„Eladtuk magunkat? Szerintem baromira nem!” – George Clarke (Deafheaven)-interjú

2014.08.12. 12:35, rerecorder

deafheaven 3.jpg

Az OFF fesztivál második napján lépett fel a 2013-as Sunbather album óta az amerikai metál egyik nagykövetének számító Deafheaven. A koncerttől ugyan nem ájultunk el, de azért a fellépés után beszéltünk pár szót George Clarke énekessel, aki addigra már egy 1,75 literes Zubrowkás üveg vége felé járt. Így is elmondta a véleményét a „hipster black metálról” és, hogy mi közük van Kunderához.

- Hogy megy eddig a turné?

- Turnézni király. Két napja érkeztünk Lengelországba, lesz még egy-két koncertünk Kelet-Európában, aztán Közép-Európában egy csomó, és még Nagy-Britanniában is lesz  egy pár. Aztán húzunk vissza az USÁ-ba.

- Van olyan zenekar, akivel szívesen játszanátok együtt?

deafheaven.jpg- Nem akarok most ebbe belemenni. Itt játszunk egy fesztiválon a Slowdive-val, Chelsea Wolfe-fal, Le1ffel; most velük lógunk és ez tök jó. Pár héten belül a Jabberwockyra megyünk, ott játszik majd a Jesu, az Electric Wizard, Vatican Shadow, többnyire ilyen figurák, őket bírjuk eléggé. Voltunk a Godflesh-sel Japánban. Sokan vannak, akiknek elismerjük és élvezzük a zenéjét, és ez szerencsére kölcsönös.

- Észrevettél bármilyen nagyobb különbséget az európai és az amerikai koncertjeitek között?

- Nem, egyáltalán nincsenek nagy különbségek. Európában mondjuk a vendégszeretet mindenhol sokkal jobban érezhető. Ha látják, hogy élvezed, amit csinálsz, akkor a közönség is mindenhol ugyanúgy élvezi mindegyik koncertünkön, ettől függetlenül rettentő vegyes társaság. Sokan a legutóbbi albumunk után kezdtek el szeretni minket, de találkoztunk sok egészen régi rajongóval is.

- A legutóbbi lemezeteket elég jól fogadta a kritika, érezhetően kitörtetek a relatív ismeretlenségből. Viszont rögtön beskatulyáztak titeket “hipster black metálnak”, ehhez mit szólsz?

- Leszarom. Komolyan, leszarom. Miért kellene ezzel foglalkoznom?

- Mondjuk azért, mert ezt sokan összekötik azzal, hogy eladtátok magatokat.

deafheaven 2.jpg- Eladtuk magunkat? Hát nem tudom, szerinted eladtuk magunkat? Mert szerintem baromira nem. Nem nagyon hallottuk ezt vissza. Az emberek mondanak, írnak mindenfélét, mindenkinek megvan a maga interpretációja a dolgokról. Ha hallgatják a zenénket szerintem nem az jut eszébe senkinek, hogy ez kommerciális.

- A black metálosok elég szigorúak ilyen dolgokban.

- Mi black metál zenekar vagyunk? Szerintem semmi közünk ehhez a színtérhez. Ha már itt tartunk, semmilyen színtérhez nem tartozunk. A Deafheaven egyedülálló együttes, a saját utunkat járjuk. Bár most, hogy ezt így kimondtam… Azt hiszem muszáj valamilyen színtérhez tartozni, biztosan tartozunk is. De fontosabb, hogy menjünk előre, pozitívan álljunk a dolgokhoz, és akkor a reakciók is pozitívak lesznek. Aztán lehet címkézni az irányokat, de legtöbb címke mára elhasználódott ebben a tekintetben. Rá lehet mondani zenekarokra, hogy ez ide, az oda tartozik, de ez elég általános iskolás dolog, és alapvetően semmit nem mond el egy zenekarról.

- És az mit mond el egy zenekarról, hogy például Kunderától idéz

- Máshol meg Byront használtunk fel. Szeretek beemelni olyan dolgokat, amik fontosak nekem, jöjjön az bárhonnan. Nem arról van szó, hogy az embereket rákapassuk a szépirodalomra, nem hiszem, hogy ez működne.

- Akkor gondolom a dalszövegek központi jelentőségűek a Deafheavenben. A kivehetetlenül sikított szövegek jól működnek ebből a szempontból?

- Ha valakit érdekel mit üvöltök, az majd elolvassa. Egyébként a szövegek pontos ismerete nélkül is működnek a számok szerintem.

Deafheaven: Dream House

- A Dream House kapcsán olvastam valahol, hogy nagyban inspirált téged Bret Easton Ellis.

- Hát ja, szeretem a Nullánál is kevesebbet, a Glamorámát, az Amerikai pszichót is, szeretem az ilyen cuccokat. A szövegeim tényleg sokban emlékeztetnek az ő nézőpontjára, tudok azonosulni a gondolataival.

- Ha most írná Ellis a Nullánál is kevesebbet, akkor szerinted az X helyett a Deafheaven koncertjére járnának a nihilista kaliforniai tinik?

- Tetszik az ötlet, elég cool lenne. De gyakorlatban nem hiszem, hogy ez működne.

- Nemrég elkezdtetek játszani egy új számot. Készül az új lemez?

- Felvettünk egy új számot, ami single-ként fog megjelenni az Adult Swimnek köszönhetően. Nem dolgozunk új albumon, csak megvalósítottunk egy ötletet, ami ott motoszkált bennünk. Nagyon szeretjük élőben játszani, de tényleg csak egy single jön ki, még nem jött el a következő album ideje.

interjú: Kálmán Attila
fotók: Radek Zawadzki, OFF


a Deafheaven az OFF fesztiválon: 

https://recorder.blog.hu/2014/08/12/_eladtuk_magunkat_szerintem_baromira_nem_george_clarke_deafheaven_-interju
„Eladtuk magunkat? Szerintem baromira nem!” – George Clarke (Deafheaven)-interjú
süti beállítások módosítása