Balanyi Szilárd, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa és Boggie kedvenc 2021-es zenéi

2021.12.31. 09:23, srecorder

sylvanesso.jpg

Miután listába szedtük a legjobb idei lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ebben a cikkben az új szólólemezére költőkkel-írókkal készülő Quimby-billentyűs Balanyi Szilárd, a nemrég a bátran kísérletező Soharóza kórussal 0-99 éves korig mindenkinek szóló meselemezt készítő Jónás Vera, a tavasszal artpopos-electrós irodalmi lemezt (Minka), év végén pedig egy hasonlóan izgalmas Pilinszky-albumot megjelentető Pátkai Rozina, a Konyhával idén az ötödik, eddigi legváltozatosabb lemezét kihozó Szepesi Mátyás, a magát újra szólóban aktivizáló Varga Zsuzsa, és a nyáron Kemény Zsófival a kísértésről szóló single-lel jelentkezett Boggie kedvenceit olvashatjátok.

 balanyi-szilard_sinco.jpg

BALANYI SZILÁRD
(Quimby, SZILÁRD)

Albumok:

Coldplay: Music of the Spheres

Birdy: Young Heart

Billie Eilish: Happier Than Ever. Portré.

Gregory Porter: Still Rising / The Collection

Dalok:

Paul McCartney: Find My Way (III Imagined)

Foo Fighters: Shame Shame (Medicine at Midnight)

Olivia Rodrigo: jealousy, jealousy (SOUR)

St. Vincent: Daddy’s Home (Daddy’s Home)

Noel Gallagher’s High Flying Birds: We’re On Our Way (Back The Way We Came: Vol. 1)

Lorde: Solar Power (Solar Power)

Pomplamoose: Girls Just Wanna Dance with Somebody Mashup (single)

Jungle: Truth (Loving In Stereo)

Tori Amos: Spies (Ocean to Ocean)

Bruno Mars, Anderson .Paak & Silk Sonic: 777 (An Evening With Silk Sonic)

 

 jonasvera_1.jpg

JÓNÁS VERA

Lemezek:

Barkóczi Noémi: Dolgom volt - kedvenc dal: Zugló

Yebba: Dawn - kedvenc dal: How Many Years

Szesztay Dávid: Iderejtem a ház kulcsát - kedvenc dal: Gyertyaláng

Még nagy kedvenc dal:

Richard Spaven ft. Jordan Rakei: The Self

 

 rozina23653.jpg

PÁTKAI ROZINA

Általában az aktuális hangulatomhoz választok zenét, ezért a kedvenc dalaimat meglehetősen sokféle stílusból válogattam az idén is. Van, hogy egyetlen dalt hallgatok napokon keresztül, mert nagyon feltölt, szinte azonosulok vele. Jó volt most végignézni ezen az éven így és felidézni a legjobb pillanataim a idei legújabb zenéimen keresztül.

Ola Szmidt: Wrapped

Egy kávéház teraszán hallottam először, amikor Panna lányom azt mondta, hogy olyan, mintha én énekelnék. Nagyon inspiráló a lengyel származású Szmidt minden dala, számomra ő az idei év nagy felfedezettje.

Radiohead: If You Say The Word

Megelőlegezve a Kid A Mnesia lemezt, novemberben jött ki ez a dal és a videóklipje is óriási.

Sylvan Esso: Numb

Nagyon szeretem ezt a formációt, szupermenő, szép női énekhang és elektronika, a koncerteken egyetlen szinti, a dalszövegek pedig mindig nagyon érzékenyek, viccesek, elgondolkodtatóak.

Billie Eilish: Goldwing

Természetesen Billie Eilish új lemeze nem maradhat le erről a listáról.

Imagine Dragons: Wrecked

Ez az a dal, amit bármikor, ha meghallgatok, segít továbbmennem. Nekem igazi utazós dal, nagy kiteljesedéssel, vannak ilyen dalok, szeretem ezt az érzést.

Elefánt: Kár

Imádom az Elefánt zenekar szövegeit, a dal kicsit hasonló a Wreckedhez, tempóban és menetelésben feltétlenül, óriási telitalálat.

Olivia Rodrigo: drivers licence

Természetesen ő sem maradhat ki, az idei év robbanása, népszerűségben Billie Eilishsel vetekszik és a dalai egytől egyig tetszenek, de az első slágert emeltem ki, erre figyelt fel a világ. A legtöbb fiatal előadót egyébként a kamaszkorát taposó Panna lányom mutatja nekem, miatta ismerem a Seven című dalt is Claudia Valentinától, amit rongyosra hallgattunk az autóban üvöltve énekelve az iskolába menet. Ugyanezt tettük Tate McRae you broke me first-jével is.

Pipilotti Rist: I Am A Victim of This Song

Ezt a dalt és úgy általában ezt az előadót nem hagyhatom ki. Pipilotti Elisabeth Rist egy svájci képzőművész, aki leginkább a kísérleti videóművészet és az installációs művészet létrehozásáról ismert. Nekem csak ebben az évben esett le, hogy ő énekel is, ráadásul fantasztikusak a performanszai, mindegyikben nagyon meg van csavarva, tele van humorral és szürreális elemekkel, ahogyan a zenéje is. Ezt a másik lányom, Kamilla mutatta, aki szintén a képző- és intermédia-művészet felé vette az irányt.

 

vargazsuzsa1.jpg

VARGA ZSUZSA

Megy a lemez körbe:

Little Simz: Sometimes I Might Be IntrovertKritika.

Moses Sumney: Live from Blackalachia (ez film is!)

Sault: Nine. Kritika.

Tyler, The Creator: Call Me if You Get Lost. Toplista.

Arlo Parks: Collapsed in Sunbeams

Nem volt albumuk idén, de:

King Princess: There She Goes Again

Beck feat Paul MacCartney: Find My Way

Charlotte Adigéry: Blenda

Khruangbin, Leon Bridges: B-Side

 

Magyar kattanások:

Barkóczi Noémi, Flanger Kids, Analog Balaton, Ajsa Luna, The San Junipero Experience.

 

konyha_bp_park_06_05_98.jpg

SZEPESI MÁTYÁS
(Konyha)

Annyira sok jó magyar zene született idén, hogy csak hazaiak közül választottam.

AWS: Emlékszem

A legnagyobb csapdahelyzet, amikor egy alkotó története annyira megindít, hogy észre sem vesszük, de akkor is a sztorija hatása alatt vagyunk, amikor az alkotását erősnek, érdekesnek, különlegesnek találjuk. Szerintem ez Örs egyik legjobb dala, most persze iszonyú nehéz nem zokogni percekig a meghallgatása után. Nemcsak azért iszonyú igazságtalan a halála, mert még túl fiatal volt, hanem mert - ahogy ezen a dalon is hallatszik - iszonyú sok volt még benne.

Beton.Hofi: comic sins

Ádám számomra az elmúlt évek legizgalmasabb hangja, az utcán talált csiszolt gyémánt, ami a semmiből került elő, hiába faggatják a rendőrök a megtalálóját, honnan lopta. Hogy mitől izgalmas: nem emlékszem itthon olyan előadóra Pajor óta, akitől a flexelés, a formával való virtuóz és mégis csibész játék és a lélek legmélyére történő lenyúlás egyformán hiteles volt. Olyan meg a fiatal Lovasi óta, aki betalál 20 alatt és 40 fölött úgy, hogy nem a legkönnyebb utat választotta. Címlapinterjú. Kritika. Podcast.

Mörk: Like a Bird

Vannak előadók, akik nekem viszonylag későn esnek le, nagyon fura, de pl. ilyen volt a Nirvana is anno. A Mörkkel egy mezőnyben versenyeztünk a Nagyszínpad tehetségmutatón és annak ellenére, hogy nagyon szimpatikusak voltak és brutálisan zeneiek, valahogy nem szívott be, amit csináltak. Most viszont teljesen - és nem is a zeneanalitikus féltekémen keresztül törtek be, hanem full az érzelmi-hangulatin. A Like a Birdről, annak ellenére, hogy sok tucatszor meghallgattam már, nem tudnám elmondani, hogy mi a szerkezete, vagy hogy van-e egyáltalán refrénje, sőt hogy milyen hangszerek szólnak benne, mert elindul és kábé azonnal eltüntet ebből a világból, és az utolsó hangjai után térek csak vissza.

Analog Balaton: Könnyű

Felsőtagozatos koromban - amikor még CD-játszó sem létezett, nemhogy net - volt egy olyan mániám, hogy ha rákattantam egy dalra, telemásoltam vele egy kazetta egyik oldalát, hogy fél óráig megállás nélkül tudjam hallgatni (kivéve, amikor mindkét oldalára ezt másoltam). Pontosan így vagyok ezzel a dallal, csak szerencsére a technológiai evolúció néhány lépéssel túlhaladta a magnót, egy gombnyomás és indul is újra. Csodálatos a szövege: miközben ez hallhatóan Aba nagyon személyes története, minden második sornál pofán csap az érzés, hogy ez az én életemről szól - ez bizony a legtöbb, amit egy jó dal tudhat. Kritika.

 

boggie_3.jpg

BOGGIE

Jon Batiste: We Are

Ez az album szerintem tökéletes példája annak, hogyan lehet a jazzt a ma embere számára népszerűvé tenni úgy, hogy közben megmaradnak a zenei finomságok. Jon igazi muzsikus ember és szerintem kiváló előadó is. Imádom!

Charlotte Cardin: Phoenix

Ez a kanadai hölgy kb. 10 éve tűnt fel az egyik tehetségkutatóban. Sokat érlelte a zenéjét, mielőtt albumba vágta volna a fejszéjét. Bár eddig is prímán tele volt koncertekkel. Elég volt neki pár EP is futott a szekér. Szerintem nagyon jó produceri munka van a lemeze mögött. És királyak a kanadaiak! Érdemes meghallgatni.

Camélia Jordana: Facile x Fragile

Emlékszem erre az algér-francia énekesnőre még 2011-ből, amikor az első lemezemet készítettem. Ő is tehetségkutatós volt, aki az idei lemezével tudott igazán befutni. Nagyon populárisra vette a figurát a korábbi anyagaihoz képest. Dupla albummal jött ki egyből. Az elsőn találhatók a könnyedebb slágerek, a másodikon a művészi dalai. Imádnivaló!

+1. Marie Laforet

Idén kedvet kaptam elővenni ezt a francia hölgyet. Irtó cuki és karakteres melódiákat énekelt. Mon amour mon ami nagy kedvenc! :-)

Még több zenész-toplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

A headerfotón Sylvan Esso electropop duó énekesnője, Amelia Meath látható.

https://recorder.blog.hu/2021/12/31/balanyi_szilard_jonas_vera_patkai_rozina_boggie_szepesi_matyas_varga_zsuzsa_kedvenc_2021-es_zenei
Balanyi Szilárd, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa és Boggie kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása