„Az autentikusan feminin hang is teret nyert magának” – Lady/Bird, a Napfonat és a Belau kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.30. 19:32, soostamas

belau-ladybird-napfonat.jpg

„Tök jó látni, hogy 2023-ban elég látványosan nők dominálták a popzenét.”

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal a LADY / BIRD néven csodaszép, mélyen emberi dalokat játszó énekes-dalszerzőt, Csóka Ágit, aki civilben zenei újságíró és az ország egyik legnagyobb King Gizzard & The Lizard Wizard-rajongója, aki a teljes listáját meg tudta tölteni (jó!) KGLW-közeli megjelenésekkel, a tavaly két lemezzel is jelentkező (az elsőnél is pompásabb Harmatcseppben él a világ bennem és az adventi lemezek műfaját felfrissítő Égből, fényből...) Napfonatot, valamint a downtempo hazai szakértőjét, jazzesebb, lo-fibb hangulatokkal kísérletező harmadik lemezét tavaly kihozó Belaut, akik más zenekaraiban is aktívak voltak: Kedves Péter egy remek indietronica / fúziós techno projektet indított Palo Canto néven, Buzás Krisztián pedig újra aktivizálta magát és nemsokára egy EP-t is kiad a progos-djentes Orient Fall-lal.

belau_5.jpg

KEDVES PÉTER
(Belau, Palo Canto)

Kerala Dust - Violet Drive

Weval - Remember

Hania Rani - Ghosts

freekind - Since always and forever

Overmono - Good Lies

Algiers - Shook

BUZÁS KRISZTIÁN
(Belau, Orient Fall)

Sleep Token - Take Me Back to Eden

Crosses ††† - Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.

 

ladybird_pgp_6325.jpgFotó: Pálmai Gergő.

CSÓKA ÁGI
(LADY/BIRD)

boygenius: the record

Tök jó látni, hogy 2023-ban elég látványosan nők dominálták a popzenét (nem mintha ez lenne a legreprezentatívabb mérce, de a Grammy főkategóriákban is szinte csak női jelöltek vannak), és még jobb látni, hogy ez a male gaze filtertől mentes, autentikusan feminin hang is teret nyert, amit a boygenius trió és ez a gyönyörű album képvisel.

King Gizzard & the Lizard Wizard: The Silver Cord

Ez a banda minden megjelenéssel új műfajba/hangzásba nyúl bele (például ezért is ők a legkedvencebb zenekarom), tavalyi második albumuk olyan elektronikus-szintis őrület, amit valószínűleg elfogultság nélkül meg se hallgatnék, így viszont ez a lemez pörgött az elmúlt pár hónapban a legtöbbet nálam, és még egy tizenéve nem látogatott drum & bass bulihoz is megjött tőle a kedvem.

The Murlocs: Calm Ya Farm

A nem túl nagy diverzitás jegyében az év másik nagy kedvence a King Gizzard-tagok mellékprojektjének legújabb anyaga, amit mindenkinek megmutatnék, aki ragaszkodik ahhoz, hogy csak régen létezett igazán jó gitárzene.

Osees: Intercepted Message

Az év legjobb élőzeneélménye az Osees bécsi koncertje volt, a pár nappal a koncert után megjelent album azóta is a nyáridézés és életerő-generálás legfőbb kelléke.

Hocuspony: Hocuspony

Hazai terepen a Hocuspony első EP-je nyerte nálam az évet, minden eddigi trekkjük, videójuk és koncertjük arany (a legkedvencebb SZMOKI-hoz egy megszelidített kis feldolgozást is csináltam még áprilisban).

 

napfonat_2.jpg

NAPFONAT

Orsi

Tavaly kicsit telítve voltam a saját dalainkkal, tekintve, hogy 4 nagylemezt vettünk fel ebben az évben a zenekaraimmal. Ebben a hajtásban felüdülés volt más zenékbe szimatolni. Nagy kedvencem Palágyi Ildikó Körbeér című kislemeze, ami nagyon mélyre kúszott bennem, iszonyatosan megérintett. Sokat hallgattam Deva Harmatját, ami annyi érzést és impulzust foglal magába, hogy lehet emésztgetni egy darabig. És elég sokat pörgött nálam az aurevoir. Szólok, hogyha elfelejtenél című single.je is, illetve a Babcsán Projekt összes neten fellelhető dala.

Szarka Anita

Tavaly valahogy kevés teljes lemezt hallgattam, és főleg kislemezeket vagy egy-egy single-t pörgettem rongyosra 🙂 Ezek közül szemezek. A Spotify szerint az abszolút kedvencem a New Fossils Outland-je. Napokig repeaten ment! Imádom a dinamikáját, a motívumok építkezését benne! Nagyon ajánlom!

Noémo Vagyok-ját is sokat hallgattam. Nagyon megfog a mondanivalója, nagyon őszinte, mélyre hatol és Noémo személyisége is nagyon megérint benne 💕 De Noémonak egész sok új dala volt tavaly és 2022 végén. Mindet nagyon ajánlom, füleljétek!

És Palágyi Ildikó Körbeér EP-je még egy ékszerdoboz nekem a tavalyi lemezek körött. Rengeteget hallgattam, utaztam vele. 💗🌸

Nagyon kevés időt töltök az Instán, de véletlenül pont elcsíptem egy live-ot Áron András oldalán, ahol Barbival eljátszották a Carolina című dalt legújabb lemezéről. Hát annyiszor tekertem vissza ezt a felvételt… hú! Annyira-annyira jó a hangulata!

Nyár elején pedig Bagossyék Fújj meg szél című dala pörgött még sokat. Annyira szeretem a Parno Graszt színeit benne! 🙂 Tiszta nyári fesztivál feeling nekem.

És ami még sokat ment idén, az a Napfonat többi tagjának zenéje: Volkova, a Lanou és a Lámpaláng. Hallgassátok őket is sokat 💗 Csodálatosak mind! 💗

Eszter:

Tavaly Solére két új single-je volt a kedvencem, a Vihar és a Megtalálom, illetve az Ima című nagylemez ment talán legtöbbet az év első felében. Nagyon friss, magabiztos és újító anyagoknak tartom őket, és sokat inspiráltak engem is.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

Kultivátor és Machinecho

Miller Dávid

Mákó Mári, Kovács Balázs, Szabó Bálint

Nagy Laca és Riger János (The Lubricators)

HOCUSPONY

Sorbonne Sexual és Soviet Monday

Nemes András (Pluto)

Cataflamingo és Mayberian Sanskülotts

Vidal, Imre Fia Imre, Stone Sober

Megtűrtek

https://recorder.blog.hu/2024/01/30/lady_bird_a_napfonat_es_a_belau_kedvenc_2023-as_zenei-as_zenei
„Az autentikusan feminin hang is teret nyert magának” – Lady/Bird, a Napfonat és a Belau kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása