„Semmi újdonság, tehát kurva jó” – Nagy Laca és Riger János kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.23. 19:10, soostamas

nagy-laca-riger-janos.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal a tavaly egy pazar two-tone / new wave lemezzel debütáló The Lubricators alapítóit, a korábban a PASO-ban is együtt játszó Nagy Lacát és Riger Jánost, aki a 2023 egyik nagy slágerévé nőtt Feldobom a követ klipjében is szerepelt, és a Carson Coma Budapest Parkos koncertjére is elment Kurvára bebaszunkot énekelni.

laca.jpgFotó: NL Photo.

NAGY LACA
(The Lubricators)

Sleaford Mods: UK Grim

A Sleaford Modsot csak pár éve fedeztem fel, de azóta nagyon rácsavarodtam. A zene nagyon rendben van, a két csávó meg már outfitre elsőre megvett. Ballonkabát, mackónadrág, zoknipapucs, kiskutya kombó – mega riszpekt. Tavaly jelent meg a legújabb lemezük, a UK GRIM, ami nekem előhozza a régi angol anarcho-punk (Crass és tsai) zenék emlékeit, de még a Brain of Morbius is eszembe jutott róla. Csodásan primitív, gyomorbavágós, elektronikus alapokkal, okos, dühös, kiosztós szövegekkel. És igen menő klippel.

PASO: Heritage

Volt zenekaromat ajánlani ér? Sajnos én ebből már kimaradtam. Benne volt ez a lemez a PASO-ban már régóta. Tök jó a koncepció, hogy a magyar népzenét összehozzák a jamaicai zenével. A zenészeknek köszönhetően szerencsére mindkettőt autentikusan tálalva. Ráadásul a Grammy-díjas Victor Rice-szal készítették a lemezt, aki egyrészt Bartók-rajongó, másrészt baromi jó ska producer, zeneszerző. Nekem külön nagy kedvencem, többek között ilyen zsenialitások miatt pölö.

Na, de a Heritage: a számok – ahogy várható volt – tök jól működnek. Sztem egyedi, különleges album lett, érdemes megismerni, mert nem mindennap készül ilyen jellegű produkció kishazánkban. Interjúnk.

Káltes Ekwa: Átváltozások

Az év magyar lemeze nálam egyértelműen a Káltes Ekwa egyszerre sötét és felemelő, szuperslágeres, indusztriális popos mittudomén milyen synth wave-je. Imádom a groteszk, egyszerre mély és vicces szövegeket, a fake pogány nosztalgikus világvégeérzést, amit külön megcsavar a kristálytiszta, angyali énekhang. Engem eltalált. Mennék is az erdőbe áldozni. Élőben is meg kell hallgatnom. Kritikánk

Hocuspony: Hocuspony

Vince barátom (Lubricators, PASO) ajánlotta csillogó szemekkel. Aztán meghallgattam a Hármaskát és igazat adtam neki. Mintha összeöntötték volna a 90-es évek SCHC-jét a mai garázs-poszt-punk beleszarással meg egy kis bölcsészkedéssel még a jó ízlés határain belül. Okos szövegek, húzós alapok, nagyon fasza, friss cucc.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs: Land of Sleeper

Véletlenül akadtam rá  erre a pszichedelikus, a Neurosis izgalmasabb albumait idéző, doomer traktorzenére. Idegrendszeremre csodás hatással volt. Ajánlom minden zaklatottabb lelkivilágú sorstársamnak.

Kugler: De szeretnék gazdag lenni

A szombathelyi ska szupergroup egy baromi szórakoztató frontemberrel az élen és elképesztően lelkes rajongóival bárhol óriási bulit csinál. Tök jó, hiánypótló lemezzel jöttek ki végre. Az energikus melankólia meg az egészséges hülyeség pont jó arányban adagolva. Kifejezetten jóleső így az év eleji januári szürkeségben. Úgyhogy lehet együtt énekelni Szaszával, hogy Ildikó!

 

riger-janos.jpgFotó: Kovács Klára.

RIGER JÁNOS
(Böiler, The Lubricators)

Végignéztem a Spotify-on, hogy miket hallgattam leginkább tavaly. Hát, 2023-ban sem voltam annyira naprakész. Rongyosra hallgattam Dean Dirgtől az $8.95-ot, azt hittem, ez tavalyi muzsika, de persze, hogy ezt is benéztem: 2011, csak lassú volt az út idáig. Bill Whiters vagy a Cheap Trick (Surrender) elég előkelő helyet foglalnak el a házi slágerlistámon. Ciki vagyok.

A popzenében találtam végül véletlenül valamit, ami eléggé megfogott, egy szemlátomást angol csajt, Lola Youngot, akiről leginkább semmit nem tudok, csak YouTube-on szembejött a Don’t Hate Me című dalával, amit azóta is sokszor meghallgattam. Ez a tavaly megjelent My Mind Wanders and Sometimes Leaves Completely-nek elnevezett lemezén van. Meghallgattam a többi dalát is, azok között is volt, ami tetszett, de azért a Don’t Hate Me volt a nyerő.

A másik meg ez a Killer Kin. Pár hete ismerem, szerintem hibátlan. Tiszta, nyers rock and roll. Most jelent meg az első lemezük, ami frappánsan a Killer Kin címet kapta. A borító is 10/10.

Tavaly már kitértem az ausztrálokra, akik szerintem a kanadaiakkal ellentétben képtelenek szart gyártani. Tavaly az általam igen nagyra értėkelt C.O.F.F.I.N (Children of Finland Fighting in Norway) örvendeztetett meg forró új hangzóanyaggal. Az album Australia Stops-ra lett keresztelve. Ugyanolyan a zene, mint a többi lemezükön, semmi újdonság, tehát kurva jó.

Mini Skirt: Squeeze Down. Ezek is ausztrálok, volt splitjük is a C.O.F.F.I.N-nal. Ez az új album. Fasza punk.

Szintèn az idén jött ki a Home Fronttól a Nation. Ezt is valahogy a YouTube-ról sikerült megismernem. Nehezen behatárolható valami, mintha synthwave és dark elemek vegyülnének, közben meg a Chisel nevű skinhead zenekar énekese üvölt mint vendégművész, hogy egy kis forradalmi hangulatot is kapjunk az egészhez. A legmeglepőbb, hogy kanadaiak.

Ahogy azért most így néztem, ez az egész 2023 egy elég terméketlen év. Azt hiszem, nem írja be magát a pop/rocktörténelembe. Nem fognak cikkezni 20 év múlva, hogy az őrült 23-as forró nyár... Amúgy is egy jó szar év volt, amit úgy kéne elfelejteni, mint amikor a kutyád szart evett, de szereted, ezért törli az agyad, mintha meg sem történt volna. Bár az ilyen posvány híg fosból, mint ez volt, talán ki fog egyszer mászni végre valami, ami meg tudja mozgatni embereket. A rock and roll nem szakma, mint ahogy ezt manapság gondolják, hanem egy karakter. Kevés a karakter. Mostanában nézek régi Johnny Thunders-, Stiv Bators-, Dead Boys-koncertvideókat. Ez az, ami hiányzik. Eltűntek ezek a manűrök, attitűdök vagy gyenge kópiává süllyedtek. A megfelelni vágyás vette át a szerepet és a megalkuvás. Na mindegy, ha tévednék, vagy valami, akkor küldjön már valaki valami friss fasza zenét, mert lassan jazzt kezdek el hallgatni!

 

„ANNYIRA LAZA, HOGY A HOMLOKÁRA IS EZ VAN TETOVÁLVA” – RIGER JÁNOS KEDVENC 2022-ES ZENÉI

EZEK PEDIG A 2021-ESEK.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

Kultivátor és Machinecho

Miller Dávid

Mákó Mári, Kovács Balázs, Szabó Bálint

https://recorder.blog.hu/2024/01/23/nagy_laca_es_riger_janos_kedvenc_2023-as_zenei
„Semmi újdonság, tehát kurva jó” – Nagy Laca és Riger János kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása