„Úgy éreztem, felrepülök a 284E busszal együtt” – Pajor Tamás, Hegedűs Józsi és Rözge Maxim kedvenc 2022-es zenéi

2023.01.25. 19:04, soostamas

pajor-maxim-hegedusjozsi.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal a Neuroticból és az Amenből ismert, mostanában Prédikátor néven alkotó Pajor Tamás, a részben Pajor-ihlette számot (Prédikátor) is felvonultató, remek második lemezzel jelentkező Meteo frontembere, Rözge Maxim, valamint az első szólólemezére készülő egykori Csillagerdő-frontember, Hegedűs Józsi kedvenceiről olvashattok.

pajor-tamas-betonhofi.jpg

PAJOR TAMÁS

Schwartz Ádám, vagyis Beton.Hofi Playbánia című albumát tartom az év lemezének. Beton.Hofi az elmúlt évek legnagyobb felfedezettje. De így, ezt a mondatot valaki más is leírhatta volna. Én azért írtam le, mert magam is a közelmúltban fedeztem fel Schwartz Ádámot, noha igen tehetséges pályáját már jóval régebben kezdte. Ő éppen azt képviseli, amit magam is keresek és kedvelek a dalban. A zene és a szöveg találkozásából születő új egységet, a hang és a szó szülte plusz esztétikai minőséget. A rím, a prozódia, a nyelvi játékok, a gazdag szókészlet pontos lüktetése, a nagyon korhű, koszos és profin kitalált zenei alapokkal együtt adja azt az összhatást, ami mellett nehéz elmenni. Meg is álltak elég sokan.

A fájdalom és őszinteség, a szemtelen irónia és elegáns, MC-s kivagyiság, kórkép és önreflexió izgalmas, mindig váratlan fordulatokat rejtő kavargása ez az album. A dal számomra zenei irodalom kell, hogy legyen, és kevesen tudják ezt a mércét megütni. Ádi igen. Bár világlátásával, sugalmazásaival sokszor nem értek egyet, mégis nagyra tartom, Beton.Hofi, vagyis Schwartz Ádám tehetségét és alkotómunkáját. Kritika. Interjú. Szövegelemzés.

A másik kedvencem egy fiatal feltörekvő csapat, a Meteo. Az elmúlt évben megjelent, Turbulens évek című albumuk nem akar fülbemászni. A frontember és dalszerző, Rözge Maxim meri vállalni a bizarr, hidegecske, néha a fülről leugró melódiákat, annak érdekében, hogy ez a fanyar, kissé pszichedelikus realizmus mégis kompakt, koherens és érett zenemű legyen. A velünk élő apokalipszis, az elidegenedés kezelése, a túlélés és az igaz szeretetvágy munkálja ezt az albumot. Szellemes és minőségi szövegek, sablonmentes, útkereső zeneiség a Meteo második nagylemezén, amelyre már most érdemes odafigyelni. Ebből lesz valami… Lemezpremier.

 

„AZT ÍGÉRI AZ EMBERNEK, HOGY SOKKAL TÖBBET ÉLSZ” – PAJOR TAMÁS-INTERJÚNK.

 

rozge-maxim.jpgFotó: Háló Geri.

RÖZGE MAXIM
(Meteo)

Az első, amit szeretnék kiemelni, Louis Cole új lemeze: Quality Over Opinion. Nagy rajongója vagyok Cole-nak. Teljesen véletlenül ismertem meg. A Dob utcán sétáltunk barátaimmal pár évvel ezelőtt, és hallottuk, hogy az akkori Ellátóházból (most The Hive van ugyanott) nagyon érdekes art jazzes, hiphopos zene szólt kifelé. Bementünk megnézni, hogy melyik zenekar játszik. És ott voltak ők, a Knower. Teljesen lenyűgözött a zene és a performansz. Nagyon viccesek voltak, és baromi ügyesek. Cole-nak a tavalyi szólólemezéről a legnagyobb kedvencem a Let It Happen című szám. Ez a dal egy-két hónappal a lemez előtt jött ki ezzel a zseniális videóval. Körülbelül százszor hallgattam meg azóta, és még mindig nem unom.

Nagyon szeretem a King Gizzard & the Lizard Wizardot. 4 lemezük jött ki tavaly: Omnium Gatherum; Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms And Lava; Laminated Denim; Changes. Mindegyik más stílus és mindegyik csúcs szuper.

Sokat hallgattam az új Gorillaz-dalokat: Skinny Ape, New Gold, Baby Queen, Cracker Island. Várom, hogy kijöjjön a teljes album.

Magyar lemezek között a legtöbbet tavaly az új Mayberian Sanskülotts-lemezt hallgattam: God Tiger Need Chemical Works. Megnéztem jó pár zenei portál év legjobb magyar lemezei összesítést, és Azariah meg a Carson Coma mindenhol feltűnt, de a Mayberiant talán sehol nem láttam. Szomorú vok. :( Kritika. Interjú. Koncertsztorik.

 

RÖZGE MAXIM 2021-ES KEDVENCEIT ITT TALÁLOD.

 

hegedus_jozsi.jpgFotó: Komróczki Dia.

HEGEDŰS JÓZSI

Bárány Judit – Blessed

Juca olyan erőt hordoz, hogy néha az jut eszembe, hogy ha nem Budapesten élnék, hanem mondjuk Szabadkígyóson, 3 órányira Pesttől, akkor is újra meg újra felutaznék a koncertjére még akkor is, ha nem lennénk nagyon jó barátok. A dalt ráadásul egyedül rögzítette a saját lakásán, néhány nappal a Londonba költözése előtt, dobozok között. Ezt pl. azért tudom, mert nagyon jó barátok vagyunk.

Carson Coma – Porszem

A Carsonnal nagyon sok személyes történetem van, de Giorgio édesapjának éjszakai dalszövegelemzését sem felejtem el, amit egy szófiai kocsmában adott elő nekem nyár elején. Ez a dal a 2022-es tavaszom himnusza. Bár sokkal inkább a bálnákat kedvelem, mint bárminemű állat vagy ember elleni erőszakot, mégis hónapok teltek el úgy, hogy időről időre felkiáltottam, hogy BÁÁÁÁÁÁLNAVADÁÁÁÁÁÁSZOK <3 Kritika. Interjú.

Cz.K. Sebő (capsule boy) – Fázom, ha nézel

Ezt a dalt konkrétan ma, 2023.01.18-án hallottam először, és olyan zenei élményt adott, hogy úgy éreztem, felrepülök a 284E busszal együtt még mielőtt beér a KöKi-be.

Barkóczi Noémi – Halott szobanövények

Épp most olvastam Noémi dalai kapcsán a „punkjazz” kifejezést. Egyszer, még nagyon régen írtam neki egy üzenetet, amiben elhívtam koncertezni egy Békési faluba. Azt válaszolta, hogy nem tudja vállalni, mert művészi elvonuláson van. Nem értettem, hogy mi lehet ez, úgy éreztem, és talán most is azt érzem, hogy én sosem leszek ennyire alázatos, és önazonos, mint Ő. Néhány évvel később jött a Dolgom volt album, amiből azért ezt a dalt emeltem ki, mert a szövegében szerepel egy olyan társadalomkritika (Az ember nem más, mint szargyártó gép) ami bennem is megfogalmazódott évekkel korábban. 16 évesen egy fehér pólóra felírtam zöld zománcfesékkel, hogy „SZARGYÁR VAGYOK”. Sosem gondoltam volna, hogy felnőttként, egy Noémihez hasonló előadó szájából hallom vissza ugyanezt. Kritika. Interjú. Koncertsztorik. Podcast.

30y – éhezők jóllakottak

A ’22-es Ördögkatlan fesztiválon a szokásosnál is erősebb volt a világvége-hangulat. Ennek egyik tetőpontja a Kollár-Klemencz László Kamarazenekar Ég az erdő c. dala mellett ez a dal volt.

 

„SOKSZOR ŐT HALLGATTAM AZ ÁLLATTELEPEN, TRÁGYALAPÁTOLÁS KÖZBEN” – HEGEDŰS JÓZSI KEDVENC NÉPDALAI

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2022 legjobb magyar lemezei

2022 legjobb külföldi lemezei

2022 legjobb filmjei

2022 legjobb sorozatai

 

Még több zenésztoplista:

Ricsárdgír

Wavy

Ivan & The Parazol

Beck Zaza és boebeck

Hundred Sins és Kolibri

Psychedelic Source Records

6363, Dányi Krisztina, Szabó Bálint

Jakab Zoltán, The Devil's Trade, Entrópia Architektúra

Platon Karataev

Belau, Törzs, Imitation

Lugosi Dani és Takács Vilkó

Redbreast Wilson és Szabó Tamás

Balanyi Szilárd, Jakab Péter, VENI

Czeglédi Szabolcs, OHNODY, Jankó Bálint

Boros Levente, Hock Ernő, Szőke Barna

Gábor Andor Ufó, Koroknay András, OIEE, Pátkai Rozina, Zalai Richárd

Prieger Zsolt és Kováts Tibor

Gyémánt Bálint, Hájer Gergő, Pogár László és a Maneuver Maneuver

Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő

Blahalouisiana és Mayberian Sanskülotts

Antal Levente, Álmos Gergely, Kirschner Péter, Jehan Paumero

Bóna Zsombor és Héra Barnabás (Carson Coma)

Henri Gonzo, Lil Frakk, Kelemen László

Esti Kornél

hari_drama és Nagy Emma

Barkóczi Noémi, Subicz Gábor, Varga Zsuzsa

Aurevoir., Csernovszky Márk, Gazsi Rap Show

 

NÉZD MEG A ZENÉSZEK TAVALYI TOPLISTÁIT IS!

https://recorder.blog.hu/2023/01/25/pajor_tamas_hegedus_jozsi_es_a_meteo_kedvenc_2022-es_zenei
„Úgy éreztem, felrepülök a 284E busszal együtt” – Pajor Tamás, Hegedűs Józsi és Rözge Maxim kedvenc 2022-es zenéi
süti beállítások módosítása