Miért kell a kátyús utakból még kátyúsabbat csinálni? - Rec.hu

2019.10.17. 12:58, RRRecorder

ohnody_egy_masik_eletben_2.jpg

Vezess minket, vezérünk, gondolkodj és érezz helyettünk! A belsőm az alázatot tükrözi, a külsőm a tükröt alázza. Csillagból emberré, panasztenger a haveroktól, precíziós és rugalmas hangok, ambient a világ összeomlásához, meglepő feldolgozások. Azoknak készült, akik ténylegesen szeretik. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje a Dorota különleges, a nyers rockot a rituális zenével, improvizációval összehozó, nem létező határvidékről tudósító lemezénekGrabo'sky nagyívű, lassan építkező, filmszerű "slowdisco" albumánaka Bujdosó Trió "bizánci szörf jazz" lemezénekHangácsi Márton a folkos popot rockkal, blueszal, elektronikával dúsító, 30 című albumánaka PLASTOCOCEAN megújult hangzású metalcore lemezénekTövisházi Ambrus vagyis Erik Sumo különleges hangmintacsomagjánaka Blahalouisiana okostelefonos, "tiniségben fürdőző" klipjének, a Lóci Játszik egy társasház mindennapjait bemutató videójánakaz Imre Fia Imre sorozatgyilkosos-takarítós - bár első koncepciójában még batmenes - klipjéneka Maneuver Maneuver gyenge férfiak vs. erős nők rituális táncvideójánakLili de L’ile, vagyis Péterffy Lili képzeletbeli ikreket mozgósító, táncos klipjéneka Polytrip őrületes házibulis videójánakMinka x Bernáthy nagyívű elektronikus Tóth Árpád-feldolgozásához készült klipneka DLRM noiros hangulatú stúdiókoncert-videójánaka Clayfeet rövidfilmből összevágott, dupla klipjéneka 12z koncertvideójánaka Folkfonics világzene-funk-pop-swing élő klipjének.

A Turbo 2015-ben vonult vissza, azóta egy akusztikus albumot és egy háromszámos videóanyagot jelentettek meg, valamint "nagyságrendileg évi 1,6 koncertet adtak" - írtuk a zenekar visszatérő klipjét bemutató cikkben. Az már előrevetítette, hogy ezúttal magyar nyelvű anyag érkezik: a tízszámos Csillagból emberré című nagylemez. Ahogy a mai magyar pszichedelikus rockot áttekintő cikkünkben röviden jellemeztük őket: "Led Zeppelin-energia, progresszív megfejtések és Tanka Balázs plafonpucoló dallamai adják ki a Turbo-receptet". A számok egy része a pszichedelikusabb oldal felé billen, másik részét a zúzás és az energia határozza meg, egészében pedig szép ívet ad ki a Hammerworld oldalán debütáló nagylemez. Facebook, lemezbemutató koncert: október 18., A38.


Mikee Mykanic
utoljára 2012-ben adott ki nagylemezt, de most itt az új album, az Ujjal bumm. Hol trapes, hol régebbi időket idéző bulis hiphopos, netán épp diszkós alapokra rappel Mikee és néhány vendége, viszonylag szűk tematikus körben mozogva, úgymint főképpen: szívás és beszólogatás. (A Dopping című számban pont az a meglepetés, hogy legalábbis részben tényleg szól a sportról is.) A lényeg azonban nem igazán ez, hanem a nyelvi lelemények, ravasz rímek és szójátékok rendkívüli sűrűsége. Részben az underground karizmának, részben pont a témának köszönhetően tudja Mikee Mykanic elkerülni a gesztipéterizmust. "Ha újjászületnék, akkor középső ujjá születnék" - ez mondjuk egy jellemző poén az ezer közül. Vagy amit feljebb idéztünk, a belsőről, külsőről és alázatról. Facebook


Itt az új, ki tudja, hányadik Tudósok-lemez, olyan, mint szokott lenni, sőt, a címe, miszerint Akkor is nevetek, akár az életmű mottója is lehetne. Szóval szokás szerint minimál jazzpunk alapok szólnak, a szövegek pedig sajátos, dadaista-szürrealista-anarchista szemszögből foglalkoznak a halállal, a szexszel, a tudománnyal és a politikával, no meg a gyerekekkel ("rájuk nem azt mondjuk, hogy anarchisták, hanem hogy csintalanok, önfejűek, játékosak"), a műanyaggal, a másnapossággal stb. A végén pedig a Tudósok az első kazus country-számában felsorakozik a Vezér mögött. "De ki is a vezér?" A kérdés megválaszolásra kerül, és aztán jön egy nagyon szép tanulság is. Dr. Máriás a Lángoló Gitárokra írt egy ismertető szöveget dalonként, így kezdődik: "Nagyon jó hírem van: megjelent egy kegyetlen lemez, nekem az eddig legkedvesebb Tudósok-album, mert amellett, hogy változatlanul elmebeteg, zsigeri, sikolyszerűen őszinte vagy éppen álmos, gyomron-vágóan őszinte és kritikus, egyben csodálatosan hallgatható és táncolható is." HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: november 23., A38.


Sok minden történt a Fatal Error zenekarral azóta, hogy CSTP-támogatottként bemutattuk őket: amúgy is növekvő közönségük hirtelen megugrott, amikor bekerültek A Dalba, ahol a rockertársadalom szavazataival a döntőig jutottak. Most megjelent harmadik albumukon ott van a Kulcs, mégpedig két változatban, továbbá még nyolc, hol a hard rockhoz, hol a metalhoz közelebb álló szám. "Fiatalok drogos lejtője, hitetlenség, unalmas és robotikus hétköznapok, panasztenger a haveroktól, komoly elhatározások, nagy csalódások, és sok általános filmkocka egy átlagos ember életéből", mégpedig a "szélesvásznú álvigyorgás" helyett - foglalta össze a témákat Rimóczi Zsolt énekes a lemezt bemutató 24.hu-nak. "Bízunk benne, hogy ezekkel a dalokkal embertársainknak tudunk segíteni, talán könnyebb átlendülni a bajokon, ha a hétköznapok pofájába tudunk ordítani." (A cikk címe egyébként idézet a lemezen is szereplő, tavalyi klipes Fatal Error-számból.) HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: november 15., Instant.


Kapitány Máté
ISTVÁN Vol. 1 című gyűjteménye 1-2 perces kiadatlan, befejezetlen számokat vagy -kezdeményeket tartalmaz az elmúlt két-három évből; ahogy írja: "egy szeretetcsomag, ami elsősorban azoknak készült, akik ténylegesen szeretik, amit csinálok". Akinek nem volt meg a JEEP:A, az inkább azt hallgassa meg nagyon gyorsan - mondjuk itt a roppant lelkes kritikánk alatt. Aki pedig ténylegesen szereti, az itt is azt kapja, csak nyersebb, nem készre csiszolt formában, ami kiemeli Kapitány Mátét a mezőnyből: a kortárs hiphopból kiinduló, nagyon egyéni és rögtön felismerhető hangzást, rengeteg pazar ötlettel. Facebookturné Krúbival.


Az Ethnofil előző lemezéről azt írtam, hogy "a népzene, a fúziós jazz és az elektronika találkozik különféle arányokban és elrendezésekben". Az új, Azimuth című albumra - aminek felvezető videóját mi mutattuk be - ugyanez igaz, csak éppen ezek az arányok változtak meg. A népzene és a popzene - amiért többek között az Anima-feldolgozólemezen már megjelent Közel és a végén egy meglepő Karády-átirat felel - megfogható, megragadó dallamokat hoz, azonban a felépítés olyan mértékben folyamatzenés, hogy sokkal inkább pszichedelikus-utazós az összhatás. A dallamok, a hangszerszólók, az elektronikus műfaji utalások felbukkannak, de még mielőtt beléjük kapaszkodhatnánk, tovasodródnak. Mint az albumot bemutató Hvg.hu-ról kiderül, a számok több órás improvizációs sessionökből alakultak ki, és ez jól hallatszik rajtuk. Facebook, lemezbemutató koncert: október 19., Akvárium.


Iamyank
2016-ban adta ki Hiraeth című albumát, az azóta eltelt időt "aktív visszavonulással töltötte" - mint az a Cassette Store Dayről szóló cikkünkben olvasható. (Bár közben Atreyu's Horse néven azért volt egy kiadványa.) Vagyis kazettán és digitálisan jött ki ennek a korszaknak a lenyomata, az A live album, "egy vágatlan élő felvétel, amelyen az elektronikus és az akusztikus hangszerek szövevényét követhetjük nyomon". Nagyon nyugis ambient ez, három, egyenként 13-19 perces számban. Stimmel a Bandcampen olvasható önjellemzés: "amikor úgy érzem, hogy a világ összeomlik körülöttem, mélyen lemerülök a textúrák és hangok rétegei közé. Ott biztonságban érzem magam. Remélem, köréd is pajzsot von majd." HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 19., titkos helyszín.


Többször írtunk már a Kerekes Band feldolgozásalbumáról, legutóbb a Daft Punk-számhoz Kazahsztánban készült klipről. A nyáron csak vinylen kijött album végre digitálisan is elérhető, vagyis hallható például a Beatrice-feldolgozás Nagy Feró, a Taurus-feldolgozás pedig Deák Bill Gyula énekével; a nyitó Voodoo Child pedig a korábbi verziókhoz képest Ferenczi György énekével és szájharmonikájával kapott új ízt. Ezekről a dalokról többet is lehet olvasni az albumot bemutató Hvg.hu-n. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 25., A38 (Fel a kalappal! újrajátszó).


Fausto Mercier
2016-ban mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, legutóbb pedig augusztus végén írtunk egy split kiadványáról. Új megjelenése egy kazetta a prágai Genot Centre kiadónál, FULLSCREEN címmel, amit a kiadói ismertető úgy fejt meg, hogy egyszerre jelöli azt, hogy a zene elmerülésre csábít és hogy "lefedi a teljes spektrumot". A hiperaktív, részletgazdag összkép, az egyszerre "precíziós" és "rugalmas" hangok, illetve a vágások, szerkezetek utalnak ugyan tánc- vagy legalább ismerős elektronikus zenei formákra, de pont amikor azt hiszed, hogy kiismerted (igen, ez noise techno - ez nyomott ambient - ez káoszzaj), új kanyart vesz. Rendhagyó módon a kiadóhoz kötődő zenészek remixei nem a végére kerültek, hanem közben szólal meg három is. Facebook, legközelebbi koncert: október 22., Leanzer newcraft.


Ohnody
, vagyis a korábban vendégénekesnőként nevet szerzett Hegyi Dóri tavaly itt mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, Nude című EP-je apropóján. Azóta a megigéző Hideg című számmal jött csak ki, de most már elkezdte a 2020 elejére tervezett nagylemezt adagolni. A Fodor Máriusz és Kamau Makumi produceri segítségével készült Egy másik életben klipje mindössze annyi, hogy Jurák Bettina táncol elhagyatott helyeken, de úgy, hogy ez önmagában elég. De van még némi animáció is Hegyi Dóritól, aki a Stenknek mesélt egy kicsit a számról. Facebook


Gege
készülő lemezéhez mi mutattuk be az első klipet, ehhez képest most a tavalyi - kedvenc 2018-as magyar lemezeink listáján is szereplő - Csapda egy száma kapott egy videót: Szilvás Fanni erős animációt készített hozzá. Facebook, legközelebbi koncert: november 23., Akvárium.

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/10/17/miert_kell_a_katyus_utakbol_meg_katyusabbat_csinalni_rec_hu
Miért kell a kátyús utakból még kátyúsabbat csinálni? - Rec.hu
süti beállítások módosítása