„Tartok tőle, hogy kapok majd a metálrendőrségtől” – A Red Swamp kedvenc 2022-es zenéi

2023.01.31. 13:32, soostamas

dsc_1378.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal a szmókermetálos Red Swamp kedvenceit leshetitek meg, akik 2022-t az év egyik legcombosabb metállemezével (a fülbemászóan apokaliptikus Time to Die, amit a svéd producerzseni, Jens Bogren maszterelt) kezdték, majd felléptek Európa legnagyobb és legfontosabb metálfesztiválján, a német Wackenen is.

dsc_1639.jpgFotó: Bands Through The Lens.

KOVÁCS GREG
(ének)

The Crystal Method - The Trip Out

Az egyik kedvenc elektronikus előadóm a The Crystal Method, akik a korai 90-es évek óta tolják, Scott Kirkland egy pár éve már szólóban. A legutóbbi, The Trip Home lemez oltári nagyot ment nálam, tökéletes sötétben-vezetős filmzenei hangulatával, a The Trip Out viszont egy picit visszakanyarodik a partykorszakba, amit a kezdő, elektro-stoner Watch Me Now vezet fel (a Spotify szerint a legtöbbet hallgatott dalom idén), utána pedig tovább kanyarít break, hip-hop, trapes elemekkel átszőtt trekkekbe, elejétől a végéig egy bulikamion, ami sokszínű, táncolható és a legjobb értelemben véve bólogatós. Úgy gázol át rajtad, hogy a végén alig tudod felkaparni magad, de egyből mehet újra.

Snarky Puppy - Empire Central

Tartok tőle, hogy kapok majd a metálrendőrségtől, hogy mekkora pózer vagyok, de a koncertek/fesztiválok/próbák mellett egyre kevesebb ingerem van súlyos fémzenéket hallgatni a szabadidőmben (fárad a fülem, öregszem, ez van). Pedig kijött nagyon sok menő album a stílusban (Rammstein, Mars Volta, Lamb of God, Muse, de itthon is, pl. Nagyúr), majd bepótolom, eskü! Rátérve a lényegre, a Snarky Puppy nagylemeze volt az egyik legnagyobb kedvencem 2022-ben: hatalmas groove-ok, irdatlan zenélés. Mindig elérzékenyülök, ha hallgatom és közben verem a fejem a falba, hogy miért is nem tanultam meg bőgőzni, vagy miért tettem le a trombitát. Talán ez a legjobb ebben a zenekarban – annyira inspirál, hogy minden egyes pörgetés után le akarok ülni dalt írni vagy kézbe venni valamilyen hangszert. A Barba Negrás koncertjük pedig teljesen levett a lábamról, most is hatalmasat mentek, és jó volt látni, hogy mennyi ember vevő itthon is erre a fajta zenére.

Bónusz dal:

Aki ismer, tudja, hogy a tört ütemek szerelmeseként a drum & bass nagyon közel áll a szívemhez, főleg a neurofunk, hiszen az az elektronikus zene metálja. Ez a trekk egy klasszikusabb fazonú, táncparkett-gyújtó darab tele MC-kkel. Kurvanagyot megy az alap és Songer első verzéje felér egy erdőtűzzel, tízpontos a flow.

 

dsc_1354.jpgFotó: Bands Through The Lens.

SZABÓ SANYI
(basszusgitár)

Lamb of God - Omens

Kb. 2005-ben találkoztam először a bandával és már akkor megvett kilóra, ami már akkor is sok volt. Azóta is szétadok mindent, amit kihoznak, nem tudok benne csalódni, letépi az arcomat!

Dr. Dre - Gospel (with Eminem)

Ez a trekk annyira szétrakott, hogy nagyon nem is hallgattam mást ezen kívül 2022-ben, bár az igazat megvallva nem is nagyon jutott idő új zenék felkutatására. Tavaly leginkább autózás közben tudtam zenét hallgatni, így akadtam erre a trekkre. Szeretem a klasszikus rapet, Snoopot, Notorius Biget, 2Pac-et, Dre-t stb. Egyszer a Spoty beforgatta, azóta is minden nap meg kell hallgatnom legalább egyszer munkába menet, vagy jövet, de leginkább mindkettő!

 

dsc_1338.jpgFotó: Bands Through The Lens.

CSÓKA LACI
(gitár)

The Warning - ERROR

A mexikói lánytestvér trió már korábban is tanúbizonyságot tett róla, hogy a rock még közel sincsen veszve, és ezt ismét be tudták bizonyítani a 2022-es ERROR lemezükkel. A tavaly még csupán 18, 20 és 22 éves lányok iszonyat döggel és profizmussal játszottak olyan nagy zenekarok előtt, mint a Foo Fighters, a Guns N’ Roses, illetve együtt turnéztak a Halestormmal és a Three Days Grace-szel is, azelőtt pedig a Metallica Blacklist lemezére is készítettek egy feldolgozást. Nem lepődnék meg, ha pár éven belül egyre több európai fesztiválon is találkozhatunk velük minél későbbi idősávokban.

Devin Townsend - Call Of The Void

Devint talán nem kell bemutatni senkinek. A csávó egy zenei csodabogár. Akár vérhányó disznóvágó metálról van szó, akár elborulós instrumentális zenékről, ő mindenben helyt tud állni. A tavaly megjelent Lightwork albumáról választottam az egyik kedvencemet. Habár a dal demóját még 2020-ban, az első karantén időszaka alatt közzétette, most nyerte el végleges formáját, és nálam rengeteget pörgött ismétlésen.

 

dsc_1474.jpgFotó: Bands Through The Lens.

SIPOS ANDRIS
(gitár)

The Royal Freak Out - Emergence

Testvéreink / bajtársaink lemeze tavaly jött ki, amelyben számomra a nyitódal, a The Monster Inside viszi a legnagyobbat. Mind a szöveg, mind a zene hatalmasat ránt rajtam, de főleg a bridge-téma, ami szinte sértő módon csak egy átvezető lett, pedig (!) szerintem egy teljes dalt érdemelt volna önmagában. A xilofontéma kérdőjele után Balázsék megtépik a láncfűrész berántó zsinórját, és ezzel a magyar underground egyik legfaszább témáját eresztik el. (Úgy is van.)

Alter Bridge - Pawns and Kings

Tremontiék új lemeze asszem egy single-lel jött ki: Sin After Sin, ami engem nagyon megvett (újra). Ilyen ős-súlytásra nem számítottam tőlük, de a keserves égbekiáltás közel áll hozzám. A refrén becsapódása és a földhasító erővel gyaluló egyre jövő tompítás totál kikészített, nem beszélve Myles Kennedy kísértő énekéről. Kivagyok.

 

dsc_1672.jpgFotó: Bands Through The Lens.

FARKAS ZSOMBOR
(dob)

Tallah - The Generation of Danger

A tavalyi év egyik legjobb lemeze. A zenekar második korongja, de ezen és az elsőn is hallatszik, hogy vérprofi produkció. Nu metalos, deathcore-os elemekből táplálkozik olyan arcletépős sounddal, amit ritkán hallani. A dalok mind kidolgozottak, nincsenek töltelékek a lemezen. Elejétől a végéig egy hatalmas gyalu az egész, imádom.

Carpenter Brut - Leather Terror

Alapvetően synthwave/elektro stílusokból kiinduló zenét csinálnak, de ez az album sok szempontból más, ami miatt nagyon különleges. Konkrétan gitárriffek és metáldobtémák vannak beültetve a szintis környezetbe, mindezt vegyítve a 80-as évek sajátosságaival és különböző vendégénekes featekkel. Már korábban is nagyon szerettem őket, ezzel a lemezzel még jobban a szívembe lopták magukat.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2022 legjobb magyar lemezei

2022 legjobb külföldi lemezei

2022 legjobb filmjei

2022 legjobb sorozatai

 

Még több zenésztoplista:

Ricsárdgír

Wavy

Ivan & The Parazol

Beck Zaza és boebeck

Hundred Sins és Kolibri

Psychedelic Source Records

6363, Dányi Krisztina, Szabó Bálint

Jakab Zoltán, The Devil's Trade, Entrópia Architektúra

Platon Karataev

Belau, Törzs, Imitation

Lugosi Dani és Takács Vilkó

Redbreast Wilson és Szabó Tamás

Balanyi Szilárd, Jakab Péter, VENI

Czeglédi Szabolcs, OHNODY, Jankó Bálint

Boros Levente, Hock Ernő, Szőke Barna

Gábor Andor Ufó, Koroknay András, OIEE, Pátkai Rozina, Zalai Richárd

Prieger Zsolt és Kováts Tibor

Gyémánt Bálint, Hájer Gergő, Pogár László és a Maneuver Maneuver

Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő

Blahalouisiana és Mayberian Sanskülotts

Antal Levente, Álmos Gergely, Kirschner Péter, Jehan Paumero

Bóna Zsombor és Héra Barnabás (Carson Coma)

Henri Gonzo, Lil Frakk, Kelemen László

Esti Kornél

hari_drama és Nagy Emma

Barkóczi Noémi, Subicz Gábor, Varga Zsuzsa

Aurevoir., Csernovszky Márk, Gazsi Rap Show

Pajor Tamás, Hegedűs Józsi, Rözge Maxim

Gerdesits Ferenc

Gazdag István és Szász György

Kutzora Edina és Thea Soti

DJ Venom, Flanger Kids, LAIHO

 

NÉZD MEG A ZENÉSZEK TAVALYI TOPLISTÁIT IS!

 

headerfotó: Bands Through The Lens

https://recorder.blog.hu/2023/01/31/a_red_swamp_kedvenc_2022_es_zenei
„Tartok tőle, hogy kapok majd a metálrendőrségtől” – A Red Swamp kedvenc 2022-es zenéi
süti beállítások módosítása