„Konklúzió? Túl sok régi reggae zenét hallgatok!” – A Ladánybene 27 kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.12. 13:52, srecorder

ladanybene27.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. A reggae vezető hazai zenekara, a Ladánybene 27 tavaly ünnepelte – a Covid miatt egy év csúszással – a 35. születésnapját, valamint a járvány alatt született, annak hatását meg is éneklő Szavak, Színek, Hangok című nagylemezének bemutatóját is csak csúszva tartották meg – ennek kapcsán mi is átbeszéltük Bodnár Tibor gitárossal a zenekar történetét, aki ezúttal László M. Miksa énekessel együtt osztotta meg a tavalyi kedvenceit.

LÁSZLÓ M. MIKSA

1.) Bëlga: Karnevál

Éleslátók, jól szólók és imádom a humorukat, amivel kiemelik a hazai társadalmi és gazdasági tökéletlenségeket. Kritika.

2.) Ketch: Börtön

Hertelendi Anna dobosunk a Kőbányai Zeneiskolában mélyítette el zenei és baráti kapcsolatát a Ketch tagjaival. Dalaik melankóliája sok súlyos lelki témát jár körbe. Ebből a világból ízelítő a Börtön című eposz.

3.) Tuff Steppas feat. Chezidek & G Ras: Melodies of Life

A hazai reggae műfaj ruhaművészeti nagyja, Farek barátunk art-műhelye, a Livity Warrior 10. születésnapjára életre kelt produkció a Tuff Steppas feat. Chezidek & G Ras Melodies of Life című dala.

4.) L’entourloop: Bulang Beauty (L’entourloop remix)

A kéttagú deejay csapat bátran meshupolja a múltat a jelennel. Szűkebben a reggae, dancehall, hip-hop áll közel hozzájuk, de ennél jóval szélesebb merítésből táplálkoznak. A plate-ek nagy része bakelit és elképesztő ízlésbeli, ritmikai érzékük van vegyíteni a különböző hangzásokat. Ebben a dalban remixel a páros.

5.) Giret Gábor: Gijo

Szeretem ezt a nívós, jazzes, önfeltáró zeneművészeti közeget, amit Gábor megjelenít magából. Remek album! A Tale c. kompozíció különösen elvarázsolólag hat rám.

6.) Irie Maffia: Bajnok

Tavaly a Kell Egy Ház dalunk új erőre kapott az Irie Maffia és a mi gondozásunkban. Szeretem bennük a baráti vonalakon kívül még azt is, ahogy a felvételeiken a sok tapasztalat szinte egymásra pakolva kialakította a világszínvonalú minőséget. Náluk a jó karakterek fontos dolgokról üzennek és grandiózus élő jelenlétük van.

7.) Quimby: Ultravaló

Mindig is drukkolni fogok Tibinek, Líviusznak és persze a zenekarnak. Ők a magyar kultúra szerves részei!

8.) Ivan & the Parazol: Milyen kár

Szeretem a Vitáris-jelenséget! Számomra érdekes dallamívek, beat-rockba öntve. Yeah!

9.) Manaky: Reborn

A magyar reggae mozgalom már elképzelhetetlen a Manaky nélkül. Nagyszerű muzsikálás és minden egyes eposzuk új, friss vért pumpál a reggae szívekbe, a világ reggae-érhálózatába!

10.) King Shiloh Soundsystem

A roots reggae csapat hétről hétre jelen van új deejay munkákkal. Az aktuális, kb. 3 órás zenefolyamok leginkább a YouTube- és a Facebook-oldalaikon hallgathatók meg.

+1.) Ladánybene 27: Szavak, Színek, Hangok

Kétségtelen, hogy nem csak készítője az ember a saját dalainak. Hallgatóként is sokat pörög otthon ez a lemez. Érezni rajta a Covid-karantént, az elmúlt két év megpróbáltatásait, harcait és erőfeszítéseit. Talán épp ezért marad egy rendhagyó emlék… még nekünk is.

Konklúzió: túl sok régi reggae zenét hallgatok! :)

 

ÍGY SZÜLETETT MEG A MAGYAR REGGAE - JUBILEUMI INTERJÚNK BODNÁR TIBIVEL A LADÁNYBENE 27 TÖRTÉNETÉRŐL.

 

bodnartibi.jpg

BODNÁR TIBOR

Napfonat: Szól a világ

A Hangfoglaló Program keretében mentorként is közreműködtem a Napfonat a capella énekegyüttes – 5 csodálatos hölgy – új anyagának elkészítésében. Szívmelengető, tiszta szándékú, kedves dalok jellemzik bemutatkozó albumukat, melyről az Eszter dala a legnagyobb kedvencem. Kritika. Lemezpremier.

Sin Seekas: Történetek

A vajdasági Sin Seekas zenekarral régóta szoros baráti-szakmai kapcsolatban állok. Korábban a Hangfoglaló Program keretében is segítettem útjukat, ezért nagy izgalommal vártam a Történetek című albumuk születését. Ezen a lemezen kevesebb ska és reggae hallható, de amikor reggae-re „vetemednek”, az telitalálat! Ezért az Utazom című dalt ajánlom elsősorban hallgatásra és ezen felbuzdulva az összes dalt is ajánlom. Van egy közös dalunk is, a Valakiért – amiben nagy szeretettel közreműködtünk Miksával és Fűri Tomi billentyűsünkkel.

Manaky: Reborn

Régi zenésztársaink, barátaink a hazai reggae modern, nemzetközi szinten is elismert formációja a Manaky egy komoly dallal és hozzá tartozó klippel jelentkezett ebben a fura évben. Reborn című daluk ismét vérprofi munka!

Gyárfás-Premecz Organ Trio: Organ Grinder’s Suite

Gyárfás István „Gyafi” barátom zseniális jazzgitáros. 2020-ban volt szerencsénk egy Bob Marley-bulin együtt is muzsikálni. Legutóbb a Gyárfás-Premecz Organ Triójával koncerteztek egy rendezvényemen, ahol nagyon komoly hatást gyakoroltak rám. A buli után kaptam egy CD-t Gyafitól, amit azonnal többször meghallgattam. Zseniális anyag, szeretettel ajánlom!

European Mantra: Yancha

Borlai Gergő dobos fantasztikus zenekara (Borlai Gergő – dobok, billentyű, ének, Barabás Tamás – basszusgitár, Lukács Peta – gitár, ének, Nagy János – billentyűs hangszerek) 2021-ben egy nagyon kemény új albummal jelentkezett. Erről az albumindító The a című ráhangoló nótát ajánlom.

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Bali Dávid (Satelles)

Analog Balaton és Agavoid

Lil Frakk, D.Koms és Ress

Zentai Márk (Mörk)

Sallai Péter (Bornholm), Veres Gábor (Watch My Dying) és az Entrópia Architektúra

BÖBE, LAIHO és Solére

Kelemen László (Dope Calypso)

Lotfi Begi

Ferenczi Szoni, Vághy Tamás és a Mayberian Sanskülotts

Platon Karataev

Dzsúdló és Hundred Sins

Barkóczi Noémi és Szalai Anna

Boros Levente, Perrin, Ponza, WaTa

Gerdesits Ferenc és Kirschner Péter

Ben Leavez és Norwell

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

headerfotó: RasTacsko

https://recorder.blog.hu/2022/01/12/ladanybene27_bodnar_tibor_es_laszlo_m_miksa_kedvenc_2021-es_zenei
„Konklúzió? Túl sok régi reggae zenét hallgatok!” – A Ladánybene 27 kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása