„A modern rockzenének valami ilyesminek kell lennie” – Az Esti Kornél kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.15. 10:53, srecorder

estikornel_1.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Az Esti Kornél tavaly ünnepelte 15. születésnapját egy jó hangulatú dupla koncerttel az Akvárium Klubban - ráhangolódásképp át is beszéltük velük, hogyan születtek a legfontosabb dalaik. Idén tavasszal már a hatodik lemezüket fogják kihozni, élőben legközelebb február 19-én az A38-on lehet elcsípni őket (a buli előtt személyesen is, egy kétórás közönségtalálkozón).

lazar-domokos_sinco.JPGFotó: sinco

LÁZÁR DOMOKOS

Royal Blood: Typhoons

Ezt a lemezt többen széthallgattuk a zenekarból idén. A Royal Blood ugye alapvetően egy kétfős zenekar - dob-basszusgitár/ének. Ennek ellenére iszonyatosan masszív hangzás van ezen a lemezen, remek dalok és csodás produceri munka. A modern rockzenének valami ilyesminek kell lennie.

Kings of Convenience: Peace Or Love

A Kings of Convenience az egyik kedvenc zenekarom, a Spotify-om szerint idén őket hallgattam a legtöbbet. Ez azért sem meglepő, mert otthonlevésre nincs náluk jobb hallgatnivaló. A Lázár tesókra is nagy hatással volt/van a munkásságuk.

Metronomy: Posse EP Volume 1

A Metronomy eleve nagy kedvencem, ez egy ötszámos EP, amit vendégénekesekkel raktak össze. Nagyon szép soundok vannak, esténként sokszor szól.

Crumb: Ice Melt

A Crumbot a második hullámban hallgattam sokat, az előző lemezük sokszor ment a karanténok alatt és ezt az újat is bírom. Aláfestésként hallgatom bágyadt estékhez.

IDLES: CRAWLER

Az Idles számomra az egyik legmeghatározóbb zenekar az elmúlt évekből. Nem is a műfaj, az kicsit távolabb áll tőlem, inkább az attitűd és a szövegek. Bátor, társadalomkritikus, szuggesztív. Az új lemezük pedig nyit az artrock irányába is, ami kifejezetten tetszik.

Kings of Leon: When You See Yourself

Eléggé meglepő, de a Kings of Leon újra izgi lett, az új lemezüket sokat hallgattam idén, meg tudtak újulni a sok évnyi alibizés után.

Mmamt: II

Egyedi Peti szólólemeze gyönyörű, sokat hallgattam tavaly. Élőben is csodás, az egyik legizgalmasabb zenei projekt itthon. Kritika.

Lovasi András: Grand Hotel Halmahera (Tréning a Mennyországhoz)

Rendes konceptlemezek alig készülnek itthon. Lovasi új lemezén úgy van megénekelve a magyar valóság, hogy közben egyfajta hangoskönyvként is teljesen leköt. Nagyon szórakoztató az egész. Interjú. Kritika.

Elefánt: ÉN

Ez egy single, amit tavasszal hozott ki az Elefánt, erős dal, nagyon szeretem, ahogy kinyílik.

 

bodoraron.jpgFotó: sinco

BODOR ÁRON

Royal Blood: Typhoons

Nem követtem lelkiismeretesen a tavalyi megjelenéseket, de az új Royal Blood nagyon beütött nálam. Vannak rajta jó dalok, és nem vagyok egy popos csávó, de ahogy itt kiegészíti a dallamos ének a basszusgitárt, aminek térdig érő töke van a levegős soundban, az betalált a szívembe. Aztán beugrott a Limbo-ról, hogy ez a középtempós diszkódob egy Kornél-dalnak is jól állna, és végül ezzel keltettünk életre egy dalt a tavasszal megjelenő lemezen, amit majdnem hagytunk veszni.

Krúbi: Szív

Elég nagy Krúbi-fan lettem idén. Ha elnézne egy kis okoskodást, akkor talán annyit fűznék hozzá a Szívhez, hogy maradj egy közülünk, Krisztián, és akkor fogsz fölöttünk maradni.

Billie Eilish: Happier Than Ever

Hogy ilyen tömegek hallgatnak a mainstream popnál ennyivel érzékenyebb zenét, az egy meglepő és nagyon biztató tendencia. Portré.

 

veres-imre-esti-kornel_foto-sinco.jpgFotó: sinco

VERES IMRE

Kings of Leon: Time in Disguise

A zenekar szerintem egy meglepően erős albummal tért vissza, ami elsőre nem feltétlenül nyilvánvaló. De pont ez az egyszerűség, tét nélküli lazaság és letisztultság az, ami behúz és nem enged. Ez pedig a kedvenc dalom róla.

Wolf Alice: Lipstick on the Glass

Ezt rengetegszer hallgattam, szuperül összerakott track. Meglepő, hogy másfajta refrénre számítasz és az eleje kicsit ki is leng, de aztán azonnal egyenesbe jön és visz magával.

Metronomy x Biig Piig: 405

A Posse EP Volume 1 az egyik legizgibb dolog, ami tavaly történt. Hirtelen, minden előzmény nélkül érkezett, számomra addig ismeretlen előadók kiváló közreműködésével, rengeteg izgalmas sounddal és produceri megoldással, na meg ragadós dallamokkal.

Barkóczi Noémi: Dolgom volt

A Dolgom volt az elmúlt évek egyik legjobb magyar lemeze. Nem tudnék egy rossz pillanatot említeni és Noémi minden szavát elhiszem. Ez a dal pedig csak egyszerűen zseniális. Kritika. Podcast. Interjú.

Inhaler: A Night on the Floor

Izgalmas debüt, és habár a lemez nem lett annyira erős, de az olyan dalok, mint például az A Night on the Floor, biztatóak a jövőre nézve. Tök érdekes az is, ahogyan Elijah Hewson hangjába és előadói attitűdjébe elkerülhetetlenül átszűrődik édesapja jellegzetes karaktere.

Royal Blood: Trouble’s Coming

A Typhoons hozza a megszokott fasza flow-t, a zsíros riffeket, a földbedöngőlős kettőnégyet. Jó volt tavaly végre új Royal Blood-dalokat hallgatni.

Roosevelt: Easy Way Out

Már évek óta követem Marius Lauber munkáit, nála a popérzékenység és a jó ízlés nagyon jó kezekben összpontosul. Klassz nyitódal, nagyon catchy grúvval indít és pofátlanul az arcodba kevert gitárriffel ér véget. 

London Grammar: Lord It’s a Feeling

Bár nagy meglepetéseket nem tartogat az új album, pár erős dal most is született. Ez például eléggé rendben van. Kritika.

The War On Drugs: Victim

Tök jó, hogy vannak még olyan zenekarok, mint a The War On Drugs, és hogy ilyen dalokkal is fel lehet még kerülni a fesztivál nagyszínpadokra. Ha kicsit ki akarok csekkolni a mindennapi zajból, lelassulni és venni pár mély levegőt, a zenekar dalai biztos pontként szolgálnak. Ezért is örültem, hogy nemrég új albummal jöttek ki.

The Black Keys: Going Down South

Mindig imádom, amikor Dan Auerbach tradicionális bluest játszik, és itt az egész lemezen ezt teszi. A sound és a játékstílus még mindig nagyon horzsol. Kritika.

 

horvath-kristof.jpgFotó: sinco

HORVÁTH KRISTÓF

Mmamt: II

Nekem ez volt a legfontosabb 2021-es megjelenés. Méltatlanul kevés emberhez jut el a Mmamt, pedig Egyedi Peti szerintem elképesztően tehetséges, és bár nem mindig hív mosolyogva kézen szaladva játszani a napsütéses mezőre ez vagy az első lemez, de ha hangulatban vagy és nyugiban hallgatod, egészen más világokba tud elrepíteni.

Big Red Machine: How Long Do You Think It’s Gonna Last?

Valahogy így képzelem el, amikor zenélni és zenét írni szerető barátok egyszerűen csak zenélnek és zenét írnak közösen, újra. Külön-külön is nagyon szeretem Justin Vernon és Aaron Dessner munkásságát, meg az előző BRM-lemezt is rongyosra hallgattam, és ez az a világ, ami megnyugtat, ha kell, felkavar és lehúz, ha épp az kell, szóval végigkísér az utamon. Ahogy a Bon Iver- és a National-lemezek is. Külön pacsi mindkettőjüknek a Taylor Swift kanyarért!

Sufjan Stevens, Angelo De Augustine: A Beginner's Mind

Girl In Red: if i could make it quiet

IDLES: CRAWLER

Bicep: Isles

Low: HEY WHAT

DARKSIDE: Spiral

+1 Olivia Rodrigo: SOUR

Nyilván túl volt már az egymilliárd hallgatottságon a drivers license, mikor először hallottam egyáltalán Olivia Rodrigoról, de onnantól nem volt menekvés. Nagyon szeretem ezt a lemezt, na.

+2 6363: Metamatika / Beton.Hofi: comic sins / HOLI: Sírok és nevetek

Őket most egy blokkba veszem, mert elképesztően király, hogy Krúbin túl is van egy ilyen izgalmas új hullám a magyar rapzenében. Nagyon fasza a stílus, a hangzás és a mondanivaló. Nagyon kellenek az ilyen hangok és az ilyen dalok.

 

 sinco_estikornel_211230akvarium_031.jpgFotó: sinco

PÁLYI ÁDÁM

Halsey: If I can't have love I want power

Szerintem egy csodálatos közreműködés Halsey, Trent Reznor és Atticus Ross között. Az első dallal rögtön megfogott a NIN Ghosts első számához meg Reznor zongorás szólószámaihoz hasonló hangulatával, és Halsey énekhangjával, ami tökéletesen illik a zene meg a szöveg hangulatához. Először végighallgatva az albumot kicsit olyan érzésem volt, mintha a Ghosts I album lenne énekkel. Hallatszik a számokon, hogy Reznor és Ross zeneszerzőként elég szabad kezet kaptak a zene megalkotásában, és sok helyen visszaköszönnek a NIN világából ismert gitár- és szintisoundok. Valamint további ismert zenészek is játszanak rajta, például Pino Palladino basszusgitározik a Lilithben és Dave Grohl dobol a Honey című számokban. Meghallgatom.

Steven Wilson: THE FUTURE BITES

Wilson legújabb szólóalbuma, ami ezúttal jelenkorunkkal kapcsolatos témákról szól, mint például a konzumerizmus, és a modern világunkkal járó jelenségek és problémák. Hangzásában egyre inkább eltér az eddigi albumaitól, a gitártémák helyett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szintik és az elektronikus elemek. Meghallgatom.

And So I Watch You From Afar: I Dive Pt 1 and Pt 2

A 2022-ben megjelenő új albumukat beharangozó két szám, melyben a zenekart kiegészíti egy vonósnégyes, új perspektívát adva az instrumentális post-rock zenéjüknek, izgalmasnak ígérkezik. Meghallgatom.

Jon Hopkins: Music for Psychedelic Therapy

Álomszerű, hatalmas, szintivel és természetzajokkal megalkotott terek, jól definiált ismétlődő dallamok nélkül, hosszan, percekig elnyújtott hangok. Az egész albumot végigkísérik a természet hangjai, számomra tökéletes zene kikapcsolódáshoz, megnyugtat, és bármilyen nyugodt teret vagy helyszínt elképzelhetek a hallgatása közben. Meghallgatom.

Alessandro Cortini: SCURO CHIARO

Cortini előző albumára is jellemző, néha a végletekig menően monoton, máskor pedig törtritmusokkal játszó szintitémák. Valamint, ezt a lemezt immár a saját maga által megtervezett Strega szintivel alkotta meg. Meghallgatom.

Számok

Failure: Headstand

Az egyik kedvenc számom a Wild Type Droid című albumukról, imádom a pusztító basszus meg gitársoundjai miatt. Egyébként az egész albumot is ajánlom, viszonylag rövid, de szerintem ez az eddigi legegységesebb lemezük.

A Place To Bury Strangers: Hold On Tight

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Bali Dávid (Satelles)

Analog Balaton és Agavoid

Lil Frakk, D.Koms és Ress

Zentai Márk (Mörk)

Sallai Péter (Bornholm), Veres Gábor (Watch My Dying) és az Entrópia Architektúra

BÖBE, LAIHO és Solére

Kelemen László (Dope Calypso)

Lotfi Begi

Ferenczi Szoni, Vághy Tamás és a Mayberian Sanskülotts

Platon Karataev

Dzsúdló és Hundred Sins

Barkóczi Noémi és Szalai Anna

Boros Levente, Perrin, Ponza, WaTa

Gerdesits Ferenc és Kirschner Péter

Ben Leavez és Norwell

Ladánybene 27

Csongor Bálint, Hetey Szabolcs, Lee Olivér, Szűcs Levente

Csorba Lóci és Szendrey-Nagy Olivér (Papaver)

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

headerfotó: sinco

https://recorder.blog.hu/2022/01/15/az_esti_kornel_kedvenc_2021-es_zenei
„A modern rockzenének valami ilyesminek kell lennie” – Az Esti Kornél kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása