Albumpremier! Hangácsi Márton: 30

2019.10.10. 15:00, Gaines

hangacsi_cimlapkep.jpg

Hangácsi Márton dalszerző-előadó többször szerepelt már a Recorder hasábjain, a zenekaros és utcazenélős korszaka után szólóban kiadott harmadik EP-jét magyarradaros bemutatkozással együtt prezentálta, első nagylemeze szintén nálunk debütált még 2017-ben, és lemeztáskájába is betekintést nyerhettünk. Most megérkezett az angol és magyar nyelvű dalokat egyaránt felvonultató, megszokott hangzásvilágát megőrző, a rádióbarát folkos popot némi elektronikával, bluesos és rockos ízekkel is dúsító második LP, a <30. Premier!

hangacsi_boritofoto.jpgAz új nagylemezről már napvilágot látott néhány beharangozó klipdal, köztük az animációs videóval kísért tizennyolcBe Patient, valamint a Szederrel közös duettszám, a Kapd el. Az anyag születéséről így mesélt az előadó: "Az új a lemeznél próbáltam bátrabban hozzányúlni a dalokhoz, mint korábban. Mivel magyar és angol nyelvű dalok is vannak az albumon, olyan címet kellett találni, ami mindkét nyelven értelmezhető. Ezért – és mert éppen a 30. születésnapon előtt jelenik meg – kapta a <30 címet.Az előző lemez dalai mind rólam szóltak és egy hosszabb, nem túl sikeres időszakot ölelt fel az életemből. Ahogy egyre jobban megtalálom a helyem, a dalszerzés is más témákra fókuszál, másból merítek. Ezen a lemezen például több – főleg a korombelieket érintő – társadalmi problémát is körbejárok. Ez nem iránymutatás, tanácsadás, inkább egy körkép. Újdonság, hogy a 9 dalból 4 magyar nyelvű, az egyik ráadásul egy duett." A lemezt Hangácsi Márton vette fel, hangszerelte és keverte, a masterelés Anorganik érdeme.


A dalokat Hangácsi egyesével is kommentálta: 

01. Backstage 

2018 szeptemberében játszottam a Madách Színház Stúdió termében. Aznap este az egyik színész öltözője volt a backstage-em, az ott felgyülemlett sok emlék, kép ihlette ezt a dalt. Szerintem a refrén utolsó sora pedig tökéletes indítása ennek a lemeznek.


02. Majdnem 40
 

Az előző lemezen a Saint, Sinner c. dal volt az, amit a hangszerelés/keverés fázisa alatt írtam, itt most ez a dal született hasonlóan. Egy előző esti találkozásnak köszönhetően elkezdtem átnézni azokat az ötleteimet, amik még sok évvel ezelőtt születtek. Ott találtam egy dalt, amiből végül egy teljesen más hangulatú és stílusú szám alakult ki. Mindegyik sorát egy barátommal eltöltött estéről írtam és az átlagos Budapest belvárosi 25-35 közötti korosztályról szól.


03. Kapd el
 

Jó ideje tervben volt Szederrel egy közös dal, aminek az első vázlatai tavaly már el is készültek. Az alapötlet tőlem jött, amit aztán ketten dolgoztunk ki. Sokszor szóba kerültek az őszintétlen kapcsolatok és az ezzel kapcsolatos rossz emlékeink, így egyértelmű volt a dal témája, ami augusztus 1-én jelent meg. A klipért Simó Marcell és Mészáros Balázs feleltek. (A klip egyébként bejutott az idei Klipszemle műsorába.)


04. Is that what I Want?

Azokról/azoknak szól, akik nem tesznek az álmaikért semmit, csak folyamatosan dumálnak róla és örök elégedetlenek.


05. Wolf Like Me 

Sokszor szoktam otthon leülni egy gitárral és néhány aktuális kedvenc dalomat játszani, inspirálódni, tanulni belőlük. A Wolf Like Me egy TV On The Radio dal, amit még gimiben hallgattam sokat, és pár éve újra eszembe jutott. Leültem, elkezdtem játszani és teljesen máshogy szólt, mint ahogy megismertem. Gyorsan felvettem és sikerült nagyon kifordítanom az eredeti dalt, amit így már teljesen a sajátomnak érzek.


06. tizennyolc 

Ez a dal az itthon fiatalokról szól. Azokról akiknek nincs jövőképe, vagy akik csak a munkájuknak élnek, összességében a nehézségekről, amikkel küzdenek. A Barkóczi Noémi által készített animációs klip idén márciusban jelent meg.


07. Be Patient 

A türelmetlen emberek himnusza is lehetne. Szerintem érdemes kivárni a jobb lehetőségeket az életben, a kapkodás, türelmetlenség általában nem vezet jó döntésekhez. Ez volt a lemez első single-je még tavaly nyáron. A klip ötlete Simó Marcellt dicséri.


08. Túl rég volt már 

Sokan hamis barátokkal veszik magukat körül, akik csak addig maradnak mellettük és segítenek nekik, amíg érdekük szolgálja. Aztán persze egy idő után ezek az emberek kikopnak és marad a magány.


09. We were younger 

Egyik barátom szakítása ihlette a dalt, amit aztán megpróbáltam úgy megírni, ahogy én éltem meg a szakításokat.


a lemezbemutató koncert október 19-én, este 20 órakor lesz a Lumen Kávézóban, Facebook-eseményoldal


és akkor jöjjön az új nagylemez, ami már majdnem 30, de még épphogy nem:

nyitókép és borítófotó: Sinco
borítógrafika:
 Burucs Szabi

Hangácsi Márton Facebook-oldala

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_54.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/10/10/albumpremier_hangacsi_marton
Albumpremier! Hangácsi Márton: 30
süti beállítások módosítása