„Úgy szól, mint a kegyelmesszűzmária és tele van lélekkel” – Boros Levente, Perrin, Ponza és WaTa kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.11. 10:02, srecorder

boroslevi-perrin-ponza-wata.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Az elsősorban a Qualitonsból és az Amoebából ismert, de számos más formációban is doboló Boros Levente többek közt az Amoeba remek diszkólemezén és Áron András folk-blues-country zenekarának élő albumán is játszott tavaly; Perrin a hetvenes-nyolcvanas évek soulos-funkys hangzásából kiindulva írt pofátlanul slágeres lemezt (High On Glitter), amelynek legpoposabb dalához, a Polarhoz nemrég mulletes-laboumos nyáridéző klipet is forgattak; WaTa 2021 legerősebb hiphopdebütjét, Beton.Hofi comic sinsét nyitotta meg a zenéjével (DAY 01), január végén pedig kihozza új, broken beates, jazzes-funkos EP-jét; a többek közt a Firmából és Az Idő Uraiból is ismerhető MC, Ponza (és Boros Levi) pedig a Fixi 4-ral készül idén új lemezre.

boroslevente2.jpgFotó: Bodnár Dávid

BOROS LEVENTE
(The Qualitons, Amoeba, Speiz Boiz, Fixi 4, MYGL, The Mabon Dawud Republic, Aron Andras & the Black Circle Orchestra)

1. Mörk: In the Golden Hour

Nagyon ízléses, minden szempontból. Szépen szóló szép dalok gyűjteménye ez a lemez.

2. Barkóczi Noémi: Dolgom volt

Intim és mély világ tárul elénk a különleges hangulatú éneklésnek és a szövegeknek köszönhetően, a kellemes zenei alapok pedig remekül megágyaznak a befogadásnak. Kritika. Podcast. Interjú.

3. JÜ: III

Egy erős trip. Felhevült törzsi menetelések és őserdei békepipázások tarkította élmény. Kritika. Dalról dalra.

4. Silk Sonic: An Evening With Silk Sonic

Könnyed, szexi és kúl. Pazar hangszerelések, Marvin Gaye-t és Barry White-ot idéző pozitív vájbok. Házibulikra tutkó választás. Toplista.

5. BADBADNOTGOOD: Talk Memory

Grúvos-jazzes flowélmény. Az instrumentális folyam szépen hömpölyög, mesél.

 

ponza_recorder.jpg

PONZA

Dalok

Liv.E: Party Life (Live)

Phife Dawg feat. Busta Rhymes & Redman: Nutshell Pt. 2

Pink Siifu feat. Big Rube, Asal Hazel, GeorgiaAnne Muldrow & Nick Hakim: Scurrrrd

Vegyn feat. Jeshi: I See You Sometimes

WheelUP feat. Afronaut, Brint story and Destiny: Good love

 

Albumok

Alfa Mist: Bring Backs

Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra: Promises

Jazzbois: Jazzbois Goes Blunt II

Pino Palladino and Blake Mills: Notes With Attachments

Tall Black Guy: Airplane Mode

+1) a kisfiam idei kedvenc lemeze: An Evening With Silk Sonic

+ podcast: Bedroom Beethovens. Jó hangulatú, személyes beszélgetések különféle zenei világokban utazó hálószoba-beatszabókkal.

++ egy videó

+ + + ezt sokat hallgattuk a studiban:

 

perrin.jpegFotó: Földi Ádám

PALOTAI SOMA
(Perrin)

Darius: Oasis

Tavaly jelent meg az egyik kedvenc producerem, a francia Darius Oasis című EP-je. Az egész anyag nagyon menő lett és rongyossá hallgattam, több dalhoz is elképesztően jó klip készült, de a Feels Rightot emelném ki, mert egyrészt nagyon sok dj setbe beleraktam, ezért rengeteg élmény is köt hozzá, másrészt szerintem 2021 legjobb videóklipje is ehhez tartozik. Egyébként Darius és a Roche Musique lemezkiadó az egyik fő inspirációm, amióta elkezdtem könnyűzenével foglalkozni. Meghallgatom.

Parcels: Day/Night

Az elmúlt években a Parcels lett az egyik kedvenc zenekarom, tavaly megjelent albumuk pedig bearanyozta az évemet. Ez a lemez kicsit más, mint amit eddig megszoktunk az ausztrál csapattól, volt, akinek ez a megújulás már nem tetszett annyira, én ezt is ugyanazzal a rajongással éreztem be. Bármelyik dalt választhattam volna, de a Famous klipjében a dobos táncol, meg ő van a főszerepben, ami szerintem tök poén. Meghallgatom.

Amoeba: /ˈdɪskəʊ/

Év végére befutott a kedvenc magyar zenekarom, az Amoeba albuma. Direkt nem választok ki egy dalt, mert az egészet egyben érdemes átélni. Nagyon klassz lett, a lemezbemutató konci is külön élmény volt. A srácok már akkor inspiráltak, amikor még középiskolás voltam, aztán a barátaim és zenésztársaim is lettek. Továbbra sem érzem magam elfogultnak, szerintem ők a legjobb banda itthon. Meghallgatom.

Tame Impala, Lil Yachty: Breathe Deeper (Lily Yachty Remix)

2021 őszén egy nagyon fura kombóval robbant be a Tame Impala, Lil Yachty feat/remix. Nem is igazán értettem, viszont nagyon bírom a kísérletezést, meg ha két ennyire távoli világ találkozik és működik. Sokat főztem, pihiztem erre a dalra tavaly, fless a klip is. Szívesen kipróbálnám ezt a vonalat hazai előadóval.

 

SZERETNÉM BEBIZONYÍTANI, HOGY IGENIS LÉTEZIK MINŐSÉGI MAGYAR POPZENE- PERRIN-INTERJÚNK.

 

varga-tamas-wata.jpgFotó: Petrák Sára

VARGA TAMÁS WATA

Beton.Hofi: comic sins

Nem tudom, mennyire illik olyan albumot ajánlani, amihez nekem is közöm van, de a saját beatjeimtől függetlenül sem lehet kihagyni Ádi idei debütcuccát. Változatos zenei világ, kurva okos és tartalmas szövegek, és az egész nagyon jól és őszintén adja át Ádi tök összetett karakterét. Amennyire nehéz vele alkotni a maximalizmusa miatt, annyira az ő hozzáállását igazolja ez a cucc. Címlapinterjú. Kritika. Podcast.

Abase: Laroyê

Szabi szerintem az egyik legnagyobb mágus itthon, aki egy olyan egyensúlyt talált meg a világzenei elemek, a jazz és az elektronika között, amivel ezeknek a stílusoknak az összes sematikusságát el tudta kerülni. Az albumformátum miatt (ami már alapból egy óriás teljesítmény) pedig sokkal több tere jut kísérletezgetni, így egy csomó olyan helyzetben is hallhatjuk a zenei megoldásait, amikben eddig talán sosem. Kritika. Toplista.

Machinedrum: Psyconia

Machinedrum az egyik legnagyobb all-time kedvencem és példaképem, ha zeneileg nem is mindig pont az én világom. Az előremutató gondolkodásmódja, a szerényen profi és visszafogott karaktere, na és az, hogy stílusok között ugrálva gyakorlatilag bármihez nyúl, arannyá válik, magasan kiemeli az összes hasonló producer közül. A Psyconia kevésbé koncepciózus és egységes, mint mondjuk a tavalyi A View of U, de legalább annyira előremutató és bátor. Hallgassuk, amíg nem tesz egy újabb 180 fokos fordulatot és jön ki mondjuk egy jungle albummal.

Amoeba: /ˈdɪskəʊ/

Az Amoeba zenei világán nincs nagyon mit ragozni - vérprofi agymenés, most épp a disco vonalait nagyon lazán követve, annak a legjobb arcát mutatva egy olyan csapat által, akik egyenként is lazán megeszik reggelire bármelyik zenei stílust. Minőségi, változatos, úgy szól, mint a kegyelmesszűzmária és tele van lélekkel.

Deep Glaze: Arcadia

Alapvetően nem sok hasonló zenét pörgettem azelőtt, hogy rátaláltam a Deep Glaze-re. Egy szerencsés találkozás miatt kezdtem el hallgatni, és egyből elkapott a lendülete, a mélysége és a flegmasággal vegyes precizitása. Az Arcadia stabilan tartja a műfajának kereteit és stílusjegyeit, de mégis tartalmas, változatos és karakteres.

Cid Rim: Songs of Vienna

Cid Rim, az osztrák multi-instrumentalista zseni nagyon jellegzetes hangzással rendelkezik, amit ezer közül is fel lehet ismerni, ennek ellenére minden száma meg tud lepni és minden albumán kicsit megújul a világa. A Songs of Vienna albumon eltávolodik a sírva mosolygós, monumentalista anthemektől, és őrült kísérletezésbe kezd a bulizósabb, táncolhatóbb elektronikus hangzások között.

DJ Counselling: Every Day the Sun Comes Up

Végtelenül egyszerűnek ható recept, pár egyszerű összetevő, de mégis valami olyan elemi erejű feszültség és lendület árad ebből a trekkből, ami nagyon sokszor ad nekem inspirációt az alkotáshoz. Nem csoda, hogy Pete Tong is elég gyorsan rákapott.

Falle Nioke ft. sir Was: Rain

A népi elemekre épülő elektronikához mindig óvatosan próbálok közeledni, mert nagyon könnyen el tud menni az olcsó, kényelmes irányba. A nyugat-afrikai énekes és a londoni producer közös cucca nem ilyen - mindkét alkotó egyenlő arányban és ízlésesen pakolja bele a saját mondanivalóját és kulturális jegyeit, egy tökéletesen áramvonalas és csomómentes elegyet alkotva.

Kraak & Smaak ft. iogi: All I Need

A Kraak & Smaak lassan egy évtizede nagy kedvencem, mindig hozzák a szintet és képtelenek elavulni. Az All I Need is eltalál valami olyan szürke zónát a zenei stílusok között, amit máshol nem nagyon hallhatunk. A csapat iránti rajongásomhoz hozzátartozik, hogy idén hallhattam őket élőben is, ami teljesen lenyűgözött.

Jessica Wilde: Daylight (Murder He Wrote Remix)

A zseniális nevű manchesteri producer nagyon eltalált valamit a UK funk és UK bass határán: kellőképpen táncoltatós, de közben kellemesen agresszív hangzásvilágával szinte saját kategóriát teremtett, és bár ontja magából a remixeket, a Daylight egy különösen jól sikerült darab. Elsüthető bármilyen kevésbé komolykodós house szettben.

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Bali Dávid (Satelles)

Analog Balaton és Agavoid

Lil Frakk, D.Koms és Ress

Zentai Márk (Mörk)

Sallai Péter (Bornholm), Veres Gábor (Watch My Dying) és az Entrópia Architektúra

BÖBE, LAIHO és Solére

Kelemen László (Dope Calypso)

Lotfi Begi

Ferenczi Szoni, Vághy Tamás és a Mayberian Sanskülotts

Platon Karataev

Dzsúdló és Hundred Sins

Barkóczi Noémi és Szalai Anna

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/11/boros_levente_perrin_ponza_es_wata_kedvenc_2021-es_zenei
„Úgy szól, mint a kegyelmesszűzmária és tele van lélekkel” – Boros Levente, Perrin, Ponza és WaTa kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása