„Hű társam volt a szerelmi csalódások alatt” – BÖBE, LAIHO és Solére kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.06. 14:16, srecorder

laiho-bobe-solere.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Böbét, Laihót és Solére-t egyaránt beválogattuk a feltörekvő, tehetséges női popzenészekről szóló összeállításunkba. Laiho nálunk mutatta be még 2020-ban első, bensőséges hangulatú indiepopot tartalmazó EP-jét (Evolve), az elektro-spacepopot bátran személyes szövegekkel éneklő Solére első EP-je pedig holnap debütál nálunk (élőben január 14-én az Akváriumban lehet látni, Hundred Sins társaságában). Böbe 2021-ben két single-lel (wïsh ï could be you, heart ïs where the poïson ïs) is jelentkezett; „gyakran egészen sötét, borzongató, de bármilyen mélyre megy, mindig fordít a remény javára. Simán el tudom képzelni, hogy már az útkeresés időszakában maradandót alkot” – írtuk róla, amit februárban már egy nagylemezzel is bizonyíthat.

laiho.jpgFotó: Nagy Zágon

LAIHO

Big Thief: Sparrow

Iszonyat izgalmas hangzásokat teremtenek, minden pillanatban történik valami felfedeznivaló. A refrén nélküli vokál új utakat nyit meg a zeneszerzésben, hallani, hogy mégis mennyire működik a dal.

Billie Eilish: Happier Than Ever

Aldous Harding: Old Peel

Federico Albanese feat. Marika Hackman: Summerside

Oneohtrix Point Never: Lost But Never Alone

Az egyik legérdekesebb felfedezésem 2021-ben. A gitárszólótól nem tudok szabadulni, teljesen belemászik a fülembe, és úgy érzem, táncolnom kell.

 

 solere.jpg

SOLÉRE

Billie Eilish: Happier Than Ever

Mi más lehetne, mint Billie Eilish második lemeze. Elképesztő sounddesign, előremutató produceri munka, és audio, illetve vizuális értelemben is az egyik legkreatívabb jelenség az idei évben Eilish és a lemeze is. A szövegvilága is több helyen nagyon közel áll hozzám, egyik kedvenc dalom az albumról a Your Power, ami az abuzív kapcsolatok témáját feszegeti. Portré.

Beton.Hofi: comic sins

Műfajtól függetlenül az egyik legjobb albumnak tartom 2021-ben. Ádinál elsősorban a dalszövegek fogtak meg. Az utcaszleng keverése a költői képekkel és ennek az egyvelegnek a fordulatossága egyedülálló, sőt még a klasszikus értelemben vett költészet határát is átlépi szerintem. Persze zeneileg is izgalmas az anyag, nagyon tetszik benne, hogy majdnem minden szám másik producerrel készült. A közreműködők között pedig ott van Realisztik is, akinek nemrég jött ki a Moodswing című lemeze, rá is érdemes lesz odafigyelni a jövőben! Címlapinterjú. Kritika. Podcast.

 

bobe2.jpegFotó: Kis P. Márton

BÖBE

Noga Erez: Kids

Ez a csaj az egyik abszolút favoritom jelenleg és számomra 2021 nagy felfedezettje is. Mind a dalok, mind az imidzs 10/10, mindenkinek szeretettel ajánlom.

Paperdeer: Pastel Days

A paperdeeres srácok Pastel Days című lemeze nagyon egységesre sikerült, megérte rá várni. Rengeteget hallgattam tavaly, és nem azért, mert a lemezen szereplő Fortress című dalt egyébként együtt írtuk, és még éneklek is benne. :) Kritika.

Beton.Hofi ft. Hundred Sins: HARD RESET

Ezt a dalt szó szerint minden nap meghallgatom. Érdekes, mert nem kifejezetten szoktam ilyen műfajú zenéket hallgatni, de ez brutálisan tetszik, és a comic sins albumon több dal is eléggé ütősre sikerült. Címlapinterjú. Kritika. Podcast.

Azahriah: Camouflage

Az egyik kedvenc hazai lemezem 2021-ből. Leginkább a quasar című dalt hallgatom róla rendszeresen, zseniális szám. Kicsit már elcsépelt a világszínvonalú jelzőt aggatni dolgokra, de én akkor is úgy gondolom, hogy ez az album abszolút megállná a helyét külföldön is. Kritika. Interjú.

AURORA: Heathens

Mindig magával ragad AURORA zenei világa. A Heathens is hozza a “tündérmese” vibe-ot, minden nap megszólal nálam.

Olivia Rodrigo: SOUR

Attól függetlenül, hogy az utóbbi években inkább az alternatívabb zenei műfajok felé húz a szívem, folyamatosan figyelemmel követem a mainstream előadókat is. Olivia Rodrigo SOUR című albuma egy baromi erős debütálás, aminek szinte minden dalát imádom, a lemezen szereplő traitor például hű társam volt a szerelmi csalódások alatt.

Stromae: Santé

Stromae már régóta nagy kedvencem, viszont néhány éve nem adott ki új dalt, ezért is dobbant meg a szívem, mikor megláttam, hogy kijött a Santé. Nem csalódtam, hozza a megszokott színvonalat, remélem '22-ben is várhatunk tőle újdonságokat.

e'en: We Are Coming

Az e'en egy nagyon kedves zenei projekt a szívemnek. AnnaElzával a szólóprojektem kapcsán is dolgozom, Eőry Attilával közös projektje pedig egy üdítő színfolt a hazai könnyűzenében: a szaxofon és Attila hangja nagyon jól kiegészítik egymást, a We Are Coming című 2021-ben debütált trackjük pedig nagyon szépen prezentálja ezt.

Hien: Family

Hien óriási példaképem a hazai zenei szcénából. A legújabb EP-jén (Bloom) hallható Family című dalától leesett az állam: nagyon erős szám egy baromi jó, igényes és kiforrott productionnel, a hozzá készült visualizer pedig gyönyörű!

Lolo Zouzaï: Galipette

Ő egy új "felfedezettem", nemrég ismerkedtem meg a dalaival Spotify-on és iszonyatosan tetszenek! Ha egy dalt kéne meghallgatni tőle, akkor kezdésnek ezt ajánlanám.

Flanger Kids: Dreaming of a Better World

A Flanger Kidszel kicsit elfogult vagyok, mert Fanny a szólóprojektem élő felállásában is játszik. A projekt egész debütáló EP-je nagyon tetszik, de ez a dal különösen megfogott. Üdítő tapasztalni, hogy mennyi tehetséges női szereplő kezd saját projektbe a hazai szférában, erre a Flanger Kids is kitűnő példa. Hallgassátok meg a dalaikat, érdemes!

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Bali Dávid (Satelles)

Analog Balaton és Agavoid

Lil Frakk, D.Koms és Ress

Zentai Márk (Mörk)

Sallai Péter (Bornholm), Veres Gábor (Watch My Dying) és az Entrópia Architektúra

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/06/bobe_laiho_es_solere_kedvenc_2021-es_zenei
„Hű társam volt a szerelmi csalódások alatt” – BÖBE, LAIHO és Solére kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása