„Felhorpasztanék a pacekra egy piacos szemüveget” – Beton.Hofi, iamyank és Oh Babar kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.03. 11:43, srecorder

betonhofi4.jpg

Az Analog Balaton és Deva mellett 2021 kétségtelenül Beton.Hofi éve volt a magyar könnyűzenében. Minden esély megvan rá, hogy első mixtape-je (comic sins) idővel klasszikussá érjen, de legalább ilyen érdekes volt végigkövetni csavaros életútját interjúkban, vagy figyelni, mekkorát megy még a featjeiben is. Legutóbb például Oh Babar remek visszatérő EP-jén (Milla), amit egy kisebb kihagyás után, hangszálproblémáiból felgyógyulva hozott ki Oh Babar. Az év végi Falunapon együtt is fellépő pároshoz a nemrég kiváló poszt-metál triót alapító iamyank csatlakozott, hogy összegyűjtsék 2021-es kedvenceiket.

betonhofi4.jpg

BETON.HOFI

NANE BBYMM című dala volt a kedvencem idén, mert minden egyes áldott alkalommal lerúgnám a papucsom, felülnék a 16 óra 20 perces vonatra és felhorpasztanék a pacekra egy vegyi kombinát méretű, bolond, piacos szemüveget.

 

ENGEM A MONDATOK ÉRDEKELNEK, NEM A RÍMEK - JÚNIUSI CÍMLAPINTERJÚNK BETON.HOFIVAL

 

iamyank_1.jpgFotó: Varga Csabi

IAMYANK

Amenra: De Doorn

Nehéz bármit hozzáfűzni, aki rezonál az ilyesmivel, az valószínűleg ismeri, vagy ha elindítja, tudni fogja, miért rántott magával. Aki nem szereti az ilyesmit, annak meg úgyis hiába magyaráznék bármit róla.

Snakes of Russia: No Road / The Consumption

Ez az úr mindent egybegyúr, amit szeretek, minden megjelenése azonnal favorit és nagy hatással van az én készülő anyagaimra is.

Lorn: YO2_RUSTLIN

Szerencsére a sötét beatek abszolút lordja idén is publikált, habár csak egy single, de a mérlegem így is kiakadt tőle. Ezeken kívül is csak néhány régebbi lemez ment (többnyire a fenti alkotók korábbi megjelenései), nem vagyok nagy zenefogyasztó az utóbbi években.

 

EZ ŐSI VÁGYA MINDEN EMBERNEK - ÉV VÉGI INTERJÚNK IAMYANKKAL ÉS DJ BOOTSIE-VAL

 

ohbabar.jpgFotó: Kis Kata Linda

OH BABAR

Ad Nauseam: Imperative Imperceptible Impulse

Mocskos, disszonáns, megterhelő avantgarde metal Olaszországból. Kifejezetten nehéz hallgatnivaló, de ha valaki szereti ezt a műfajt, annak kötelező darab!

Turnstile: GLOW ON

Már a single-k alapján sejtettem, hogy ez az album hatalmasat fog menni, és nem kellett csalódnom. Dallamos hc modern csavarásokkal. Sláger sláger után, egy percnyi üresjárat nélkül. Még a barátnőm is táncra perdül, ha ez szól.

JPEGMAFIA: LP!

Peggy nem nagyon szokott csalódást okozni, de azt nem gondoltam volna, hogy sikerül felülmúlnia a Veteran lemezét. Pedig sikerült. Elképesztő sample-ök, production, flow-k, dumák... nehéz belekötni. Azzal meg hogy az END CREDITS! című trekken egy Animals as Leaders-trekket samplezett, nálam esélyes az év embere címre...

Nas: King's Disease II

Meglepett, hogy 2021-ben egy Nas-lemez ennyire jó tud lenni. Az utóbbi évek próbálkozásai igencsak elsuhantak a fülem mellett, de itt valami hatalmasba tenyerelt az emberünk. Tökéletes beatválasztások, top production és nagyon nagyon jó flow-k és dumák. Kár azért az egy Eminem featért... az nem hiányozna, ha lemaradt volna.

Vince Staples: Vince Staples

Számomra ezt az albumot a production és a beatek vitték el, de azok viszont nagyon... Kenny Beats az egyik kedvenc mai hip-hop producerem, és az ilyen projekteknél bizonyosodom meg róla, hogy miért is. Nagyon finom sound choice-ok, iszonyat catchy sample-ök, flipek és lofi vibe-ok...Vince meg hozza a tőle megszokott szintet.

Richard Dawson & Circle: Henki

Varázslatos hangulatú progressive-folk-rock (?) album, ami engem már az első hallgatásnál teljesen ledöntött a lábamról. Imádtam az elsőre szokatlan dallamvezetéseket, struktúrákat és ennek tetejébe emberünknek zseniális hangja van, hatalmas terjedelemmel. Néhol szomorkás, néhol felemelő és mindezt egy kis pszichedéliával vegyítve tálalják az előadók... egy igazán lebilincselő hallgatnivaló.

Boldy James & The Alchemist: Bo Jackson

Alchemist beatjeinek oltárokat kéne állítani és imádságra járni eléjük minden reggel 7-re, aztán símaszk fel és kirabolni pár kisközértet... kb. ilyen ez az album. Hatalmas vibe, hatalmas production, jó dumák. Több nem is kell.

Black Country, New Road: For the First Time

Nagyon erős experimental rock / post rock lemez. Spóradikus szám felépítések, dallamok és szuper hangszerelés. Bár a spoken word vokál stílus nem a kedvencem, itt nagyon jól működött. Iszonyat hangulatteremtés, feszültség és annak feloldása. Aki éli a műfajt, annak kötelező darab.

 Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/03/beton_hofi_iamyank_oh_babar_kedvenc_2021-es_zenei
„Felhorpasztanék a pacekra egy piacos szemüveget” – Beton.Hofi, iamyank és Oh Babar kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása