Összekapaszkodnak, önmagukon túlmutatnak. Napfonat: Harmatcseppben él a világ bennem (lemezkritika)

2023.08.02. 08:28, RRRecorder

napfonat_band4.jpg

Öt énekesnő pompás együttműködése; dalok a négy őselemről, valamint szerelemről (és szexualitásról), alkoholizálásról és a cseppben meglátott végtelenről. Ez a minikritika először a Recorder magazin 106. számában jelent meg.

A Napfonatot alkotó öt énekesnő már első lemezén is pompásan működött együtt, itt pedig már olyan az összhang, hogy önmagában csak azt is öröm hallgatni, ahogy összekapaszkodnak a hangok, majd egyik-másik kicsit előrébb lép, és a többiek megemelik (az ütősök is jobban megtalálták a helyüket, mint korábban) A lemez a négy őselem köré szerveződik, ami a (jórészt saját szerzemény) dalok kerek albummá szervezésében is hatásos rendezőelvnek bizonyul. Egy-egy improvizáció vezet fel két-két (lazán) tematikus dalt.

A végén oda jutunk el, hogy „bízni, hinni, remélni az életet / meglátni cseppben a végtelent” (Harmatcsepp). Indokoltak a nagy szavak: alátámasztja őket az ide vezető út, beleértve a szerelmes dalokat (amik megejtő természetességgel emelik be a szexualitást is), vagy akár a mókás ivós Csendesen!-t is; és ami még fontosabb, a Napfonat működése, zenéje maga is példázza az életbe vetett (de nem könnyen vett) bizalmat és azt, hogy ami/aki önmagában kicsi, az is mutathat önmagán túl, magasra – ha megfelelő társakkal veszi körül magát. 

napfonat_1.jpgElőadó: Napfonat

Cím: Harmatcseppben él a világ bennem

Kiadó: Fonó

Megjelenés: 2023. május 26.

Műfaj: világzene

Kulcsdal: Lehetnénk

 

 

8,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/08/02/napfonat_harmatcseppben_el_a_vilag_bennem_lemezkritika
Összekapaszkodnak, önmagukon túlmutatnak. Napfonat: Harmatcseppben él a világ bennem (lemezkritika)
süti beállítások módosítása