Válogatás a Recorder 2014-es cikkeiből - külföldi előadókkal készült interjúk

2014.12.25. 10:05, subrecorder

angelhazerecorder_1.jpg

Idén is folytatjuk hagyományunkat, miszerint az évet 2010, 2011, 2012 és 2013 után ismét legjobb cikkeink összefoglalásával zárjuk. Az összegzés első állomásán a külföldi előadókkal az elmúlt 12 hónapban készített interjúinkat vesszük sorra.

2014-ben is rengeteg fiatal tehetséget, a befutás szélén álló, vagy már azon éppen túl levő előadót/zenekart interjúvoltunk meg, köztük rögtön az év elején George Ezrát és a Cold Cave név mögött rejtőző Wesley Eisoldot. Anna Calvi a legszexibb hangszerről, St. Vincent a fociról, a Foals énekese az anyukájáról, Sims bizniszről, Kelis pedig természetesen a gasztronómiáról beszélt nekünk. Chelsea Wolfe elárulta, hogyan lett ő és Josh Homme vértestvér, a Future Islands pedig azt, hogy milyen érzés az egyik legmenőbb zenekarnak lenni manapság. 2012 után dupláztunk a Warpaint basszusgitárosával, monumentális hosszúságban beszélgettünk Ariel Pinkkel, Ryn Weaver meg elmondta, hogyan kell fiatal nőként befutni a zeneiparban. Idén az Austra a mi lapmegjelenési bulinkon zenélt, természetesen nem hagyhattuk ki a megkérdezésüket, ahogy az idén első magyarországi koncertjét adó The Naked And Famous-ét sem. Emellett beszélgettünk még a The Hives három tagjával és Joss Stone-nal is, aki szintén először játszott Budapesten.

Idén sikerült rengeteg legendás előadót is elkapnunk, például a 40 év után végre nálunk is fellépő Blondie alapító gitárosát. Michael Gira, a Swans agya szintén a legnagyobbak közül való, ahogy Branford Marsalis is, bár ő eléggé más stílusban. Jót beszélgettünk Bécsben a The Vaselines tagjaival, a Pohoda fesztiválon a Suede-del és MÜPA-s koncertje előtt Marianne Faithfullal.

A Szigeten idén Angel Haze-nek, Finknek, a Clean Banditnek, a Bombay Bicycle Clubnak, La Roux-nak, a Placebonak, a Bastille-nak és a Manic Street Preachersnek nem sikerült elmenekülnie előlünk.

Elektronikus zenében is jó évet zártunk, Jon Hopkins remek januári Corvintetős szettje, James Holden pedig az Electronic Beats előtt mesélt nekünk. Cid Rimet csodás bajszáról nem mertük faggatni, Frank Castrót a dadaizmusról viszont igen. Recorder Presents eseményen lépett fel Kingdom is, persze hogy felhívtuk, Addison Groove-val elvesztünk a dzsungelben, Victor Kiswellről kiderült, hogy szereti az Omegát, Lindstrømről pedig hogy kívülállónak érzi magát. Nem volt könnyű, de végül utolértük Gilles Petersont is, ő pedig készségesen válaszolt.

A keményzenét idén a Laibach, a Sabaton, a Deafheaven, a Wolf Eyes és az OFF! képviselte nálunk és Zenész kérdez rovatunk is két újabb taggal bővült: a Black Lips énekesét Németh Zsófia, vagyis Piresian Beach, Othont pedig Hajós-Dévényi Kristóf, a The Unbending Trees frontembere faggatta. Néha nemzenészekkel is beszélgetünk, ha úgy hozza a sors, ezúttal Mitch Winehouse-zal, a Frank című film rendezőjével, Lenny Abrahamsonnal és Pimenta brazil táncoktatóval hozta úgy.

2014-et nevezhetjük a Lemeztáska évének is, rengeteg művészt kérdeztünk kedvenceikről, ők pedig legtöbbször nagyon örültek, hogy nem kell ezredszerre elmondaniuk, hogy mikor alakultak, viszont elárulhatják, hogy mit hallgatnak mondjuk vasárnap reggelente. Turkáltunk tehát idén Amon Tobin, Legowelt, a TOY, a Blood Red Shoes, a CHVRCHES énekesnőjének, Frank Turner, King Khan, Hercules And  Love Affair, a The Strypes, az MGMT frontemberének, a TravisTrentemøller, a Scooter, az Austra, St. Vincent, a Xiu Xiu, a Yelle, Emilíana Torrini, Jessie Ware és a The Boxer Rebellion énekesének emlékei közt, élvezték ők is és mi is.

https://recorder.blog.hu/2014/12/25/valogatas_a_recorder_2014-es_cikkeibol_kulfoldi_eloadokkal_keszult_interjuk
Válogatás a Recorder 2014-es cikkeiből - külföldi előadókkal készült interjúk
süti beállítások módosítása