Ne ikonokat faragj, építs hajókat! – Itt az All Machines Will Fail új lemeze a mindent elsöprő özönvízről

2024.09.19. 12:11, srecorder

all_machines_will_fail_don_t_carve_icons_build_boats.jpg

Csendes, dark ambientes pillanatokból vezet poszt-metálos robbanásokba iamyank, Mohácsi Mátyás és Kocsis Máté rituális, atmoszférikus zenét játszó triója, ami új albumán az emberiség végóráit, annak okait és körülményeit járja körbe.

Az új lemezt 2024 januárjában rögzítették Dexterrel a ProVibe Stúdióban, és úgy volt, hogy még tavasszal kijön (akkor interjúztunk mi is a trióval), de végül elhalasztották a megjelenést. „A felvétel csodálatos csapatélmény volt, úgy rögzítettünk mindent, ahogy vágytunk rá: modern trükkök nélkül, együtt játszva, hangosan. A nyers felvételekkel nagyon elégedettek voltunk, de az első keveréseim még nem győzték meg teljesen a csapatot, úgy döntöttünk, adunk még időt az anyagnak, hogy ki tudja forrni magát. Büszkék vagyunk a végeredményre: élő, lélegző, zajos, koszos, emberi az egész. Ismét sikerült elkerülnünk a túlpolírozást és megőrizni a nyers erőt, aminek nagyon örülök” – mondta yank az új albumról.

Don't Carve Icons, Build Boats elérhető minden nagyobb streaming-platformon.

sinco_amwf_240302durer_087.jpg

Nyilván véletlen, és szomorú, de sorsszerű egybeesés, hogy árvíz idején debütál a Don't Carve Icons, Build Boats, amelynek már első dala, a Gen. 7-21 is a bibliai özönvíz történetére utal. „Címeket mindig akkor adok, amikor már teljesen végleges állapotban van az anyag. Az özönvíz sok-sok kultúrában jelenlévő mítosza összecsengett az aktuális közérzetemmel: dühös vagyok amiatt, hogy egyéni és társadalmi szinten is rengeteg teljesen felesleges témában vitázunk, harcolunk, miközben olyan kihívások állnak előttünk, amiket fel sem tudunk mérni. Az album és a dalok címei is arra utalnak, hogy már benne vagyunk, készüljünk fel és hagyjuk abba a hülyeségeken picsogást” – mesélte yank.

Februárban így mesélt nekünk yank a második, darkosabb All Machines Will Fail-anyag születéséről, amelybe nagysikerű második szólólemeze, a Láttam a jövőt meghalni energiáin felbuzdulva fogott bele. „Az egyértelmű volt, hogy nem puhább, hanem erőszakosabb irányba akarom továbbvinni a zenét. Volt egy olyan verziója a lemeznek, amit csak a Máténak (Kocsis Máté dobosnak - a szerk.) mutattam meg. Ez egy 3 számos demó volt, amiről azt éreztem, hogy olyan, mint egy rossz All Machines cover, de azért örültem volna, ha működik, ezért megmutattam Máténak, de nem vontam le túl jó következtetéseket abból, hogy nagyjából elaludt közben. Utána kidobtam a kukába az egészet, de azért volt egy-két ötlet, amit továbbvittem: a disszonáns megoldásokat és a kicsit goth/dark kórusos, gyors pengetős, atmoszférikus dolgokat. Kicsit félrevezető a punk és a hardcore szavakkal dobálózni, de habitusban olyan az új anyag: a beletörődő, bólogatós, doomos poszt-metálos atmoszférikusság megmaradt, de megszólalásában és attitűdjében is nyersebb és agresszívebb lett.”

sinco_amwf_240302durer_089.jpg

„ETTŐL A ZENÉTŐL AZT ÉRZEM, BÁRMIT IS HOZ A JÖVŐ, NEM FÉLEK TŐLE” – AZ ELSŐ ALL MACHINES-LEMEZRŐL

2024 áprilisában a Teeth Marks és a Black Particle társaságában már bemutatták élőben a lemezt, így szeptember 28-án a Turbinában már egy kipróbált műsorral, az összes új és néhány régi dalt is eljátszik az AMWF a megszokott, bensőséges rituálén. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

sinco_amwf_240302durer_098.jpg

Itt pedig belenézhetünk a stúdiózásba is:

 

All Machines Will Fail az Instagramon.

Fotók: sinco.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/09/19/ne_ikonokat_faragj_epits_hajokat_itt_az_all_machines_will_fail_uj_lemeze_a_mindent_elsopro_ozonvizro
Ne ikonokat faragj, építs hajókat! – Itt az All Machines Will Fail új lemeze a mindent elsöprő özönvízről
süti beállítások módosítása