„Annyira laza, hogy a homlokára is ez van tetoválva” – Riger János és Sarkadi Balázs kedvenc 2022-es zenéi

2023.02.06. 12:34, soostamas

riger-sarkadi.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal a Böilerből és a Lubricatorsből ismerős underground legenda, Riger János, valamint a Bankrupttal két remek közéleti punkslágert is kihozó (Keresett a Feri, Viktorland) Sarkadi Balázs listái következnek: ausztrál prosztó punk, verekedős bunkó oi!, a Ramonescore színtér kedvencei és a YouTube kedvenc novelty rave zenekara.

rieger-janos.jpgFotó: Filipich Ervin.

RIGER JÁNOS
(Böiler, The Lubricators)

Számomra az elmúlt évben is az évekkel ezelőtti zenék felfedezése vagy újrafelfedezése jelentette az újdonságot. Persze ebből túl sok konzekvenciát nem lehet levonni a mai zenei életről. Talán a számomra izgalmas dolgok egyre nehezebben jutnak el hozzám. Azt hiszem, egy új megjelenés híre nem hoz már lázba, teljesen elmegy a fülem mellett. A Pixiesnek is megjelent egy új lemeze, bele is hallgattam. 10 percet. Nem rossz, de leginkább arra késztetett, hogy meghallgassam a klasszikus Doolittle című albumukat 1989-ből, egymás után kétszer. A nosztalgiavonatról nincs kiszállás.

Nálam egyébként az ausztrál vagy a francia zenéknek bérelt helye van. A Chatsnek tavaly is jelent meg új lemeze és most sem okoztak csalódást. Get Fucked a címe, ugyanolyan prosztó punk, mint az előző.

Nemrég játszott a Robotban a francia Bleakness, nekik is van egy új lemezük, a Life at a Standstill. Hivatalosan poszt-punknak hívják az ilyesmit mostanában, de én hányok ettől a kifejezéstől. Kurva jó zene.

Szóval franciák, akkor itt van még a Syndrome 81, egy új kedvenc zenekar, akik klasszikus francia oi! és a poszt-punk (hányok magamtól, hogy használom ezt a szót) mixtúrával operálnak, de még van az egészben valami modern is, ami biztos jó. A lemez címe Prison Imaginaires.

Ha már itt franciázok, akkor nem hagyhatom ki a Cuirt sem, ami ugyan nem tavalyi, hanem 2021-es, de én tavaly futottam bele. Ha kíváncsi lennél, hogy egy street punk synthwave gangbangből milyen gyermek látna napvilágot, akkor ez az egyszemélyes zenekar felnyitja a szemed. Egyébként a lemez meghökkentő módon a Cuir címet viseli. Hihetetlen.

Akkor itt van még ez a Béton Armé, ők kanadai franciák, nem tudom, hogy az jobb-e nekik, de L’union fait la force címmel jött ki egy kislemezük egy rakás számmal. Forró új, az is lehet, hogy idei, de nem mernék rá megesküdni. Ha bírod az ilyen verekedős bunkó Oi!-t, akkor tetszeni fog. De hát mindenki mást keres a zenében, úgyhogy nem biztos a te világod.

Ha már bunkó Oi! a téma, akkor itt van a magyar TbOi!. Az erre fogékonyak minden igényét kielégítik. Ráadásul debütáló albumuk, a Hamis 9-es az én produceri munkám gyümölcse. Én bírom az ilyesmit.

Utóbbi időben azon kaptam magam, hogy elég sokat hallgatom a Hunx & His Punx nevű csapatot és a hozzájuk köthető egyéb formációkat. White Lipstick néven jött ki egy kislemezük tavaly. Nekem valami John Waters-es Rózsaszín Flamingós esztétika árad az egészből. Ilyesmivel nekem bármilyen szart el lehet adni.

Szeretném még elmondani, hogy régi vágyam, hogy a drum & bass újra visszataláljon a jungle-höz, mert az jobb, és nem értem, hogy gondolhatja ezt bárki is máshogy, mint én. Tök véletlenül szaladtam bele Nia Archives Baianá című, 2022-es kislemezébe. Úgy érzem, van remény.

 

RIGER JÁNOS 2021-ES KEDVENCEIT ITT TALÁLOD.

 

sarkadi-balazs-rocco-square.jpg

SARKADI BALÁZS
(Bankrupt)

Blag Dahlia – Introducing Ralph Champagne

A Dwarves az egyik kedvenc zenekarom, akik a kétezres évek legszórakoztatóbb punk albumait hozták össze. A zenekar lelke, az énekes Blag Dahlia a punk mellett az americana stílusban is otthonosan mozog. Most egy ilyen lemezt jelentetett meg, amiről nekem a Lee Hazlewood-ot idéző Summer Rain a kedvencem. 

Oliver Tree – Cowboy Tears

És akkor egy másik előadó, akit nem így ismertünk meg, de most cowboyosra vette a figurát. Nálam nagyon betalált ez az album, amiről a Swing & A Miss és a Cowboys Don’t Cry is tökéletes videót kapott. Az énekstílus és a fanyar humorú szövegek Baby Birdre emlékeztettek, akit annak idején nagyon bírtam.

Viagra Boys – Cave World

Mindenki kedvenc svéd poszt-punk zenekara ehhez a lemezhez is baromi erős videókat készített, amik a félig amerikai énekes, Seb Murphy remek színészi adottságaira építenek. A cowboy-tematikánál maradva a Punk Rock Loser klipjét választottam. A srác annyira laza, hogy a homlokára is ez van tetoválva svédül, és ebben a számban is erről énekel.

Little Big – Generation Cancellation

A YouTube kedvenc novelty rave zenekara, a nemrég Oliver Tree-vel is kooperáló Little Big vezetői, Ilja Pruszikin és Szonja Tajurszkaja a háború kitörésével kénytelenek voltak elhagyni Oroszországot, és Los Angelesbe tették át a székhelyüket. A nyáron megjelent Generation Cancellation az eddigi legpunkosabb számuk, és a szokásosnál is erősebb képekkel operáló videó ezúttal komoly üzenetet hordoz.

The Interrupters – In The Wild

Az Interrupters a valaha volt legpatentebb ska-punk zenekar. Bár az új lemezen nincs akkora sláger, mint a She’s Kerosene vagy a Take Back the Power volt, így is a tavalyi év legjobbjai között van a helye. Nekem erről a Jailbird a kedvencem.

Kozmosz – Greta Thunberg

Hazai viszonylatban nekem a Kozmosz újjáalakulása volt a legjelentősebb esemény idén. Persze akik követték az utódzenekarok (Bajnoq, WNTS, egyetlen) munkásságát, azok a nélkülözés évei alatt is enyhíteni tudták a hiányérzetet, de mégis csak az az igazi, ha ott áll egymás mellett a színpadon a zenekar Lennonja és McCartney-ja. Az eddig kihozott két új szám közül a Greta Thunberget választottam, a visszatérő koncertet megörökítő videójával.

DeeCRACKS – Do What You Must

A Ramonescore színtérről az osztrák DeeCRACKS az egyik kedvencem, akik most az olasz Mangesszel hoztak ki egy split EP-t. Az ezen található két DeeCRACKS-szám közül nekem ez tetszett picit jobban, de nehéz volt választani.

White Reaper – Pages

A White Reaper korai, surf punkos számait nagyon szeretem, de Tony Esposito hangjával ezt a letisztultabb, kommerszebb hangzást is el tudják nekem adni. A januárban megjelent új lemezről előzetesnek kijött Pages pedig kifejezetten slágeres lett.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2022 legjobb magyar lemezei

2022 legjobb külföldi lemezei

2022 legjobb filmjei

2022 legjobb sorozatai

 

Még több zenésztoplista:

Ricsárdgír

Wavy

Ivan & The Parazol

Beck Zaza és boebeck

Hundred Sins és Kolibri

Psychedelic Source Records

6363, Dányi Krisztina, Szabó Bálint

Jakab Zoltán, The Devil's Trade, Entrópia Architektúra

Platon Karataev

Belau, Törzs, Imitation

Lugosi Dani és Takács Vilkó

Redbreast Wilson és Szabó Tamás

Balanyi Szilárd, Jakab Péter, VENI

Czeglédi Szabolcs, OHNODY, Jankó Bálint

Boros Levente, Hock Ernő, Szőke Barna

Gábor Andor Ufó, Koroknay András, OIEE, Pátkai Rozina, Zalai Richárd

Prieger Zsolt és Kováts Tibor

Gyémánt Bálint, Hájer Gergő, Pogár László és a Maneuver Maneuver

Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő

Blahalouisiana és Mayberian Sanskülotts

Antal Levente, Álmos Gergely, Kirschner Péter, Jehan Paumero

Bóna Zsombor és Héra Barnabás (Carson Coma)

Henri Gonzo, Lil Frakk, Kelemen László

Esti Kornél

hari_drama és Nagy Emma

Barkóczi Noémi, Subicz Gábor, Varga Zsuzsa

Aurevoir., Csernovszky Márk, Gazsi Rap Show

Pajor Tamás, Hegedűs Józsi, Rözge Maxim

Gerdesits Ferenc

Gazdag István és Szász György

Kutzora Edina és Thea Soti

DJ Venom, Flanger Kids, LAIHO

Red Swamp

Csach Gábor (Kinopuskin)

Zentai Márk (Mörk)

 

NÉZD MEG A ZENÉSZEK TAVALYI TOPLISTÁIT IS!

https://recorder.blog.hu/2023/02/06/riger_janos_es_sarkadi_balazs_kedvenc_2022-es_zenei
„Annyira laza, hogy a homlokára is ez van tetoválva” – Riger János és Sarkadi Balázs kedvenc 2022-es zenéi
süti beállítások módosítása