„Ez a nő egyszerűen menő” – BÖBE, NOIRA és Sofiyeah kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.11. 15:04, soostamas

mixcollage-11-jan-2024-02-29-pm-9746.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Most a Belau új lemezén is éneklő, tavaly az első magyar nyelvű EP-jét kihozó BÖBE, az egyre jobb dalokkal jelentkező, alternatív, neosoulos R&B-t játszó NOIRA, valamint a triola gang szupervicces frontembereként és a Partizán műsorvezetőjeként egyaránt ismerős Balogh Zsófi, azaz a szólóban is aktív Sofiyeah listái jönnek.

bobe3.jpg

BÖBE

Pogány Induló: Afro Beat

Ez a dal kétségkívül az egyik legnagyobb hit volt tavaly a hazai megjelenések közül, így kicsit klisésnek is tartom ezzel indítani a listát, de hát kár volna tagadni, hogy nagyon sokáig repeaten szólt nálam. A beat és a flow is 10/10. Interjúnk.

Nina Chuba: Wildberry Lillet

Erről a dalról mindig a 2023-as athéni utazásom jut eszembe, ahová tartalomgyártókkal és különböző országokból származó feltörekvő előadókkal mentem. Egy német énekescsaj mutatta meg nekem Nina zenéjét, és nagyon megtetszett annak ellenére, hogy korábban valahogy nem tudtam volna elképzelni, hogy németül hallgassak bármilyen popzenét – de rá kellett jönnöm, hogy kifejezetten bejön.

Raye: My 21st Century Blues

Raye mind zeneileg, mind a pályáját tekintve nagy példaképem, és nagyon örülök, hogy egyre népszerűbb lesz. Drukkoltam neki, hogy az Escapism. után is fentmaradjon a hype körülötte, de nem kellett csalódnom: a My 21st Century Blues-zal bebizonyította, hogy bombabiztos helye van a nagyok közt. Külön öröm számomra, hogy februárban Varsóban élőben is hallhatom majd a lemezt, nagyon várom.

Victoria Monét: Jaguar II.

Victoria Monét zseniális dalszerző, nem mindenki tudja, hogy pl. Ariana Grande legnagyobb slágereit is ő jegyzi. Szuper látni, hogy tavaly végre előadóként is kezdi megkapni azt a figyelmet, amit megérdemel – a Jaguar II-vel 7 Grammy jelölést is bezsebelt. A dalok mellett az élő performanszokat, videóklipeket is érdemes meglesni – az On My Mama c. dal koreográfiája pl. az egyik legjobb szerintem tavalyról.

Belau: Apriori

Nem titok, hogy a Belau mennyire közel áll a szivemhez: egyrészt picit a sajátomnak is érzem, hiszen az elejétől kezdve ott vagyok a srácok mellett, másrészt pedig látom, hogy Peti és Krisztián mennyi gondolatot és melót pakol bele egy-egy lemez mögött rejlő gondolatmenet, koncepciók kitalálásába és a vizualitásba. Az Apriori az eddigi legkiforrottabb Belau-lemez lett szerintem, külön ajánlom, hogy csekkoljátok le a lemezhez készült artworkot, ami csodaszép, a lemez bakeliten pedig brutál menőn néz ki. Interjúnk.

 

EZEK PEDIG BÖBE ALL-TIME FAVORIT ZENÉI – NÉZZ BELE A LEMEZTÁSKÁJÁBA!

 

image0_2.jpegFotó: Sutus Fanni.

NOIRA

1. Olivia Dean: Messy (LP)

Néhány éve elég stabilan Olivia Dean a kedvenc előadóm, szinte miatta költöztettem át a füleimet az USA-ból a UK-be, és június végén kihozta a debütalbumát, ami pont olyan lenyűgöző lett, mint amilyet vártam tőle. A Dive a 2023-as évem himnusza volt, de a Dangerously Easy a kedvencem erről a lemezről.

2. Eloise: Day from Night (EP)

Eloise is 2023-ban jött ki a debütalbumával, de ez valahogy nem húzott be annyira, mint a korábbi munkái. A Day from Night EP-n viszont olyan levetkőztetett formában mutatja be az album néhány dalát, ahogyan megírta őket, és nekem pont ilyen lehetetlen mennyiségű érzelemre van szükségem ettől az előadótól, mint amit ezzel az akusztikus EP-vel a rendelkezésünkre bocsát. Ajánlom is meg nem is azoknak, akik frissen szakítottak, az elejétől a végéig, napokig on repeaten hallgatva.

3. Babé Sila: Butterfly

Barbival jó barátok vagyunk, de óriási rajongója is vagyok, és minden egyes új dalmegjelenése kiüti a korábbi kedvencemet tőle a nyeregből, mert egyre magasabbra és magasabbra helyezi a dalaival a lécet. Nagyon sajnálom, hogy nem Magyarországon él, mert sokkal több koncertélményre lenne szükségem tőle.

4. Flanger Kids: A-side (LP)

A Flanger Kids egyik fele, Gyarmati Fanny az én zenekaromnak is oszlopos tagja és producere is, ezért eléggé testközelből követem a Flanger Kids zenei utazását, de még így is félelmetes volt számomra, hogy a 2023-ban megjelent A-side albummal mennyire megújult a hangzásuk, és közben mégis egyértelműen hűek maradtak a Flanger Kids-értékekhez. Számomra ők Magyarország legizgalmasabb zenekara. A kedvenc számom az albumról a Silent. Kritikánk.

5. WILLOW: alone

Nem hallgatok WILLOW-t, de nagyon szeretem a nem szabályos dalszerkezeteket, ez a dal nagyon-nagyon-nagyon-nagyon nem átlagos és kihagyhatatlan.

 

sofiyeah_profile2.jpgFotó: Komróczki Dia.

BALOGH ZSÓFI
(triola gang, Sofiyeah)

Átböngészve a Spotify-könyvtáramat, rájöttem, hogy amúgy nem is hallgatok friss zenéket, kábé csak a barátaimét, vagy akik a saját projektjeim miatt elém kerülnek. Elég nehezen nyitok zeneileg az újra, de ami egyszer megfog, az beakad évekre. Erre a listára olyan előadókat válogattam, akik kedvesek a szívemnek és/vagy voltam tavaly a koncertjükön – csak hogy leszűkítsem valahogy. Íme a 10 kedvenc:

1. Flanger Kids: A-Side (EP)

Mindig mondom Gyarmati Fannynak, hogy ha nem ismerném őt, akkor is Flanger Kids-rajongó lennék. Az meg külön rátesz az élményre, hogy emlékszem, amikor hazajöttek Szczuka Pankával az alkotótáborból, ahol ez az EP készült. Hallottam ezeket még cím nélküli demóverziókban, aztán később live-ban is a nyári koncerteken. Ki tudja, hányszor táncoltam rájuk és sosem unom meg. A Silent című dalt egyszer elő is adtam egy saját fellépésen – kellemes kihívás volt és nagyon fontos a mondanivalója. Kritikánk.

2. Lenkke_: Chill

Fehér Lilire a Kőbányai Zenesuliból emlékszem, aztán arra, hogy látom a Facebookon az első koncertjei promóit. Utána egy (fél) év alatt Kikeltető, Sziget, rengeteg klubkoncert és nemrég Analog Balaton és Dzsúdló support slot. (És közben volt szerencsénk közös bulit is csinálni májusban vele a triola ganggel.) Elképesztő zenész, producer, énekes, előadó egy személyben, és hihetetlen gyorsasággal és profizmussal rakta össze a live actjét, amit hallgatni és nézni is élmény. A hangja meg egy csoda. Legszívesebben a meg nem jelent dalait is idelinkelném. Magyarradar.

3. Sisi: SISTEMATIIK (EP)

Sisit (sajnos) nem ismerem személyesen, de őt nehéz lenne kihagyni a 2023-as (sokk)hatások közül. Szövegírásban, energiában és flow-ban is királynő, és bár egy egész generációval fiatalabb nálam és valószínű a nagyanyjának nézne, tök szívesen lepacsiznék vele egyszer. Három koncertjét boomerkedtem végig az ősszel, hát ilyen atom mozgása nem tudom még kinek van színpadon. Kritikánk. Interjúnk.

4. Maluridé: Under The Same Sky (album)

Szép emberek szép zenéje, nem tudok mást mondani. A szépet meg mindenféle értelemben értem: van benne mélység, tudás, balansz, humor, az egész egy idegsimogató hangfürdő. Előttük játszottunk nemrég Veszprémben a Noira projekttel, az volt a második Maluridé-koncertélményem és szerintem még lesz sok. Nagyon jó átélni, ahogy ez a három ember együtt „működik és létezik” a színpadon. Lemezpremier.

5. Kozmofobe: My Mind Goes Higher (EP)

Dark, monumentális, magával ragadó. Törőcsik Hanna projektje azért is volt meghatározó nekem a tavalyi szezonban, mert a nyáron többször is csináltunk közös Kozmofobe x triola gang bulit Budapesten. Imádom, ahogy kirángatja az emberből a sötét oldalt. Igazából nem is kell rángatnia, jön az magától. Megintcsak kalapemelés egy olyan artist előtt, aki egyszemélyben zeneszerző, szövegíró, producer, és badass előadó. Amúgy itt egy live session videó a címadó dalról egy nagyon különleges helyen, aminek a forgatása előtt segítettem összedugdosni a kábeleket. EP-premier.

6. BÖBE: EGYMÄS OTTHONA (EP)

Apropó alkotók, akik mindenre képesek: Böbe olyan patent magyar nyelvű pop EP-t dobott ki, hogy ihaj! A Neki Ugyanúgy című dal refrénje annyira catchy, hogy spontán dúdolgatom otthon azóta is. Vele januárban (most szombaton) lesz közös bulink, de azt hiszem, ez valami stratégia lett a triola ganggel: akit szeretünk, azzal legalább egyszer együtt kell játszani valami klubban (és akkor öribarik leszünk és szebb lesz a világ).

7. NOIRA: Every time

Biztos nem fair olyan előadót idetenni, akinek a zenekarában közreműködhettem – ez a dal viszont már azelőtt megtetszett, hogy csatlakoztam volna NOIRA-hoz szaxofonosként. Rajcsányi Nórit hallgattam már sok helyen, sokféle színpadon, sőt színpad nélküli helyeken is, a zenéje és a hangja mindig ugyanazt az isteni chill vibe-ot adja. Egyébként is hiánycikk a minőségi neosoul zene nálunk, és Noira szerencsére egyre több dallal tölti meg ezt a teret. Magyarradar és dalpremier.

8. Zsüd: Szél

Három erősebbnél erősebb single-t is kiadott nemrég egymás után Zsüd, nekem valamiért a legutóbbi most a kedvenc, talán a mondanivalója miatt („a nemzeti identitástudatom elgyászolása”). Személyesen az ImPro Schoolból ismerjük egymást, és vele is közös vonás, hogy volt egy közös bulink (remélem szerinte is öribarik lettünk). A sound designt emelném ki nála (legbasszosabb basszusszintik evör), meg a zenéje direktségét, imádom az ilyen oda—szós trackeket.

9. Bánhegyi Panna: Látomás

Pannával osztálytársak voltunk a Kőbányaiban, és már akkor világossá vált, hogy különleges hangú és tehetségű énekes. (Komolyan, nem csak az, hogy „jó hangja van”.)  Azt, hogy milyen különleges tehetségű dalszerző és zenész, csak a zenesuli után tudtam meg. Egyszer hazafelé menet egy közös zenekari fellépésről, megmutatta a kocsiban az összes release előtt álló szerzeményét. Emlékszem, ahogy vezetek éjjel az autópályán és teljesen magába szívnak a dalai abban a sötétségben.

10. Janet Gruber: After 2

Janet koncertjeire valamiért mindig csak majdnem jutottam el, de alig várom, hogy kidobjon még több zenét és láthassam élőben is (újévi fogadalmak egyike). Ez a nő egyszerűen menő. Énekesként, rapperként, dalszerzőként világszínvonalú, és sok pénzt tennék rá, hogy a zenekarával is lehengerlő. Az After 2 meg egy nagyon pöpec R’n’B single, ugyancsak hiánycikk, és remélem jön még több ilyenből hamarosan.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

 

nyitókép: Magyary Lenke (BÖBE), Horváth Miklós (Noira), Boldizsár Károly (Sofiyeah)

https://recorder.blog.hu/2024/01/11/bobe_noira_es_sofiyeah_kedvenc_2023-as_zenei
„Ez a nő egyszerűen menő” – BÖBE, NOIRA és Sofiyeah kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása