„Van-e nála sokoldalúbb, lázadóbb, okosabb, szexibb zeneszerző a világon?” – Prieger Zsolt kedvenc folkzenéi

2022.12.25. 17:07, soostamas

prieger-zsolt.jpg

A jövőre 30 éves Anima Sound System kezdettől fogva organikusan, példaértékűen gyúrta össze a legkülönfélébb népzenéket az elektronikával, dubbal, poppal, és minden mással: Shalom, Gypsy Sound Clash, a sor a végtelenségig folytatható. Így aztán kikerülhetetlen volt, hogy cikksorozatunkban a zenekar vezetőjét, Prieger Zsoltot is kikérdezzük a népzenéhez fűződő kapcsolatáról, aki december 26-án a Gödörben, másnap pedig Szombathelyen koncertezik az Animával.

Milyen meghatározó élményeid, történeteid fűződnek a magyar és más népzenékhez?

A népzenével elválaszthatatlanok vagyunk kiskoromtól fogva. Nem idegen entitásnak fogtam fel soha, hanem az életem szerves részének. Már az Animát megelőző zenei próbálkozásaimban is ott volt, a nyolcvanas évek végén barátaimmal és testvéremmel alakított ÉV formációmban is sámánzenékkel, zsidó kántorénekkel és indiai népzenével kísérleteztünk, de a különböző népzenei hatásoknak, a bolgár énektechnikától a jamaicai reggae-n, az orosz kórusmuzsikán és a csángó dalokon keresztül a mai napig benne vagyok nyakig ebben a kontextusban.

Rengeteg zene és innováció volt rám hatással, sok originális, gyűjtött zene, a nagy interpretátor, mint Kallós Zoltán, akinek még a hangját is beépítettük az egyik dalunkba, de rengeteg élő együttműködést is megvalósítottunk, amely a népzene és egyéb stílusok egyesítéséről szól. Bognár Szilvi nemcsak meghatározó énekesnőnk volt, de a mai napig visszatér koncertjeinkre, Kovács Antal és fiai a Romano Dromból vagy Mitsoura és Csoóri Sanyi Sündi szintén sokat lép fel velünk, részt vettünk egy régi WOMEX-en is, ahol együtt játszottunk Maritsával, a portugál fado-királynővel még „infánsnő” korában. A legelső, 1993-ban megjelent Anima-kazettán pedig az azóta elhunyt Győri Károly tamburás is közreműködött. Napestig tudnám sorolni a csodás kollégáimat, Ferenczi Györgytől a lakótelepi roma srácokig, Szalóki Ágiról vagy Berecz Andrásról, a Cimbaliband kiváló cimbalmos-zenekarvezetőjéről, Unger Balázsról nem is beszélve, de inkább mesélek röviden pár népzenei-világzenei hatásomról, amik hirtelen eszembe jutnak a világ minden tájáról.

 

„DALT ÍRNI MOSTANÁBAN OLYAN, MINT LEVEGŐT VENNI” – PRIEGER ZSOLT-INTERJÚNK 2014-BŐL.

 

A Muzsikásnak számtalan felvétele a szívem csücske, ezt a magyar zsidó népzene bűvöletében született albumot azért raktam most ide, mert a címadó számot gyakran énekelte Szilvi a koncertjeink első számaként.

 

Meghatározó élményem a 80-as évek végéről, Marseille és világzene, mintha a Pogues testvérzenekara lenne Dél-Franciaországból.

 

Számtalan hatás egy Ando Drom-klipben, ami ráadásul egy Cseh Tamás-feldolgozás: hátborzongató élmény minden alkalommal, amikor látom-hallom Kovács Tónit a Romano Dromból, Miczura Mónikát, illetve Zsigó Jenőt egy színpadon, utóbbi a roma polgárjogi mozgalom és a roma média nagy harcosa volt, épp a napokban jelent meg a visszaemlékezéseit tartalmazó kötet.

 

A Trebunie-Tutki család és a Twinkle Brothers lengyel-jamaicai összefogásában hallottam először a 90-es évek legelején népzenét és jamaicai dubot egybegyúrva, nagy hatással volt rám, amikor a Shalom című albumunk hangszerelésén tűnődtünk.

 

A modern zsidó alapállás és az évezredes tradíció összekapcsolódása a mai napig izgat. Jerusalem My Love című, évek óta fiókban tartott lemezünkön is erős lesz a hatás, a lemez 2023 elején fog megjelenni. A Klezmatics egyszerre jazz és borongós jiddis hagyomány a New York-i felhőkarcolók tövéből. Ez a Messiás-váró daluk pedig évtizedek óta ott van a feldolgozandó dalaim listáján.

 

Fiatal magyarok, invenciózus népzenei hatásokkal. Más, mint a mi kapcsolódásaink, de nagyon szeretem. Nóvé Somát egészen kiváló előadónak tartom, terveink szerint lesz is jövőre közös fellépésünk, egy régi Anima-dalt fog énekelni valamelyik 30 éves Anima Sound System jubileumi koncerten.

 

Két nagy kedvenc egy dalban, mindkettejükkel szerepeltünk közös válogatáslemezeken, például az első, nagysikerű Buddha Bar című lemezen, amire egyszerre két dalunk is, a 68 és a Shalom is meghívót kapott, de Massive Attackkel több városban is közösen léptünk fel, ez a közös daluk meg sokat ment valamikor a turnébuszban.

 

Mano Negra. Még a főhős Manu Chao világsztársága előtti anarcho-népi zenekara, vagy inkább utcazenéje, sokat hallgattam egykoron. Őrült nagy Clash-hatásai vannak, ahogy nekem is.

 

20 éves koromban sokat hallgattam ezt a zenekart, nem tudtam eldönteni, hogy kamu-népzene vagy őshonosok világzenéje, inkább az előbbire gyanakszom, de inkább hallgattam, mintsem hogy nyomozzak.

 

Van-e ennél az embernél sokoldalúbb, lázadóbb, okosabb, szexibb zeneszerző a világon? Nem nagyon. Minden lemeze ott figyel a polcomon, örök suli és tanulság.

 

Van egy podcastajánlatom is. Weyer Balázs felvilágosító munkája közismert, nagyon régi barátom még a Tilos Rádióból, Liber Endrével közös munkálkodása a Hangvetőnél példaértékű. Ez itt pedig Balázs hihetetlen nyitott válogatás-sorozata, lightban és nightban, érdemes rá figyelni, mert nagyon okosan meg lazán bizonyítja, hogy egyrészt a népzene csak akkor lehet izgalmas, hogyha identitásőrző és nyitott egyszerre, másrészt nem kell a népzenét görcsösen kategorizálni, mert nemcsak a táncházakban és faluhelyen, árokparton működik, hanem mindenhol, ahol emberek élnek, korra, nemre, származásra tekintet nélkül.

 

Az Anima Sound System december 26-án a Gödörben tartja karácsonyi koncertjét, ahol a klasszikusok mellett ritkán játszott Anima-számok is előkerülnek; vendég DJ Palotai és a zenés irodalmi estjeiről is ismert Prieger Zsolttal közös Csokonai-előadásban szereplő Tink a Mulató Aztékokból és a Slow Village-ből. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. December 27-én pedig a szombathelyi Végállomás Klubban koncertezik az Anima, ahol a koncert előtt és után DJ Urban Vinyl és DJ Palotai táncoltat. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

„A POFÁN CSAPÓSAK VANNAK TÖBBSÉGBEN” – PRIEGER ZSOLT- ÉS TÖRŐCSIK FRANCISKA-INTERJÚNK.

 

 Könnyűzenészek a népzenéről:

Nóvé Soma

Volkova Kriszti (Muzsik és Volkova, Napfonat, Folkfonics)

Hegedűs Józsi

Rácz Gergő

Tóth Eszter (Lanou, Napfonat)

Barkóczi Noémi

Palya Bea

VENI

Bencze Tibor (Guruzsmás)

Lábas Viki

Dé:Nash és Krúbi

Pajor Tamás

Kollár-Klemencz László

Beck Zoli

Grandpierre Atilla

Bagossy Brothers Company

 

A cikk megjelenését a Halmos Béla Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/25/prieger_zsolt_kedvenc_nepdalai
„Van-e nála sokoldalúbb, lázadóbb, okosabb, szexibb zeneszerző a világon?” – Prieger Zsolt kedvenc folkzenéi
süti beállítások módosítása