„Ilyen zenekar talán nincs még egy Magyarországon” – Nemes András kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.26. 16:58, soostamas

nemesandras_1.jpg

Tavaly dögös, baritonszaxofonos rock and rollal újította meg zenekarát, a Plutót Nemes András, aki tavalyi kedvenceit összegző listáján elmélyed a budapesti underground izgalmaiban, önjelölt beatlesologistként elemzi az AI segítségével befejezett, „utolsó” Beatles-dalt, és ajánlja a széles körben még nem ismert magyar zenekarok közül a legjobbakat.

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal az átalakult Pluto frontemberét, aki tavaly történetének egyik legjobb lemezét hozta ki zenekarával (az Ismeretlen magyar költő az év végi válogatásunkra is felkerült), amivel azóta is aktívan koncertezik a budapesti klubokban – legközelebb február 9-én az Űrtyúk fesztiválon, ahol egy estére a Pluto elődjének is tekinthető együttesét, a '90-es években aktív Placidy-t is feltámasztja.

 

IDLES – DANCER

2023 számomra az az év volt, amikor megírtuk, felvettük és megjelentettük a Pluto albumát. Százszor áthallgattuk az alapokat, a félkész keveréseket – ilyenkor újdonságot kevesebbet hallgat az ember. Magyar zenekarokkal alapvetően képben vagyok, a külföldieknél már kissé elvesztettem a fonalat. Ezeken az év végi listákon felsorolt nevek többsége számomra ismeretlen. Abban biztos vagyok, hogy a kurrens angolszász bandák közül az IDLES az, amelyik lenyűgöz. Nekik idén lesz albumuk, de ebben a lemezbeharangozó novemberi dalban már minden megvan – motorikus ritmusok, hatásos minimál gitárok, nagyon karcos ének –, amit szeretek.

Verőköltő – VÉRÁRAM

Széles körben még nem ismert magyar zenekarok között legjobb a Verőköltő. Ferdinánd, a frontemberük annyi más zenekarban és underground produkcióban aktiv, hogy lehet, nem jut ideje kellőképpen nyomatni fő zenekarát. Jellemző, hogy a lemezük is legalább egy évet csúszik. 2023-ban csak két daluk jelent meg. A zenéjük őszinte, okos, nagyon sok minden eszembe jut róla (Alice In Chains, Massive Attack, Radiohead, hiperkarma, Krúbi), elszállós, tudományosan precíz, dalcentrikus, slágeres – de ezek csak körülírogatások, meg kell őket élőben hallgatni, mert az előadásuk is tökéletes.

The Beatles – Now And Then

Mégiscsak ez volt az a 2023-as megjelenés, amelynek pontosan tudtam előre a dátumát. De legjobb gimis barátom, Marci amúgy is azonnal elküldte elemzésre. Mindketten önjelölt beatlesologist-ek vagyunk. A kutatás tárgya, hogy vajon ezt John valóban Paulnak írta volna, ahogy azt az alkotók sugallják: „And now and then I miss you”, meg „If whe must start again”. Meggyőződésem, hogy nem erről van szó. John felkelt álmos fejjel a Dakota-házban, leült a fehér zongorához és írt egy soron következő kesergőt Yokohoz. Elméletemet az eredeti demó azon dalsoraival támasztom alá, amelyeket kihagytak a végleges verzióból! „I don't wanna lose you, oh no, abuse you or confuse you, oh no, sweet darlin' ”. Tehát ez a dal lényegi átalakulásokon esett át, a megjelenése óta pedig burjánzanak az AI-val készült rajongói változatok. Eléggé trash dolog ez, például valaki átrakta 1964-es ritmusba és hangszerelésbe, de meglepő módon ez is egy jó irány!

Carson Coma – IV

Az újgenerációs arénasztárok közül náluk érzem azt, hogy ugyanúgy szól hozzám, mint a kamaszlányomhoz. Rockandroll stiluskavalkád, novellisztikus dalszerzés, önirónia, csináld magad attitűd... a hangzása fura, de zenében, dalszövegekben ez egy előremutató album, és azt is nagyon adom, ahogyan a maguk módján beszólnak a hatalomnak! Voltam idén egy rossz akusztikájú lakossági koncertjükön a Barba Negra Trackben. Aztán véletlenül eljutottam a berlini klubkoncertjükre, ami tökéletes volt. Ott újból láthattam, milyen egyszerű, de nagyszerű az egész – csak annyi kell, hogy hat nagyon tehetséges ember szeresse egymást és összetartson.

HOCUSPONY – HOCUSPONY (EP)

Ütős garázsrock, van saját imidzse és igényes, ötletes klipjei. Rájöttek arra, hogy ketten egyszerre énekelve többre jutnak, mint külön-külön. Megvan bennük, hogy a jövőben írjanak igazán emlékezetes, slágeres dalokat. 2023-ban kifejezetten sok klubkoncerten voltam. A budapesti underground szerintem nagyon izgalmas – és abban a szerencsében volt részem, hogy ezeket az eredeti bandákat pont tavaly hallottam először: Hocuspony, Dupla Eutanázia, Tetrats, Giliszta, Gulu Gulu, Kinetic Erotic, Siketfajd, Kibaszott Emberek, Santa Diver. Sok szempontból is intenzív zenei év volt ez számomra. Nemcsak studióztam és koncertekre jártam, hanem újra elkezdtem dobolni és basszusgitározni, például a Gasner Márk által szervezett The Acoustic Manual Techno Party-n vagy a Tütü Tango café szerdai jamjein, valamint péntekenként Lajosnál Budafokon, a kultikus budafoki free-jazz estéken.

L.A. Suzi: 3. Dzsesszika

Dorozsmai Gergő, a lemezünk producerének új albuma. Együtt dolgozni vele meghatározó tavalyi tapasztalat volt számomra, ezért a felvételeit is figyelmesebben hallgattam, mintha csak internetről informálódnék róla. Az egész album azért nem köt le, de ez egy remek kelet-európai szinti-pop-punk produkció, jól is szól, és a Dzsesszika sláger. Teljesen más szándék és hangulat, de az új 30Y-klipdal, a miezmiez felvétele is lenyűgöző.

Kibaszott Emberek: Elég a pénz

Mivel a zenekar nincs rajta a közösségi platformokon, teljesen véletlenül vettem észre, hogy megjelent második albumuk, hivatalosan december 23-én. Már az első lemezük nagyon tetszett, és élőben is meggyőztek a januári Űrtyúk fesztiválon. Ilyen zenekar talán nincs még egy Magyarországon, mert a nyolcvanas évek eleji new wave-es poszt-punkot idézik – mint a Gang of Four –, törzsi ritmusalap, nyers gitárok, nincsen torzítópedál, semmi felesleges agresszió, csak lendület. A dalszövegek részletgazdag és hosszú novellaszerű történetek, rímek nélkül. A frontember éneklése-kántálása-szavalása is nagyon eredeti – Bob Dylan egy külvárosi csatornából, teljesen egyedi prozódiával. Ahogy írom ezt, most kattan be, hogy a zenekar néhány erénye pont az IDLES-re emlékeztet, ezzel kötök masnit írásom két végére.

 

EZEK VOLTAK NEMES ANDRÁS KEDVENCEI 2021-BEN.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

Kultivátor és Machinecho

Miller Dávid

Mákó Mári, Kovács Balázs, Szabó Bálint

Nagy Laca és Riger János (The Lubricators)

HOCUSPONY

Sorbonne Sexual és Soviet Monday

 

nyitókép: SZDA

https://recorder.blog.hu/2024/01/26/nemes_andras_pluto_kedvenc_2023_as_zenei
„Ilyen zenekar talán nincs még egy Magyarországon” – Nemes András kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása