Albumpremier! Dorota: Solar The Monk

2019.09.26. 15:59, RRRecorder

dorota.jpg

A Dorota négy év után egy valószínűtlen - és valószínűtlenül jó - lemezzel tér vissza: a nyers rock találkozik a rituális zenével (ezen belül a szúfi, berber, mongol, buddhista hagyományokkal), nem létező népdalok az improvizációval, csordavokál a moduláris szintivel. Transz és reflektálás a vesztébe rohanó világban, ami időnként vicces is tud lenni. Premier.

A Solar The Monk címe egy félrehallásból eredt, "ez indította el a hónapokon át egyre burjánzó asszociációs láncot, aminek a középpontjában végig a szerzetesség metaforája állt. A Solar The Monk vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban" - mondja a zenekar a lemezről. Ami egyrészt igaz, másrészt pedig nem zárja ki azt, hogy szórakoztató, helyenként egyenesen vicces is legyen a sodró, mindig meglepő lemez. Néhányszor meg kell hallgatni, és akkor az ember azt is megérti, hogy erre az elsőre tömény albumra a Dorota miért használta a "letisztult" jelzőt.

A Somló Dávid, Makkai Dániel, Porteleki Áron felállású trió 2009-ben alakult. 2009-es albumuk a különféle (art) rock műfajokat keverte az improvizatív hozzáállással, a 2015-ben megjelent FRIK pedig egy nagyszabású szabadzenés multimédiás alkotás volt, ami egyébként szintén egy látszólag esetleges kiindulópontra épült: egy átverős spam, vagyis "egy ismeretlen afrikai hölgytől kapott levél" indította el (bővebben lásd az akkoriban megjelent Magyarradar-cikkünket).

A Dorota tehát nem sieti el a dolgokat: mint mondják, a "ritkán nagyot" elv határozza meg a működésüket. Pályájukat pedig így jellemzik: "Ha elképzelt tájakkal akarnánk leírni a zenekar lemezeit, akkor míg az első lemez egy észak-amerikai roadtrip volt, a FRIK pedig egy nigériai internetkávézó és egy ködbe vesző hegy között játszódott, addig a Solar The Monk otthona valahol a nem létező grúz-iráni-mongol határvidék." Az összes korábbi lemez megtalálható a Bandcampen, a FRIK-hez készült interaktív honlap itt van.

A Solar The Monk digitálisan és kazettán jelenik meg, a blindblindblind kiadó első megjelenése. Élőben az UH Festen, október 1-én 19 órától az Artus Stúdióban mutatja be a zenekar, Facebook esemény itt. A Dorota a Facebookon itt található meg.

Ez tehát a lemez, illetve alatta a zenekar első klipje.


Az artwork Kristóf Krisztián (randomroutine) munkája; a felvételek a budai hegyekben készültek Sándor Dániel (Volkova Sisters, Seen) és Kolosi Péter (Seen, KitchenRoom Studio) vezetésével. A nyitó kép Szabó Veronika fotója.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_47.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/09/26/albumpremier_dorota_solar_the_monk
Albumpremier! Dorota: Solar The Monk
süti beállítások módosítása