Sokáig lesz még itt. Sisi: SISTEMATIIK (lemezkritika)

2023.04.20. 08:51, vferi

sisi_1.jpg

Hat szuper single után egy négyszámos EP-vel érkezik az ország legtehetségesebb női rappere. Ez a kritika először a Recorder magazin 103. számában jelent meg.

A súlyos nőhiánnyal küszködő magyar hiphopszcénába alig több mint egy éve toppant be Sisi egy sokrétű, kerek produkcióval, amihez hozzátartozik népmesébe illő élettörténete (ahogy az kiderült A Nagy Évem podcastunk vele készült epizódjából), megnyerő személyisége, markáns öltözködési stílusa, pimasz attitűdje, farkasos magánmitológiája (a Röhögökte végén hallunk tőle egy húszmásodperces farkasüvöltést), spéci catchphrase-ei, de az is, hogy minden további nélkül átvált angolba ("már csak két sor kell, de you don't care" - Blaha), illetve a számok elején és végén otthagyott skitszerű szöszölés.

Az nem kifejezés, hogy kiemelkedik a mezőnyből: árad belőle az erőfeszítés nélküli önazonosság, egyedi világlátása van, érzelemdús és változatos előadói stílusa, egyértelműen erre született. Ezen a négyszámos EP-n nincs világmegváltási kísérlet, csak négy jó szám vérbő, oldschool alapokkal - egyik sem lógna ki a Yo! MTV Raps valamelyik adásából a 90-es évek közepén. A korábbi zenéihez képest új elem az éneklés az Asztában, illetve most először featel nála valaki (Lil Frakk a Tsinglingben, aki többek között azzal a remek sorral érkezik, hogy "annyi zeném van a felhőben, hogy porig áztok"). Sisinek nem kell görcsölnie, sokáig lesz még itt.

sisi_sistematiik.jpgElőadó: Sisi

Cím: SISTEMATIIK

Kiadó: Escape Plan Recordings

Megjelenés: 2023. április 20.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Aszta

 

 

8/10

Varga Ferenc

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/04/20/sisi_sistematiik_lemezkritika
Sokáig lesz még itt. Sisi: SISTEMATIIK (lemezkritika)
süti beállítások módosítása