„Sokszor őt hallgattam az állattelepen, trágyalapátolás közben” – Hegedűs Józsi kedvenc népdalai

2022.12.12. 13:11, soostamas

hegedusjozsi_20221202_grandcafe_b42diy_18.jpg

Az egykori Csillagerdő frontembere, Hegedűs Józsi dalaiban ugyanúgy merít a cigány népzenéből, mint a magyar alterhagyományból. Józsi szólóelőadóként a 2021-es Kikeltető legjobbjai közé jutott, 2022 tavaszát a Carson Coma vendégeként turnézta végig. Legutóbb Veszprémben, a Music Hungary showcase fesztiválján lépett fel, jövőre pedig első szólólemezét is megjelenteti. Az énekes-gitáros-dalszerző a magyar és a cigány népzenéhez fűződő viszonyáról is mesélt a Recordernek.

Milyen meghatározó élményeid, történeteid fűződnek a magyar és a cigány népzenéhez?

Köszönöm, hogy a cigány népzenéről is kérdezel, valószínűleg egyébként is meséltem volna róla, mert pontosan annyira van benne szívemben a cigány népzene is, mint a magyar. Gyerekként főleg Tankcsapdához jutottam hozzá, de a nagyapám sokat énekelt és fütyült nótákat, népdalokat, így a dallamvilág egész kicsi koromban beleivódott a fülembe, és sokszor az bújik ki belőlem, mikor dalt írok. A dédnagyapám állítólag prímás volt (ha erre bárkinek van bizonyítéka, kérem, írjon nekem!), édesanyám felől oláh cigány vagyok, de ahogy egy idős roma költő mondta nekem nemrég, felénk csak a lovak érdekelték a cigányokat, nem volt jelen az a fajta hagyománya a zenének, mint Északkelet-Magyarországon, ahonnan a Parno Graszt, vagy Bódi Guszti és családja származnak. A cigány népzenével középiskolás koromban, egy punk zenekar frontembereként találkoztam, illetve először Szabó Balázs Bandájával, és a Zaj című dalukkal, aminek elragadott a szövegvilága, utána jött a Parno Graszt. Vettem is egy hegedűt 26 ezer forintért, és kisajátítottam édesapám kannáját, amit ő vízhordásra használt, én hangszernek, aztán el is múlt a punkság. Ami még fontos, hogy nagyon-nagyon büszke vagyok Lakatos Mónikára!

EZ TÉNYLEG MIND BENNE VAN EGY NÉPDALBAN? CIGÁNY HIMNUSZOK.

Melyek a számodra legtöbbet jelentő népdalok, folkegyüttesek?

Parno Graszt, Ando Drom, Ternipe, Romengo, és a Muzsikás, Lajkó Félix stb. Nagyon szeretem a moldvai népdalokat, az oláh cigány pergetőket, és hallgatókat, de ha kívül lehet menni a Kárpát-medencén, és elindulni Keletre, Délre, onnan is nagyon sok nép népzenéjét sorolhatnám, ami nagyon megfog.

Az egyik legcsodásabb népdal szerintem ez a régi moldvai, amit eredetileg a Meszecsinka feldolgozásában ismertem meg. Különben folyamatosan úgy érzem, hogy bármennyi dalt is sorolok itt, biztosan ki fog maradni néhány, ami fontos, vagy szívesen megosztanám veletek, olvasókkal.

 

Sok fontos magyar népdal közül elsőre ez a feldolgozás jut eszembe, mint szívemhez legközelebb álló. Herczku Ágival egyszer találkoztam egy backstage-ben, de annyira zavarban voltam, hogy meg sem tudtam szólalni. Mikor a falumban, Szabadkígyóson egy állattartó telepen dolgoztam, sokszor őt hallgattam trágyalapátolás közben. Nagyon hirtelen váltás volt élőben látni.

 

Visszatérve a moldvai dalokhoz, Kollár-Klemencz László munkásságában, életmódjában nagyon sok olyan dolog van, amit szeretek, ez az egyik:

 

Én nem tudtam, hogy ki az a Víg Mihály, egyszer teljesen véletlenül elkeveredtem egy hangosítatlan egyszálgitáros koncertre a Békés Megyei Könyvtárban. A könyvek között ült ez a nagy ember, játszotta ezt a dalt, és még néhány hasonlót, én pedig meg sem tudtam utána szólalni.

 

Az Ektomorfot hamarabb szerettem, minthogy hallottam volna a dalaikat, sőt annál is hamarabb, mint hogy le tudtam volna írni a zenekar nevét, a hetedikes tolltartómra nagybetűvel fel volt írva, hogy „ETNOMORPH”. Rocksztár szerettem volna lenni, folyton dühös voltam, emellett általában kirekesztve éreztem magam a roma-nemroma félvérségem miatt. Apám mesélte 13 éves koromban, hogy ismer egy Farkas Zoli nevű embert, aki pont olyan, mint az előbbi felsorolás. Ha haragudott rám, sokszor azt mondta, hogy majd beszél a Farkas Zolival, hogy vegyen be a zenekarába, mert pont olyan idegbajos vagyok, mint ő. Szóval én ekkor felírtam a tolltartómra, hogy „ETNOMORPH” mint az identitásom egyik alapköve. Internethez nagyon ritkán fértem hozzá, csak évekkel később ismertem meg a zenekart.

 

Ez egy zsidó eredetű dal, ami az aktuális kedvencem.

 

Sokszor ez a dal a ráadásszám a koncertjeimen, most legyen ez a ráadás a listában. Azt szoktam mondani, hogy a kedvenc magyar nyelvű dalom, és igyekszem végtelenül komoran végignézni a közönségen, mindenkinek belenézni a szemébe, miközben éneklem.

Még a végére annyit, hogy nagyon feltölt, hogy a témáról írhatok/beszélhetek, és azt érzem, hogy még nagyon sokáig tudnám folytatni.

 

Könnyűzenészek a népzenéről:

Rácz Gergő

Tóth Eszter (Lanou, Napfonat)

Barkóczi Noémi

Palya Bea

VENI

Bencze Tibor (Guruzsmás)

Lábas Viki

Dé:Nash és Krúbi

Pajor Tamás

Kollár-Klemencz László

Beck Zoli

Grandpierre Atilla

Bagossy Brothers Company

 

fotó: Takács Borisz

A cikk megjelenését a Halmos Béla Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/12/hegedus_jozsi_kedvenc_nepdalai
„Sokszor őt hallgattam az állattelepen, trágyalapátolás közben” – Hegedűs Józsi kedvenc népdalai
süti beállítások módosítása