„Éljenek a beszédhibás rapperek!” – TAT, Takeshi, Holem és Steknika kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.02. 20:00, srecorder

tat-takeshi-holem-steknika.jpg

A legenda szerint a Jazzbois egyszer megpróbált rossz zenét csinálni... de nem sikerült. Mocskos, dögös grúvok, filmzenés jazzelés álmodozáshoz, útmutató a lazasághoz – és az album, amit a legjobban várt a beatmaker-közösség.

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ezúttal 2023-ban nagyot gurító beatmakerek, producerek következnek: a Farseers kollektívából ismerős TAT, akinek első, 42 számos nagylemezét a Galaxis útikalauz stopposoknak és a spontán beatek szeretete inspirálta; a Nstrmntlzm című beat tape-jén meseszerű, elvarázsolt hangulatot teremtő Takeshi, aki Things, Faults, Reveries, Vol. I címmel egy jazzes hiphopos EP-sorozatot is megkezdett tavaly, amit idén folytat; a lo-fi instrumentális hiphopban alkotó Holem, akinek többmilliós lejátszásai vannak Spotify-on, és dupla lemezével (self portrait) még az év végi listánkra is felmászott; valamint a jazzes-hangmintás-bólogatós hiphopot számtalan szellemes ötlettel feldobó, idén két nagyobb motyóval is (Practice, Lantern) jelentkező Steknika.

tat.jpgFotó: Puyamo. 

TAT

Nem volt olyan egyszerű, mint gondoltam, de legalább megtudtam, hogy én régi zenéket hallgatok. :) Azért akadt idei is!

1. Conway the Machine & Wun Two: PALERMO

Wun Two a legnagyobb! Minden évben karácsonykor kiad egy téli tematikájú albumot, de idén megunta a havat, és Palermóból üdvözli a családot. Ezt az albumot várta legjobban a beatmaker-közösség, ebben biztos vagyok.

2. MIKE, Wiki & The Alchemist: Faith Is A Rock

Alchemist az év beatmakere. Akármihez nyúl, arannyá válik. MIKE és Wiki stilója hatalmas, nem félnek bevállalni a saját hangjukat. Éljenek a beszédhibás rapperek!

3. Slimface: One Week Vinyl Project

Saját kertem felé száll a kenderszag, de egyértelműen a legjobb idei hazai beatmaker-album! Slimface magasan száll, megtalálta a hangzását és nagyon termékeny. Szuper modern hiphop Budapestről.

4. King Krule: Space Heavy

Rapper ennél szebbet nehezen fog tudni valaha összehozni.

5. Nate Smith: Pocket Change 2: Mad Currency

Ezt azoknak küldöm, akikbe már csak mintázni jár a lélek.

 

takeshi.jpgFotó: iamthe3real1.

TAKESHI

efkilenc: Gelato

Nagyon laza kis EP, semmi feszülés. A szerző szerint „útmutató a lazasághoz”. Teljesen egyetértek vele. A favorit trekk Szveg bítjében a gitárloop nálam nagyon betalált, nem beszélve a lezárásról. Üdítő, mint egy nyári fagyizás.

Glsch: Zúgó

Glsch az egyik (szerintem) legjobb hazai csapat, a Slow Village emszíje. A Zúgó zeneileg tök más, mint amire én számítottam, de talán ezért ütött be nagyon. A szöveg, a stíl 5 csillag, és az összkép nagyon egyben van. Elejétől a végéig. Favorit trekk a Nyitnikék. „Akkor már viszem az egész vidéket, csigaház-élet.” Premiercikk.

Jazzbois: Higher Dimension Waiting Room

Sanszos, hogy nem én leszek az egyetlen, aki a HDWR lemezt fogja a listájába tenni. Csak azt tudom róluk mondani, amit már mások sok helyen elmondtak: hogy mennyire tehetségesek külön-külön, és hogy mennyire működik náluk a kémia mint zenekar. Elcsépelt szó, de zsenik. Ahogy Ponza mondta egyik szövegében: „Jazz meg hiphop, Herbie meg Hitchcock sem rendezte volna be jobban a díszletet…” Számomra ez a Higher Dimension Waiting Room. Favorit trekk a Kalifornia. Kritikánk. Interjúnk.

Jazzbois: Caterpillar (single)

Csak a dobloopot órákig bírnám hallgatni.

New Fossils: New Fossils

Filmzenés jazzelés álmodozáshoz. A hiphop mellett a másik zenei hátországom a jazz, a New Fossils pedig egy nagyon szerethető jazzlemezt rakott le az asztalra. Kedvenc trekk az Idris, a számcímet inspiráló Idris Muhammad dolgait szintén nagyon szeretem, talán ezért. Premiercikk.

 

holem_1.jpgFotó: Maróti Márk.

HOLEM

berlioz, Ted Jasper: deep in it

Azon kívül, hogy sokat hallgattam a srácot, sok téren inspirált is, nagyon extrán kombinálja a house és a jazz elemeket, hidegrázós.

Wavy: Babel

Nem tudom, ehhez mit lehet még fűzni. Tudja és kész. Kritikánk.

Tyler, the Creator: CALL ME IF YOU GET LOST: The Estate Sale

Tyler, the Creator mindig is sokat pörgött nálam, de ezt az albumot hallgattam tőle a legtöbbet idén. Kifejezetten kedvenc számom a WHAT A DAY.

Az alkotó (filmzene)

Maga a film is zseniális szerintem, de ezek a zenék nagyon meghatottak. Sokszor hallgatok filmzenéket, eddig az Ex Machina soundtrackje volt a top nálam, de úgy néz ki, ez átvette a helyét.

Zimmer90: Summer Rain

Nagyot ment idén nálam az indie, sok mindenkit hallgattam, de ez a szám volt a kedvenc.

The Kid LAROI: THE FIRST TIME

The Kid LAROI-t a kezdetektől követem, nagyon adom a stílusát és ezzel az új albummal valami tök mást adott, mint az eddigi zenéivel. Kedvenc szám: BLEED.

 

steknika.jpgFotó: Babits László György.

STEKNIKA

J.H. & Herring Franky Project

Minden testvéri elfogultságot félretéve szerintem az év egyik legjobb hiphop beat tape-je. Az egész cuccban megvan az a mocskos, dögös groove érzés, amit keresek a zenékben. J.H. és Franky egy marha jó fúzió és minden bít oda talál, ahova céloz! Kedvenc szám a Rockin' With The Tribe Vibe és a Stargaze. Még jó, hogy egymás után jönnek!

G YAMAZAWA: As Always

G YAMAZAWA-t kevesen ismerik itthon szerintem, pedig hatalmas a fazon, straight from North-Carolina. A zenei repertoárjában megbízhatóan épít mindenre, ami régi vagy új, és szeret kísérletezni, amit nagyon tisztelek a paliban. A szöveg G önbizalmáról és kitartásáról szól a kritika, gyűlölködők és a zeneipar kihívásai közepette. A dal erős önbecsülést, hálát és eltökéltséget tükröz, hogy hű maradjon önmagához a külső nyomások ellenére. Hozza, amit kell, as always... Régebbi motyók közül ajánlom még az 1990-et és a Yao Minget is.

Jazzbois: Caterpillar 

A legenda szerint a fiúk egyszer megpróbáltak rossz zenét csinálni... de nem sikerült. Az elmúlt hónapban többször észrevettem magamon, hogy loopolva hallgattam ezt az anyagot egy masszív stank face kíséretében. Vastag, dögös, visz... mi kell még?

Farseers: 404 Day Tape | 2023

Nem könnyű elfogultság nélkül beszélni arról a lemezről, amin én is helyet kaptam, de az igazság az, hogy talán az egyik legkonzisztensebb bagázs a Farseers a magyar lo-fi világában. A cucc egy nagyon színes előadói skálán mozog, és több külföldi is helyet kapott. Igazi kopott, füstös, recsegő beatek minden irányból. Meg sem próbálok kiemelni egy tracket, mert az egészet egyben érdemes meghallgatni, hogy teljes legyen az utazás.

Blimes: It's Handled

Blimes nagyon érdekes jelenség. Talán kicsit az underrated kategóriába esik és egyszerre mégsem, ha csak a nézettségeket vesszük alapul (vagy hogy Method Mannel is van közös anyaga). Számomra viszont ami fontos, hogy kiemelten jó hang + flow társul a kicsit flegma mondanivalókhoz, amiket körbeölel egy nagyon egyedi atmoszféra. Nincsenek megfelelő jelzőim rá, egyszerűen csak nagyon csípem.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

https://recorder.blog.hu/2024/01/02/tat_takeshi_holem_es_steknika_kedvenc_2023-as_zenei
„Éljenek a beszédhibás rapperek!” – TAT, Takeshi, Holem és Steknika kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása