„Látni, de mégsem" - dalpremier és klippremier! Barkóczi Noémi: Dolgom volt

2021.09.15. 18:00, Recorder.hu

barkoczinoemi_650.jpg

Ausztrál singer-songwriter csajoktól inspirált, játékos és kísérletező nagylemezzel tér vissza Barkóczi Noémi. Pár év kihagyás után a Dolgom volt című dal és egy ehhez készült klip vezeti fel az új anyagot, amely arra reflektál, hogyan is siklunk át észrevétlenül a mindennapokon úgy, hogy alapvetően bele sem tesszük magunkat.

A klipet Balogh Ádám készítette, aki a vizuális megjelenésért és a koncepció megálmodásáért is felelt. A Dolgom volt egyszerre sugall felhőtlenséget, törekszik az abszurditásra és emellett nagyon személyes is.

„Ez egy tök egyszerű dal, ami nem akar túl sokat mondani, de azt a keveset, remélem, jól átadja. Hangulatában elég más, mint a korábbi dalaim és nagyon vágytam rá, hogy valami ilyet is mutassak. Akkor írtam, amikor végre elköltöztem sok év után egy olyan helyre, ahol végre tudtam egyedül is lenni, és bár tudtam korábban is, hogy szükségem van erre, ott jöttem rá, hogy mennyire” – meséli Barkóczi Noémi a dalról.

A lemezanyag és így a Dolgom volt is egy teljesen új felállásban lett rögzítve: a Kaláka-feldolgozáslemezre összerakott Fiók című dal meggyőzte Noémit, hogy nem szeretne szólóban zenélni, azt pedig mindig is érezte, hogy Szőke Barna (The Qualitons, MYGL) és Gulyás Kristóf (mius, Jazzékiel) párosával jó csapatot alkotnak. Ők is azonnal nyitottak voltak a közös munkára, és bár nem szerepelnek a klipben – talán picit hülyén is nézett volna ki ennyi arccal a földön fekvő ember –, de a dal minden momentumában ott vannak.

A dalszöveget röviden így foglalja össze Noémi: „Tipikus kiégős felnőttes méltatlankodás a refrén. A kapitalizmus szívás, az emberiség meg épp kinyírja magát, ahelyett, hogy változtatna. Sokszor van az az érzésem, hogy mint egy csillag, igazából már halott, csak még valahogy világít. Hurrá!”

A klipet Balogh Ádám készítette, akivel az egész albumról összefüggéseiben ment az ötletelés, ami így segített Noéminek a dalokat elhelyezni. A koncepció teljes egészében tőle jön, amivel „én csak mentem együtt vidáman” – eleveníti fel Noémi a klipkészítést. „Saját és barátok lakásaiban forgattunk, hol a kádban, hol a függöny mögött vagy éppen a padlón. Ennél nekem valóbb szereplést el sem tudok képzelni” – meséli Noémi.

„A tervezett koncepció egészen sok helyszínt kívánt meg, ezért úgy döntöttem, hogy az iPhone-ommal készítem majd a klipet, mivel így sokkal egyszerűbb közlekedni a helyszínek között, könnyű, kicsi, egyszerű használni. Igyekeztünk a lehető leglecsupaszítottabb koncepciót végigvinni: egy héten keresztül napi néhány órába sűríteni az egész forgatást, minden nap más helyszíneken. Olyan képekben kezdtünk el gondolkodni, amik kicsit furcsábbak, elvontabbak és közben humort hordoznak magukban. Így alakult ki, hogy a klip gerincét ezek az arccal a földön fekvős képek alkotják majd, látni Noémit, de mégsem. Az ötleteket a legtöbbször a helyszínek szülték, de egészen nagy inspirációk voltak az alacsony költségvetésű coming-of-age filmek és ezek mellett fotók, festmények is” – tudjuk meg a klip felvételeinek részleteit Balogh Ádámtól.

Az új nagylemez hamarosan érkezik, amit október 7-én, az A38 Hajón mutat be majd Barkóczi Noémi teljes zenekaros felállásban és a Mayberian Sanskülotts társaságában.

Barkóczi Noémi a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/15/_latni_de_megsem_dalpremier_es_klippremier_barkoczi_noemi_dolgom_volt
„Látni, de mégsem" - dalpremier és klippremier! Barkóczi Noémi: Dolgom volt
süti beállítások módosítása