„A szövegelés lefejti rólad a hazug rétegeket” – Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő kedvenc 2022-es zenéi

2023.01.17. 18:19, soostamas

pinter-gergo-gressai-ferdinand.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokatidén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ha kíváncsi vagy, mi minden történt tavaly a magyar undergroundban, jó helyen jársz: a (halál;orgazmus)-ban együtt zenélő és tavaly a zenekar 10. születésnapját egy remek kislemezzel (plusz koncerttel) megünneplő Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő listáikon a tömény hungarikumokkal teli undorgrundba ugranak fejest.

(Ferdi a Verőköltővel is aktív volt 2022-ben, két dalt is kiadtak (az egyik ráadásul a Recorderen debütált), a Dupla Eutanáziával pedig olyan punklemezt készített, amitől ritka lelkesek lettünk. Gergő a Gecó és a Fával és a Kronoszinklasztikus Infundibulummal tavaly csak koncertezett, mindkét zenekarnak 2021-ben jelentek meg tetemesebb mennyiségű felvételei.)

pont_most2.jpgFotó: Gerendás Bálint.

GRESSAI FERDINÁND
(Verőköltő, (halál;orgazmus), Dupla Eutanázia, Kadambabreder, The Acoustic Manual Techno Party, Tetrats)

Gidnim'Rém: Antipatika (EP)

Hát nem idegesítő, amikor beállnak elénk a sorba, mintha ott se lennénk? Vagy ha az allergiánk miatt teljesen eldugul az orrunk a nyárra? Ilyen hétköznapi témákból indulva, a humor heves hullámain szörfölve tör filozófiai magasságokba a Gidnim'Rém új kislemeze. Bár csak tíz perc, de váratlanul színes tájakon röpít, a zene a szöveggel szoros egységet alkotva együtt mesél, laza virtuozitással együtt veszik be az éles kanyarokat, együtt tekernek fel az emelkedőn és suhannak tovább. Frenetikus az egész! És 2023-ban nagylemezzel is jelentkeznek! :-o

 

parallel patterns: down

Gerda (ex-KLOGGS, ex-KYTARO, ex-Verőköltő) végre debütált a szólóprojektjével! Egy babakék és rózsaszínű szobában megtáncoltatja, jól megforgatja az agytekervényeidet ez a csalafinta art-pop. És miután széttekert, elringattathatod magad a temporary state-tel, ami a down antitézise. Mindig simogató számomra, ha egy előadó ilyen széles érzelmi skálán képes mozogni.

 

Siketfajd: Hol van Pelikán? (LP)

Így hangzik az, amikor egy zenekar megtalálta a hangját, magabiztosan beszél rajta, és képes ezt egy letisztultan mocskos nagylemezen is visszaadni. A premierhez volt szerencsém pár mondatot hozzáfűzni, álljon itt abból egy részlet: „A Siketfajd zsigeri látomás. Hömpölygés a sártengerrel, lobogás a tűzzel, zúdulás a vízzel, viharos kavargás a levegővel. Elemi energiák fűtenek kiapadhatatlanul. Transzba esünk, trippelünk, természeti erő vagyunk, fura teremtmények, együtt mozdulunk a többi furcsasággal, ugyanaz a lüktetés rángat, ugyanazon a hullámon utazunk. Amikor pedig a látomások abbamaradnak, egy próbaterem padlóján találjuk magunkat egy föld alatti, dohos és füstös betonbunker vészjósló vasajtaja mögött." Lemezpremier.

 

Gholem: Metagenesis (LP)

Baqais Ádám eddig PontMost néven üzemeltetett projektet, ami olykor szólóprojekt, olykor pedig különféle felállású zenekarok formájában jelent meg. Ádám folyamatosan átváltozik, és most újra átváltozott: Gholemmé. Ami maradt: az agybontó szövegelés, ami új: atmoszférikus kísérleti reggea, de olyan laza, hogy mindjárt szétesik. Mégsem esik soha szét, tovább lötyög, hömpölyög, gördül. Néha tulajdonképpen hanginstallációba csap át, olykor pedig különféle populáris műfajokat is meglátogat, de azokat is széttördeli. Közben a szövegelés lefejti rólad a hazug rétegeket, átlát rajtad, és úgy húzza rád a metamorfózist, mint egy vizes lepedőt.

 

Treshiba22: Treshiba22 (LP)

Csabi barátom a lelkemre kötötte, hogy mindenképpen említsem meg az első nagylemezét ezen a listán! :-D Szívből ajánlom azoknak, akik elvesznének egy végeláthatatlan, melankolikus Nintendo-labirintusban! Csabival lakótársak voltunk, amikor bármiféle előképzettség nélkül random elkezdett 8-bites zenéket összekattintgatni. Napokig ül a számítógép előtt a fejhallgatójában, prüttyögnek a JRPG boss-fight dallamok, vibrálnak a képernyőn a midi-szőttesek. Másfél év alatt tíz kislemezt készített, és itt az első nagylemeze, hogy megmutassa, mire jutott!

 

Ezeken kívül szívből ajánlom a HIÚZ-lemezt, mert szívből óbégatnak:

az új Duckshell-lemezt, mert magukkal visznek egy hajnalig tartó, sírva vigadós buliba:

és idén azt is be kellett vallanom magamnak, hogy tetszik a Carson Coma: kurvajó lett az új lemezük.

 

pinter_gergo.jpgFotó: Könczöl János.

PINTÉR GERGŐ
((halál;orgazmus), Kronoszinklasztikus Infundibulum, A Gecó és a Fa)

Számomra a mindent felülmúló zenei élmény ebben az évben a Sajnosbatár új lemeze. Új, vagyis már éve ülnek rajta, és nem adják ki, nem tudom, miért. Majd 30 éves fennállásuk alatt ez lenne a harmadik lemezük, a dalok kb. 2007-2015 között íródtak és debütáltak a koncertjeiken. Én már az előző, Nyald ki a szívem című lemezük 2007-es (?) megjelenésekor nagyon vártam a következőt, amit most sikerült végre elkunyerálnom tőlük. A történelmi távlatokat átfogó évszámokból sejthető, hogy a zenekar nem ontja magából fürgén a dalokat, de a hosszú érési folyamat minden egyes súlyos hangon érezhető. Tömény hungarikum. Kívánom, hogy hamarosan közkinccsé váljon!

Ezen kívül leginkább a közelebbi zenésztársaim megjelenéseit követtem, távolabbi zenekaroktól inkább koncertélményeket tudnék említeni a nyári fesztiválokról. A Verőköltő videóklipenként csepegteti az új lemezét. Az első már megjelent: a Föld/Ég a kedvenc szerelmes dalom, a 2022-es Űrtyúkon mutatták be. Úgy tudom, januárban két klip új várható. Idemásolom, amit a Föld/éghez írtam: „Körbevett az ég, amikor a Keleti Blokk karácsony után először elgitároztad nekünk. 2016-ot írtunk. Aztán nyáron Balatonfüreden a Betegdal klipforgatásán már csak így hivatkoztunk rá: játsszd el nekünk AZT! Néha kicsit még kéretted magad, de valójában mindig értetted, mit akarunk. Akkor is, ha nem mondtuk, csak kívánósan néztünk. :) A zene és a szerkezet már kb végleges volt, de a szövegből még hosszú ideig csak a refrén volt kész, onnantól, hogy "Eltisztul a felhőség..." Egy 2018-as téli hajnalon álltál neki letisztázni a versszakokat, szintén a Blokkban. Amíg a kallódó szótagokat trükközgetted ide-oda, nekem az a megtisztelő szerep jutott, hogy helyeslően bólogattam: igen, nagyon-nagyon állat, jó lesz így!

Másnap sebtiben felénekelted, azóta van egy titokban mutogatható demóm a legszebb szerelmes dalról. De újabb hónapokat, talán évet is kellett várni arra, hogy a Verőköltő előadásában koncerten is meghallgathassuk. Nekem ez a 2020-as Tű Fokán Fesztiválon adatott meg először: éppenhogy megérkeztem Garábra, azt se tudtam még, merre van a színpad, de a hegyekről visszaverődve életemben először meghallottam a Föld/ég immár megduplázott gitárszólóját.

Mindeközben zenekarok, barátságok, bandák, szerelmek, álmok jöttek – és mentek. Jó nagyokat ütött rajtunk a Föld mindig, amikor visszajött.

És most, a sokadik reményhullám közepén hajnal 4-kor elküldted az első keverést a stúdiófelvételről. Nem vártam meg a reggelt. Már sokszor elsirattam eddig is a végleg elmúlt éveket, ahogy javasoltad, de most újra sírok. Mert végre itt van ez a gyönyörű dal, a legszebb refrénnel, pöpecül odatett szótagokkal, égi kórusokkal, duplaszólóval, és olyan Dexter-hangzással, amitől mélyen átjár Szilveszter finoman domborodó basszusa, Manó mérnökien precíz dobolása, és Gerda és Marci kiegészítői, amiket észre se vennék, ha nem tudnám, hogy ők a felelősek a káprázatos díszítésekért. Garáb hegyeit hallom zengeni a földről az ég felé. Hát nem megérte ezért, Ferdi?"

A Siketfajd idei lemezét most hallgatom: Hol van a Pelikán? Régóta bakancslistámon volt, csak mindig elfelejtettem. Írok is közben, ezért nem teljes a figyelmem, de eddig a kedvencem a Kifolyatsz. A Mayhem De Mysteriis Dom Sathanas című klasszikusán található Life Eternal című nótára emlékeztet. Imádom az ilyen lassan, de nyomatékosan kóválygó dallammeneteket, a húsomba hasít. Általában így tudok megszeretni zenét, ha elsőre letaglóz, és ennek most sikerült.

Azt hiszem, a Dupla Eutanázia lemeze is tavaly jelent meg. Készült már egy ideje. Szégyen végig a héten. Érdemes összevetni a Verőköltővel: mennyi különbözőféle zene lakozik egy Gressai Ferdinándban, mindenkihez megtalálja a hozzájuk leginkább illőt. Így a tisztelt Dórákhoz is.

Nyárról az egyik legemlékezetesebb a Decolonize Your Mind Society koncertje volt a Tű Fokán Fesztiválon. Azóta is készülök újra megnézni őket. A lemezük viszont egyáltalán nem adja azt számomra, amit ott átéltem. De lehet, hogy nem is tavalyi lemez, akkor mindegy is. Úgy tudom, tavasszal jön az új albumuk.

A Kibaszott Embereket Csanki meg Tóth Marci ajánlották nagyon. Nyáron jelent meg a lemezük, elég állat, sok zenei-szövegi izgalom és sűrűség hallható rajta. Kicsi Sebő munkásságát már a Lömbiheadtől kezdve kedveltem, a Tumo is nagyon bejött, Holló Mátét meg a Panel Surfersből valószínűleg sokan ismerik. Ez pedig egy érdekes új fejlemény.

Csernovszky Márk, aki nem is olyan rég még a Szagos Hörrigekkók alig 12 éves zeneszerzőjeként járta be az undorgrundot a kishúgával, ma elég izgalmas komolyzenét csinál. Kertész Endre mutatta nekem a lemezét, amit most a Zene Házában előadtak. De attól tartok, ez sem idén jelent meg.

A Méheket Waldorfeszten láttam, és a Mézmedve című dalukat igen megkedveltem, de nem találom sehol sajnos.

Nekem egy megjelenéshez volt közöm tavaly. A (halál;orgazmus) leszáll a Földre című kislemezt az igazából nem működő zenekar 10. születésnapjára készítettük és a tulajdonos, Káldi Zsolt emlékére. Az Ember 1 című nótához videóklipet is készítettünk a próba cigiszünetében. Ezeket is ajánlom. Nem ment túlzottan híre, nem is csoda, hiszen mindössze egy koncertre álltunk össze tavasszal. Erről év végén megjelent a teljes koncertvideó is.

Ádám a PontMost zenekar különböző formációit vezette már sok éve. A legutóbbi, 2018-20-as felállás nagyon jól sikerült, egyszerre indult a (halál;orgazmus) oldalágán sarjadt Kronoszinklasztikus Infundibulum zenekarommal. Egyszerre próbáltunk a Keleti Blokkban egymással szemben, a folyosó két oldalán, és rendszerint közös mederben folytak tovább a szerda estéink. Majd egy brutáljó lemez után Ádám feloszlatta a zenekart.

A Kronoval a 2020 tavaszi lezárást követően júniusban kezdtünk újra próbálni, és az első próba után éjjel Ádámnál kötöttem ki. Ezen az estén Ádám naplójában találtam az új projektjét megalapozó, és egyúttal a régivel összekötő két sort: „Van lélek. A génjeinkbe kódolt sorsprogram. Minden ősünk közös sorsa ér véget bennünk a PontMostban."

Innentől idézem, amit Ádám írt ma este a klip megjelenéséhez, ami egyúttal összeköti a Verőköltővel is, kerekítve a történetet, körbekerekítve az ajánlásokat. „2020-ban, egy görbe esten Gergő Pintér barátommal kettesben üldögéltünk a lakásomon, és valamilyen oknál fogva egymás naplóját bújtuk. Gergő egyszercsak átnyújtotta a naplómat, bekarikázva benne két, véletlenül rímelő sorát, két egymástól teljesen független mondattöredékből kiollózva azokat.

A szóban forgó naplóbejegyzés éppen abban az időben született, mikor részben a kovid betörése, illetve saját benyomásaim nyomán előző projektem, a PontMost zenekar feloszlott. Azonban számomra a 'PontMost'-ság, a projekt megelőző 7 éves fennállása alatt addigra immár fogalommá, életszemléletté kristályosodott, így borzasztóan megörültem, hogy megfogant a dal, amivel emléket állíthatok a PontMost produkciónak, aminek a végszakadtával számomra egy egész életszakasz zárult le. Viszont mindez talán nem is jöhetett volna Gergő gyöngyhalász tevékenykedése nélkül.

Fontos megemlítenem kiváló, fogadott testvérprodukcióm, a Verőköltő saját értelmezésében nemrég megjelent, azonos című dalát, ami szövegét és mondanivalóját tekintve érdekes módon éppen az antitézise lett az én 'pontmost'-omnak. És ez így is van jól, így kerül egyensúlyba a téridő a pillanatban. Hallgassatok rá, nagyon szuper zene!"

 

„BERÚGTUNK, CSAJOZTUNK, MEGFENYEGETTÜK AZ ELŐZENEKART, BEALUDTUNK, FELKELTÜNK, BERÚGTUNK, JÁTSZOTTUNK, LEKÜLDTEK” – 10 ÉVES A (HALÁL;ORGAZMUS)

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2022 legjobb magyar lemezei

2022 legjobb külföldi lemezei

2022 legjobb filmjei

2022 legjobb sorozatai

 

Még több zenésztoplista:

Ricsárdgír

Wavy

Ivan & The Parazol

Beck Zaza és boebeck

Hundred Sins és Kolibri

Psychedelic Source Records

6363, Dányi Krisztina, Szabó Bálint

Jakab Zoltán, The Devil's Trade, Entrópia Architektúra

Platon Karataev

Belau, Törzs, Imitation

Lugosi Dani és Takács Vilkó

Redbreast Wilson és Szabó Tamás

Balanyi Szilárd, Jakab Péter, VENI

Czeglédi Szabolcs, OHNODY, Jankó Bálint

Boros Levente, Hock Ernő, Szőke Barna

Gábor Andor Ufó, Koroknay András, OIEE, Pátkai Rozina, Zalai Richárd

Prieger Zsolt és Kováts Tibor

Gyémánt Bálint, Hájer Gergő, Pogár László, és a Maneuver Maneuver

 

NÉZD MEG A ZENÉSZEK TAVALYI TOPLISTÁIT IS!

 

headerfotó: Déri Miklós

https://recorder.blog.hu/2023/01/17/gressai_ferdinand_es_pinter_gergo_kedvenc_2022_es_zenei
„A szövegelés lefejti rólad a hazug rétegeket” – Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő kedvenc 2022-es zenéi
süti beállítások módosítása