„Vérszomjas bangerek, bátor popzenék és beteg vájbok” – Bóna Zsombor és Héra Barnabás kedvenc 2022-es zenéi

2023.01.19. 18:51, soostamas

bona-zsombor-hera-barnabas.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat. 2022 a Carson Coma éve volt: a srácok kihozták eddigi legjobb, legérettebb lemezüket (Digitális/Analóg), amivel megtöltötték a Budapest Parkot és felléphettek (az Arctic Monkeys előtt) a Sziget Nagyszínpadán, és (egy big banddel!) a Müpában is, az MTV Európai Zenei Díjátadóján pedig egy vörös szőnyegen vonulhattak Taylor Swifttel, ahol amúgy a legjobb magyar zenekarnak járó díjat zsebelték be. Most a zenekar szólógitárosának (Bóna Zsombor) és dobos-énekesének (Héra Barnabás) tavalyi kedvenceiről olvashattok.

carson_sziget_foto_komroczkidia-71.jpgFotó: Komróczki Dia.

HÉRA BARNABÁS
(Carson Coma)

HIÚZ: Érzés

Nem csak a 2022-ben megjelentek közül volt a kedvenc magyar számom tavaly. Amúgy az egész Hiúz-debütlemez kiváló, rég volt olyan megjelenés itthon, amiben ennyire megtalálom önmagam. A 2021-es Holi-lemez hasonló érzéseket váltott ki belőlem, de abból hiányzott nekem a torzított villanygitár meg a dobfelszerelés, amit most két pofára zabálhattam. Kritika. Interjú.

VIDAL: Assemérdekel

Régi haverunk, Szauer Dani mutatta tavaly azt a remek kislemezt, ami ezzel a dallal robbant be nálam. Kiváló hangszerelés, vicces éneklés, szellemes szöveg. Elvileg már korábban is lehetett hallgatni őket Bandcampen, onnan eltűntek, a hivatalos streamingfelületeken viszont augusztusi megjelenést datálnak az említett remekműhöz. Nem tudom, hogy szólóprojekt-e ez vagy zenekar, de remélem, hogy a jövőben is találkozunk még a Vidallal!

Ricsárdgír: Hülye vagy (Dalpremier egy Házibuliban)

Sajnos idén el kell búcsúznunk az ország egyik legjobb zenekarától, akiknek mellesleg most jelent meg az a legutolsó lemezük, amin ez a dal is szerepel. A korábbi Ricsárdgír-dalokhoz képest úgy éreztem, hogy zeneileg is sokkal nagyobb súlya van (leszámítva talán a Bródy-feldolgozást), a helyenként komolytalan, mégis csendes-óceáni mélységű szöveggel szerintem a zenekar eddigi legjobb dalát tisztelhetjük a Hülye vagy-ban.

Ty Segall: "Hello, Hi"

A tavaly megjelent azonos című nagylemezét alapvetően nem sorolom a legjobb Ty Segall-korongok közé, viszont a “Hello, Hi" jellemzően akusztikusgitár-alapú dalainál sokkal tigrisebb ez a címadó szám. Rengeteget hallgattam az ötös buszon, amikor még csak single-ként tátongott az űrben.

Wet Leg: Supermarket

A nemzetközi független pop-rockzene, vagy mi ez, alternatív, indie-szcéna legfontosabb megjelenése a self-titled Wet Leg lemez volt. Nagyon jó dalok, nagyon vicces szövegek, a Supermarket lett az abszolút kedvencem az albumról, az egyik esztergomi Coopban érzem magam tőle egy májusi délutánon 2015-ben. Portré.

Arctic Monkeys: Body Paint

Sokan fikázták a legújabb Arctic Monkeys-lemezt, nekem sem lett az év albuma, ugyanakkor mindezek ellenére nagyon szeretem. A Body Paint viszont nekem az év dala, óriási dumák, nagyon izgalmasan bontakozó, szépen építkező szerzemény. A Szigetes AM-koncert meg hát az év egyik legjobb napja volt – és akkor még azt sem bántam, hogy semmit sem játszottak az októberben megjelent The Carról. 10/10-es lemezcím. Kritika.

Miles Kane: Tears Are Falling

Körülbelül két éve időszakosan kisebb-nagyobb T.Rex-lázban égek, így nem véletlen, hogy 2022-ben ez a lemez mozgatott meg a legjobban. A 70-es évek glam rockját szerintem kiváló ízléssel idézi meg a másik sheffieldi TLSP-frontember, nagyon autentikusan, de mégis nagyon korszerűen szól a cucc. Erről a lemezről az első szám lett az abszolút kedvencem, amelynél vannak rajta nagyobb slágerek, de olyan ez a dal, mintha az öreg Miles kifejezetten csak azért írta volna, hogy száz százalékban az én ízlésemnek tegyen eleget.

 

„EGYRE JOBBAN ÉLJÜK EZT A ZÚZÓSABB HANGZÁSVILÁGOT” – INTERJÚNK A CARSON COMÁVAL A DIGITÁLIS/ANALÓGRÓL.

 

cc_sziget_analog_foto_komroczkidia-3.jpgFotó: Komróczki Dia.

BÓNA ZSOMBOR
(Carson Coma, hari_drama)

Jockstrap: I Love You Jennifer B

Az idei évem pom poko-ja (nem az elmaradt pozsonyi koncertjük taszította le őket a trónról - noha igen keserű, hogy nem láttam őket) a Jockstrap lett. A Black Country, New Road hegedűs-vokalistájának és sulis producerbarátjának duója tele van felsorolhatatlan mennyiségű hatással a dubsteptől az Injury Reserve-ig, de legfőképp földöntúli széppel és nyers kontrasztokkal – zsigeri, bátor popzene. Kritika.

Big Thief: Dragon New Warm Mountain I Believe You

A Big Thief konstans az egyetlen zenekar az életemben már egy ideje, amelyik rendre átlökdös a nehéz időkön és meg is tud síratni.

Nagy Emma Quintet: Synced

Bármikor meghallom a This Won’t Lastot, úgy libabőrözik a hátam, hogycsakna. Interjú.

King Gizzard & the Lizard Wizard: The Dripping Tap

A King Gizzard megint kiadott elképesztő kvantitású zenét, ráadásul még tetszenek is, van itt minden a modális dzsemektől, a heavy jazzelésig, de a kedvencem a 18 perces Dripping Tap mamut-speedfuelled television-dzsem egyértelműen.

Melody’s Echo Chamber: Unfold

Tavaly jelent meg az eddig porosodó második albuma, ami eddig elvileg azért nem került a világ elé, mert a társproducer Kevin Parkerrel szakítottak. Nálam elég nagyot szakít a címadó dal, noha a legtöbbet még mindig a Bon Voyage c. opuszát hallgatom legtöbbet tőlük.

Deerhoof: My Lovely Cat!

Still got it, ahogy a művelt angol mondaná. Ikonikus kísérletezős gitárzene, ami töretlen szállítja a beteg-kedves ‘vájbokat’.

DOMi & JD BECK: NOT TiGHT

A pár éve általam még öncélú, de szórakoztató Berklee-s fitogtatás fiókjába eltett megaduó az évek során teljesen rámnőtt, és idén végre kihozták a sztárparádéban roskadozó debütjüket.

Tropical Fuckstorm: Moonburn

Minden Idők legjobb zenekarnevének és egyik legjobb macskás albumborítójának büszke ausztrál tulajdonosai (mi folyik Melbourne-ben a csapból?!) két szuper kislemezt is megjelentettek tavaly, ezen példány még ráadásul meglepetésfeldolgozást is tartogat a végén.

Bónusz: King Gizz és Tropical Fuckstorm (és kicsit deerhoof) (x2) - Satanic Slumber Party

Abszolút vérszomjas banger, a garázsrokk minden mocskával. Na meg a gyönyörű paintes kecskét nem más rajzolta, mint a deerhoofban zenélő Satomi Matsuzaki.

 

A CARSON COMA KEDVENC 2021-ES ZENÉIT ITT TALÁLJÁTOK.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2022 legjobb magyar lemezei

2022 legjobb külföldi lemezei

2022 legjobb filmjei

2022 legjobb sorozatai

 

Még több zenésztoplista:

Ricsárdgír

Wavy

Ivan & The Parazol

Beck Zaza és boebeck

Hundred Sins és Kolibri

Psychedelic Source Records

6363, Dányi Krisztina, Szabó Bálint

Jakab Zoltán, The Devil's Trade, Entrópia Architektúra

Platon Karataev

Belau, Törzs, Imitation

Lugosi Dani és Takács Vilkó

Redbreast Wilson és Szabó Tamás

Balanyi Szilárd, Jakab Péter, VENI

Czeglédi Szabolcs, OHNODY, Jankó Bálint

Boros Levente, Hock Ernő, Szőke Barna

Gábor Andor Ufó, Koroknay András, OIEE, Pátkai Rozina, Zalai Richárd

Prieger Zsolt és Kováts Tibor

Gyémánt Bálint, Hájer Gergő, Pogár László és a Maneuver Maneuver

Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő

Blahalouisiana és Mayberian Sanskülotts

Antal Levente, Álmos Gergely, Kirschner Péter, Jehan Paumero

 

NÉZD MEG A ZENÉSZEK TAVALYI TOPLISTÁIT IS!

https://recorder.blog.hu/2023/01/19/bona_zsombor_es_hera_barnabas_carson_coma_kedvenc_2022_es_zenei
„Vérszomjas bangerek, bátor popzenék és beteg vájbok” – Bóna Zsombor és Héra Barnabás kedvenc 2022-es zenéi
süti beállítások módosítása