream című lemeze volt. Az persze érdekel, milyen magyar dalok születnek. Azt veszem észre, hogy inkább a bensőséges, lassúbb, befelé forduló dalok mennek most és nem találok hősies, rockandroll dolgokat. Az alábbi dalokban viszont tetszett, hogy nem bevett utakon járnak, hogy nem adják fel a keresést.

Elefánt: Kár
Lovasi András: Boldog holdfény
Szalai Anna: 20:07
Bohemian BetyarsMakuka
Mmamt: Mindenáron
Krúbi: Szív

 

rozgemaxim.jpg

RÖZGE MAXIM
(Meteo)

Csak két idei lemez volt, amit újra meg újra meghallgattam: Damon Albarn új szólólemeze és a Mörk új albuma. A The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Follows nálam biztosan dobogós helyen szerepelne, ha egyszer rangsorolnám Albarn összes lemezét, pedig nagyon nagy Blur- és Gorillaz-fan vagyok. Óriási hatást gyakorolt rám ez a lemez. Hangszerelése zseniális. A Mörkre eddig is hatalmas tisztelettel és csodálattal tekintettem, de aktív hallgatójuk ez a lemez után lettem. Szerintem a legzseniálisabb magyarok által készített angol nyelvű album ever. Ja, és az új Deep Glaze-lemez is nagyon tetszett, bejött ez az új sound.

 

 

PÁPAI ZSANETT ÉS GÖDRI BULCSU
(Imitation)

Bo Burnham: Inside (album) All Eyes on Me (track), That Funny Feeling (track)

Az év legkiemelkedőbb médiaélménye, generációs dalokkal. A That Funny Feeling simán az egyik legfontosabb és legszebb szám, amit a 21. században írtak. Az All Eyes on Me személyes nagy kedvencünk, talán az általunk egyik legtöbbet hallgatott szám az idén.

Kaltenecker Zsolt: Analog Remains (album) Night Flight (track)

Briliáns, virtuóz és atmoszferikus hangszeres elektronika. Az év egyik legjobban őrzött zenei titka.

Michelle Gurevich: Losing Touch (track)

Az egyik legegyedibb énekes-dalszerző ever. Ez a dal is hozza a rá jellemző éles, hideg melankóliát – ezúttal latin gitározás kíséretében.

SOPHIE: Unisil (track)

SOPHIE búcsúszáma. Persze nem annak készült, még 2015-ben vette fel, de csak a halála előtt 2 nappal jelent meg végül 2021-ben.

Brad Mehldau: Variations on a Melancholy Theme (album) Postlude (track)

„Brahms waking up one the day and having the blues” – így írja le Mehldau koncepcionális mesterművét, amely egy zenei motívumot jár körbe 11 különböző formanyelven. A klasszikus zene és a jazz egyik legorganikusabb találkozása.

Bicep: Isles (album) Lido (track)

Az IDM egyik legmeghatározóbb duójának második stúdióalbuma. Érzelmes, melankolikus, introvertált tánczene.

TOKiMONSTA: Revision of the Past (track)

Minden munkája tele van stílussal és innovációval. Moyamoya betegsége miatt ideiglenes elvesztette beszédkészségét, talán emiatt is talált egy mélyebb, közvetlenebb kifejezőnyelvet.

Arca: Kick IIIII (album) Fireplayer (track)

Arca csak idén 4 új albummal bővítette ki 2020-as Kick albumsorozatát, magában foglalva mindent a reggaetontól az experimentális electrón és glitchen át a xenomorph nonbinary altatódalokig. Megkerülhetetlen.

James Blake: Friends that Break Your Heart (album) If I’m Insecure (track)

Bűnös élvezetünk James Blake hallgatása. Az Assume Formhoz képest az új album talán a mi ízlésünknek túlzottan hagyományos dalokkal érkezett, de a megszokott expresszív nehéztüzérséggel.

Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra: Promises (album) Movement 6 (track)

Két évtized után a free jazz 81 éves legendája, Pharoah Sanders az egyik kedvenc elektronikus zenészünk albumán tér vissza a londoni szimfonikusok kíséretében. Letaglózó, epikus album.

Nala Sinephro: Space 1.8 (album) Space 1 (track)

A fiatal karibi-belga hárfás debütáló albuma azonnal a szívünkhöz nőtt. Nagyon szenzitív és atmoszferikus ambient jazz és electronica.

The Spirit of the Beehive: ENTERTAINMENT, DEATH (album) There is Nothing You Can’t Do (track)

Az év hangulatához jól illeszkedő elctro-psych és szintetikus parazene.

Moor Mother: Black Encyclopedia of the Air (album) Zami (track)

A költő, aktivista okkult-futurista protest dala elemi erővel hat. Érzékenyebb lelkű konzervatív ismerőseink közelében óvatosságra intenénk a hallgatásakor.

Kenny Garrett: Sounds from the Ancestors (album) Hargrove (track)

Az altszaxofon kerengő dervise, Kenny Garrett játékos, mégis mély tisztelgése a 2018-ban elment Roy Hargrove előtt. Felemelő.

Még több zenész-toplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2021/12/30/czegledi_szabolcs_jakab_peter_nemes_andras_rozge_maxim_imitation_kedvenc_2021-es_zenei
Czeglédi Szabolcs, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim és az Imitation kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása