„A lányoké (és az empatikus fiúké) a gitárzene jövője” – A Kultivátor és a Machinecho kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.22. 12:06, soostamas

machinecho-kultivator.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal igazi underground zenekarokat, a zajos, dühös, kíméletlen feminista punkot dobgéppel játszó szegedi Kultivátort, akik a Trottel Records női punkot bemutató válogatására és a Recorder év végi listájára is felfértek Hasadás című lemezükkel, és a lehengerlő, bátran kísérleti zajrockot játszó Machinechot, akik a Broken Mirror c. lemezükkel szintén nem maradhattak le tavalyi toplistánkról (őket a cikkben Lengyel Henriett képviseli).

16836000_768708086618159_4951586740174192735_o.jpgFotó: Török Virág.

LENGYEL HENRIETT
(Machinecho)

1. Gilla Band: Sports Day

Ez volt az egyetlen 2023-as megjelenése ennek a zenekarnak, azért választottam be őket, mert a Gilla Band eddigi munkássága volt az egyik fő inspiráció a Machinecho hangzásához.

2. Be Your Own Pet: Hand Grenade

Sok év kihagyás után újra összeállt a Be Your Own Pet, amikor senki nem számított rá, és letette az asztalra az év egyik legjobb girl punk számát (a másik a Dream Wife-tól a Leech). Amellett, hogy Jemina Pearl nagyon erős női frontember, kifejezetten aktuális női nézőpontot is hoz a zenébe. Az új lemezükön olyan témákhoz nyúl, mint pl. a szexuális töltettel használt viszonylag trendi Daddy szleng szándékos átfordítása Mommy-ra (ami egyúttal a 2023-as visszatérő lemez címe is lett), vagy hogy milyen anyukaként újrakezdeni a zenélést, és legfőképpen egy hosszú terápiás folyamat végeredményeként milyen végre kitörni az áldozatszerepből. A szöveg 11/10, bárcsak én írtam volna.

3. The Kills: Kingdom Come

A hozzám hasonló régi Kills-rajongókat biztosan megosztja a 2023-as God Games album, ami első hallgatásra engem is rendesen megijesztett azzal, hogy a kedvenc gitárosom majdnem letette teljesen a hangszert, de aztán szerencsére újra felvette és rájött, hogy van még jövője a gitárzenének, főleg, ha ő csinálja, mivel tényleg nincs még egy ember, aki úgy hangzana gitáron, mint Jamie Hince. Pontosan tudja, mire van szüksége a dalnak, nincs felesleges virtuózkodás, egózás, versengés, elnyomás, helyette van okos minimalizmus, catchy riffek, szívmelengető gitártone-ok, tökéletes összhang, és még mindig képesek behúzni ebbe a csak a Killsre jellemző különleges szeretetbuborékba, ami önmagában is ritkaságszámba megy. Maga a lemez többször hallgatós, végül teljesen ráfüggtem erre a dalra, annyira szexi a basszustéma és az ének együtt, hogy nem lehet csak egyszer hallgatni.

Ajánlom a 2023-as ARTE tv-s koncertet tőlük azoknak, akik több gitárt és a régi Kills-hangzást várták volna az új lemeztől:

4. Queens of The Stone Age: In Times New Roman...

Egy újabb többször hallgatós album. Be kell valljam, én tavaly váltam QOTSA-rajongóvá igazán, az ezt megelőző anyagaikkal nem tudtam teljes mértékben azonosulni, csak helyenként, de a 2023-as albumuk egy új szintre emelte őket. Terápiára elmenni, önreflexiót gyakorolni, beismerni a hibáinkat, letenni a függőségeinket, dolgozni magunkon és szavak helyett tettekkel bizonyítani, hogy jobb irányba változtunk: menő. Fiúknak is. Apukáknak is. Rocksztár apukáknak meg pláne. Főleg, ha a kérdéses múltú Josh Homme teszi mindezt, akiről én például nem feltétlen gondoltam volna, hogy képes lesz ezt meglépni.

Élőben még jobbak, mint a lemezen vagy eddig bármikor, ajánlom ezt a teljes koncertet tőlük, főleg a Straight Jacket Fitting élő debütjét:

5. Bully: Lucky For You

„Take some time to understand what empathy could do, we would all be better off, all of us, yes even you” – kiabálja a lemez záró dalában Alicia Bognanno, aki szólóprojektjének talán eddigi legkiforrottabb és legváltozatosabb lemeze a Lucky For You, annak ellenére, hogy a legnagyobb sláger, amit írt (Trying), nem ezen az albumon szerepel. Az őszinte és legtöbbször személyes témák mellett helyet kap a lemezen a gyászfeldolgozás, női jogok melletti kiállás, és egy Soccer Mommy-val közös kollab is, ami már csak hab a bubble-grunge tortán. Összességében ez az album egy újabb bizonyíték rá, hogy a lányoké (és az empatikus fiúké) a gitárzene jövője.

 

KULTIVÁTOR

kultivator_ibolya_gergely_robert.jpgFotó: Gergely Róbert.

IBOLYA
(basszus)

2023 legjobb külföldi lemezei:

Maruja – Knockarea
Initiate – Cerebral Circus
Ex Everything – Slow Change Will Pull Us Apart
FACS – Still Life in Decay

2023 legjobb magyar lemezei:

Spark – 11.61 PM
Kábelok – visszhall!
ÿdeg – Állapot
Juggler – Angard

 

kultivator_lilla_szendrei_mark.jpgFotó: Szendrei Márk.

LILLA
(ének)

Patriarchy – Forcefully Rearranged

2022-ben a Patriarchy bivalyerős The Unself albuma nyitotta volna a listámat, így viszont a belőle készült remixalbum. Áramvonalas ipari dögösség, néhány kifejezetten izgalmas újragondolással (The Marquis: Good Boy, Rhys Fulber: Heat Lamps). A közreműködőkből csomóan léptek fel nálunk 2023-ban (Odonis Odonis, Choke Chain, Kris Baha, Kontravoid), olyannyira zsinórban, hogy egy bokatörés miatt mindegyikről lemaradtam. Cserébe a Patriarchy április 7-én nálunk is fellép az Instantban!

Dead Sea of Fur – Rambling Mythology I-II.

Emberkutya és Végh Dóra zajongására nemcsak átvitt jelző a „fémes”, konkrétan vasakat ütnek és épített hangszereket szólaltatnak meg egy mindenféle értelemben világvégi tanyán, de az analóg szinti és a gitárok is úgy szólnak, hogy annak szinte szaga van. A zaj épp kellő mértékben strukturált, a szabadon értelmezett mitológiákon alapuló koncepció pedig izgalmas, de nem korlátozó: igazi képzeletkalandoztató anyag.

WeAreGloria – CTR

A zeneileg és szövegileg is sokrétű Timeless albumról is kiemelkedően sokat hallgattam a CTR-t (ami viszont kicsit csalás, mert ez a szám már ’22 végén kijött). Ad neki egy kis csavart az, hogy az önvezető autók kérdését tematizálja, de e nélkül az infó nélkül is egy hibátlan utazós fantázia, Mazzag Izabella klipje pedig a maga bizarrságában is azonnali bőröndpakolásra csábít.

 

kultivator_szati_nemeth_eva.jpgFotó: Németh Éva.

SZATI
(gitár, dobalap)

Dead Bob – Life Like (Wrong Records, 2023)

John Wright a Nomeansnoból úgy döntött, hogy mégsem akasztja szögre a dobverőit és összehozták az év számomra legjobb lemezét. A dalok írásában volt zenekari tesója, Rob Wright is kivette a részét, mégsem érződik az egész lemez egy „újabb NMN bőr lehúzásnak”, holott a számok között lapulnak több éves kiadatlan NMN-számok is. Kicsit olyan, mintha az egész Wright fivérek életművet összesűrítették volna egy nagylemez erejéig, van itt minden, az „alap” Ramones punkszerű rövid szösszeneteken át, a kísérletezősebb szintis témákon keresztül, a bluesos lazulásig minden.

Kedvenc számok: Just Breathe, White Stone Eyes, I’m Going To Make You Cry.

Észlelés – Az Agyam Helyén Bombatölcsér Tátong (2023, szerzői)

Ez a zenekar emlékeztet a sajátomra. Fittyet hányni arra, hogy épp „mi fut”, mik az aktuális trendek, és csak csinálni, ami jön belőled. Rég hallottam ilyen eklektikus magyar lemezt, a szövegek, a hangulat mind tökéletes lenyomatai a mai magyar (és nemzetközi) valóságnak, annak minden keserédes bánatával, örömével, mániákusságával.

Kedvenc számok: Barátok Közt (ami szinte már dallamtapadóan slágeres), A Legnagyobb.

kábelok – visszhall! (2023, szerzői)

Őket nem csak azért választottam, mert részben „földijeink”, hanem mert egy üde színfolt a jelenlegi magyar undergroundban a maguk sajátosan elbaszott minimalista (?) Casio szintis hangzásával, színpadi megjelenésével. Élőben az esetek többségében mosolyt szoktak csalni az arcomra jó értelemben vett naiv infantilizmusukkal. Ahol vicces, ott szürreálisan vicces, ahol meg komolyan veszi magát, annyi meg kell is az egésznek. Amit még kíváncsian várok, hogy milyen zenei irányokba fognak így együtt elmenni, hová lesznek képesek fejlődni.

Kedvenc számok: doxazma, 82-es járat.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

https://recorder.blog.hu/2024/01/22/a_kultivator_es_a_machinecho_kedvenc_2023-as_zenei
„A lányoké (és az empatikus fiúké) a gitárzene jövője” – A Kultivátor és a Machinecho kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása