„Transzba esünk, trippelünk, természeti erő vagyunk” – Lemezpremier! Siketfajd: Hol van Pelikán?

2022.11.04. 12:07, srecorder

siketfajd_2022_grandcafe_b42diy_1.jpg

A járvány alatt majdnem feloszlott, de idén nyáron újult erővel és felállással, valamint két remek dallal tért vissza a punkos, zúzós, sötét humorú, és egyre kiérleltebb zenét játszó Siketfajd, akik végre új nagylemezükkel is elkészültek. A Siketfajd szombaton, a Három Hollóban mutatja be a Hol Van Pelikán?-t, a dobos Sziládi Szabolcs pedig elmesélte, miért is lett gyökeresen más az új lemezük, mint a korábbiak.

„A sac/kb. 10-11-12 éves pályafutásunk során talán ez a lemez az eddigi legfontosabb számunkra. Sőt, talán ez lett az eddigi legjobb is. A zenekar rengeteg változáson ment keresztül, aminek következményeként gyökerestül változott meg az előadásmódunk és a zenénk is. A korábbi, Dürgés és Mi ez a tánc? című lemezek kiforratlan stílusú dalait magunk mögött hagytuk és töröltük repertoárunkból. Az új dalok írásának és régebbiek felújításának is egy teljesen új szemlélettel indultunk neki. A két nagy lemez után kiadott EP1-gyel közelebb kerültünk ahhoz, amit csinálni szeretnénk, de az utolsó lökéseket a kényszer adta meg. Az elmúlt években kilépett a billentyűs-énekesünk és a basszusgitárosunk, és ez teljes átalakulást hozott. Ki kell emelni Czitrom Ádámot (Jazzékiel, Qiyan, musica moralia, Muri no muri), aki a basszgitárt vette át nálunk, és egy eddig nem jellemző, új szemléletet és hozzáállást hozott a zenekarba.

Bár szám szerint ez a harmadik lemezünk, mi nem bánjuk elsőnek kezelni, sőt nemrégiben az is szóba került, hogy az eddigi lemezeket az éles váltás miatt letöröljük. Aránytalan módon lehet rólunk az internetes térben eligazodni, és aki nem jár rendszeresen a koncertjeinkre, teljesen más képet kap rólunk. Ezzel nem kritizálni akarjuk a korábbi lemezeket, amiket Makovecz Danival és Birta Danival csináltunk, csupán összehasonlíthatatlannak véljük stílusban a mostanival.

siketfajd_220923_karagics_028.jpg

Az EP1-hez hasonlóan a Hol van Pelikán? felvételét is a Supernemből és Wake Up 1230-ból ismert Papp Szabi finanszírozta, aki továbbra is szereti és segíti a Siketfajdot, ahogy tudja, amiért ismételten nagyon hálásak vagyunk. Reméljük, egyszer mi is tudjuk őt hasonlóképp segíteni. A felvételek két stúdióban készültek. Az egyik részét Cserny „Bogi” Kálmánnál az Origó stúdióban, a másikat pedig Puha Szabolcsnál a Record Low stúdióban vettük fel. Ez a lemez talán azért is kiemelkedő a többihez képest, mert sokkal tudatosabban álltunk az elejétől kezdve a stúdiózáshoz. Tudtuk, hogyan szeretnénk megszólalni, és hogy ehhez mit kell tennünk. A korábbi lemezeknél mind a megfelelő technika (home-made felvételek voltak), mind a tapasztalatunk hiányzott. Az EP1-nél már stúdióban volt lehetőségünk feljátszani a dalokat, ott azonban a tudatosság hiányzott. A tudatosabb hozzáállásunk mellett pedig hatalmas dobott a dolgon Puha Szabolcs jelenléte és munkája, aki tökéletesen megértette, hogy mit szeretnénk. A keverés teljes mértékig az ő nevéhez fűződik, hosszú és érdekes közös munkát tudhatunk vele a hátunk mögött. A zenekarból a keverésben való asszisztálást főképp Ábel vállalta magára.

A Hol van Pelikán?-on az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt kap Sebi. Két dalt is ő énekel teljes egészében, egy harmadikat pedig megtámogatva, de főleg ő. Ez is fontos pont nekünk, az ő sokak által nem értett, számunkra teljesen világos szerepét kezdjük tényleg megtalálni.

A lemez tartalma javarészt két-három éve megírt és játszott számokat tartalmaz, de felkerült rá két teljesen friss, már Czitrom Ádámmal írt dal. Bár talán felesleges is összevetni a korábbi két nagylemezzel, azért azt talán érdemes megjegyezni, hogy teljesen szabadon engedtük a dalokat. Nem igyekeztünk átkötésekkel túlírni, mint a Mi ez a tánc?-ban, vagy megtörni a lemez lendületét vicces pár másodperces trackekkel, mint a Dürgésen. A lemez ívével és egységességével foglalkoztunk, de nem volt olyan koncepciónk, amivel az egészet össze szerettük volna fűzni. Azt akartuk, hogy jól szóló dalok váltsák egymást jókor.”

A Horváth Ábel (gitár, ének), Sebők Gergő (ének), Czitrom Ádám (basszusgitár), Sziládi Szabolcs (dob) felállású Siketfajd november 5-én, a Három Hollóban élőben is bemutatja az új lemezt. Facebook-esemény errefelé.

A Verőköltőből, a (halál;orgazmus)-ból, és vagy féltucat másik zenekarból (fél(h;o), TETRATS, Dupla Eutanázia, SupraUniversum, The Acoustic Manual Techno) ismert Gressai Ferdinánd gondolatai a Hol van Pelikán?-ról:

A Siketfajd természeti erő. Megszállott különcök, számkivetettek, kattant bölcsek transza. Felszivárognak a föld alól a rejtőzködő lények. Előpattan a kútból egy darabos mozgású figura, körbetáncol, vonszolja az ütem, rángatja a tagjait a ritmus, mint akit megszállt az ördög. A csatornából nyálkás varázspatkány röppen elő, a hullámból egy algaevő, a hegytetőről egy remete kő. Előlép a torz sámán, megbabonázó hangon álmairól mesél. Törzsi rituálé, együtt mozdulás.

A Siketfajd zsigeri látomás. Hömpölygés a sártengerrel, lobogás a tűzzel, zúdulás a vízzel, viharos kavargás a levegővel. Elemi energiák fűtenek kiapadhatatlanul. Transzba esünk, trippelünk, természeti erő vagyunk, fura teremtmények, együtt mozdulunk a többi furcsasággal, ugyanaz a lüktetés rángat, ugyanazon a hullámon utazunk. Amikor pedig a látomások abbamaradnak, egy próbaterem padlóján találjuk magunkat egy föld alatti, dohos és füstös betonbunker vészjósló vasajtaja mögött.

 

Kút

Az egyik legrégebbi dal a lemezről, ami még talán a leginkább köthető a Mi ez a tánc? világához, de hangzásban merőben különböző. Az alaptémáját még Birta Dániel írta és a szerkezetet is vele raktuk össze.

Varázspatkány

Másik Sebi által énekelt dal. Szintén egy tanulságos mese egy patkányról, aki szárnyakat kap a sorstól, repülhet az égen, de kapzsi módon bezabálja a varjakat, úgy meghízik, hogy a szárnyai nem bírják el a súlyát, lezuhan a csatornába, ahonnan indult, és a társai felfalják. Szopás.

Algaevő

Majdnem egy évvel a lemez megjelenése előtt már hallható volt a dal, méghozzá a Duochrome által készített klippel együtt. A dal tartalmát biztos mindenki átélte már. Vegetáló algaevőként basznak a külső tényezők oda ehhez-ahhoz, és nem tudod felvenni a tempót.

Naptár

Az egyik legrégebbi dal lehetne a lemezen, hiszen az első verziója már jelen volt az EP1-en, de azért az merőben más volt. A váltás oka, hogy Ádámnak a refrén tetszett csak az egész dalból, és rájöttünk, hogy annál több nem is kell. Egy brutális zúzás, ami eredetileg csak egy koncerten elsütendő elem volt eddig, de végül azt gondoltuk, eléggé más és erős lett ahhoz, hogy felkerüljön a lemezre. Kicsit Beastie Boys, kicsit Rage Against the Machine, de talán senki se vádol minket plágiummal.

Kifolyatsz

Történelmünk első klasszikus lassú balladája. A dal alaptémáját Czitrom hozta, majd miután megegyeztünk abban, hogy nagyon jó, semmit sem kezdtünk vele. Ábel vette kezébe az irányítást és rakott össze egy szerkezetet otthon, amit aztán kicsit tovább boncoltunk. Elsőnek egyben a stúdióban játszottuk együtt. Szívszaggató, nyomasztó, gusztustalan hangulat és szexualitás Ábel szövegeiből, minimál dob, gonosz bassztéma.

Sirok

Sivatagi rock volt a munkacíme és így lett Sirok a gúnyneve. Ezt is publikussá tettük tavasszal.

Hol van Pelikán?

Az egyik dal a lemezről, amit eddig nem ismerhetett a publikum, és az egyik első dal, ami ebben a felállásban fog debütálni. A témákat és a szerkezet alapját Horváth Ábel írta egyedül és a kész alapot csiszoltuk össze együtt a próbateremben és a stúdióban. Valójában ismét a stúdió volt az első hely, ahol elejétől a végéig eljátszottuk ezt a dalt együtt, akár csak a Kifolyatsz esetében. Erre az alapra írta Sebi ezt a Budapest western szöveget, ami egy nappal azelőtt készült el, hogy felénekeltük volna, így az éneklés is a stúdióban debütált. Bár egy-két esetlenség így a dalban maradt, stílusában megnyerő lett, és inkább lett friss, mint kigyakorolatlan. Se ennél, se a Kifolyatsznál nem volt különösebben aggasztó az utolsó pillanatban való dalírás, mert valahogy egyértelmű volt az elejétől, hogy működni fognak ezek a dalok.

Tanulságos mese a kőről, aki rádöbben, hogy nem a hegy csúcsán helyezkedik el, hanem bőven van még fölötte. Ezt nem tűrve próbál feljebb jutni, de így zuhan a mélybe. Meglepő, mert lehetne ez szórakoztató, de szerintem az egyik legnyomasztóbb dalunk. Első dalok egyike, amit Sebi baba megkapott, hogy teljes egészében énekeljen.

 

Siketfajd a Facebookon, Deezeren és Apple Musicon.

fotó: B42-DIY

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/04/lemezpremier_siketfajd_hol_van_pelikan
„Transzba esünk, trippelünk, természeti erő vagyunk” – Lemezpremier! Siketfajd: Hol van Pelikán?
süti beállítások módosítása