„Egy igazságos világban ez ömlene a rádiókból” – Bali Dávid kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.04. 09:40, srecorder

balidavid.jpg

A Satellesszel nemcsak a zenekar első magyar nyelvű dalát (a Recorderen debütált Az adás megszakad), hanem köré egy kísérletezésben és érzelmekben gazdag harmadik nagylemezét (3AM Confessions) is megírta, majd hiánypótló kötetet (kisterem) adott ki a magyar extrémzenei underground elmúlt 20 évéről, aminek kapcsán mi is interjúztunk vele. Az év punk-rock lemeze, nem giccses újkori heavy metal, és persze inspiráló hardcore/punk zenék is sorakoznak Bali Dávid 2021-es kedvencei között, amikből az is kiderül, hogy 2021 hatalmas év volt a death metalban. De mi szólna egy igazságos világban a rádiókból?

Manbryne: Heilsweg: O udrece ciala i tulaczce duszy

Nem beszélünk eleget arról a generációváltásról, ami a lengyel extrémzenei undergroundban zajlik, és az idei megjelenések kapcsán önállóan is fel lehetne tölteni egy toplistát csak lengyel albumokkal (Dola, Odraza, Dom Zly stb.), de a Manbryne messze túlszárnyalt számomra mindent, ha sötét, grandiózus és fenyegető hangzásokról van szó. Meghallgatom.

The Night Eternal: Moonlit Cross

Mindig nagyítóval vadászom azokat az újkori heavy metal albumokat, amik visszatekintenek a Mercyful Fate hagyatékára, és általában okkult, sejtelmes atmoszféra megteremtésére törekednek, és a ‘Night Eternal tényleg igazi remekművet adott ki, amit az In Solitude, az Eternal Champion és Danzig rajongói is egyaránt szeretni fognak. Meghallgatom.

Illiterates: Illiterates

Számomra a 2021-es év punk-rock lemeze a pittsburgh-i Illiterates nagylemeze, zajos, koszos, nyers, szétfeszíti a düh, és az album 12 perces hossza végig úgy szórakoztat, hogy közben visszaküld a nyolcvanas évekbe, tényleg csodálatos lett. Meghallgatom.

Yoo Doo Right: Don’t Think You Can Escape Your Purpose

Rég hallottam ennyire jó krautrock lemezt, amiben egyszerre megjelenik a Pink Floyd, az Acid Mothers Temple, és a kortárs post-rock zenekarok szüntelen utaztatási vágya, de a Yoo Doo Right debütalbuma annyira kiforrott és meggyőző, hogy nem tudom elképzelni nélküle az évemet. Meghallgatom.

Time and Pressure: Halfway Down

Búcsúalbumként is tökéletes, de eleve egy mára lassan kihaló hangzásvilág egyik utolsó kapuőre volt a Time and Pressure, a Theseus pedig az év melodikus hardcore dala - már csak ezért is megéri meghallgatni a Halfway Downt. Meghallgatom.

Cross Vault: As Strangers We Depart

Nagyon rég szerettem bele ennyire egy doom lemezbe, mert általában az epikus hangzásvilág számomra könnyen fordul giccsbe, de a Cross Vault új albuma úgy hajt fejet a Candlemass és a kései Bathory hagyatéka előtt, hogy én is csak a ködös Pilisben ülnék egész nap ezeket a dalokat pörgetve. Meghallgatom.

Aquilus: Bellum I

Ez egy küzdős lemez, és nem is kell, hogy mindenkinek tetsszen, de akkora zenei teljesítmény, amiről még jövőre is érdemes lesz beszélni: határfeszegető, klasszikus zenei ihletettségű keretrendszer ez, amiben hallható az Opeth vagy a Satyricon hatása is, de közben a megteremtett atmoszféra teljesen egyedülálló, főleg ilyen lápos-nyálkás időben. Meghallgatom.

Alchemy of Flesh: Ageless Abominations

2021 hatalmas év volt a death metalban, rég jelent meg ennyire sokféle és minőségi album fiatal belépőktől és nagy öregektől egyaránt, de szeretném ezt a lehetőséget arra használni, hogy az Ageless Abominations dalaira hívjam fel azok figyelmét, akik kíváncsiak egy kilenc számos szerelmeslevélre, amit a floridai színtérnek címeztek.

cursetheknife: Thank You For Being Here

A New Morality Zine idén is magasra tette a lécet új hardcore/punk kiadványok tekintetében, de a cursetheknife altrockos, 90s hangulatú post-hardcore megszólalása annyira inspirál mindmáig, hogy nem tudok mellé emelni mást, főleg, hogy az In Dreams az év legjobb dala volt. Meghallgatom.

Citizen: Life In Your Glass World

Mat Kerekes és zenekara ismét megcsinálta, a ‘Glass World alig 38 perces játékideje a legjobb dolog, ami a 2013-as Youth óta történt a zenekarral: a 90s emót altrockban kiteljesítő Citizen egy igazságos világban már mindenhol nagyszínpados fellépő lenne, a rádiókból pedig a Death Dance Approximately ömlött volna nyolc hónapon keresztül. Meghallgatom.

Még több zenész-toplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/04/bali_david_kedvenc_2021-es_zenei
„Egy igazságos világban ez ömlene a rádiókból” – Bali Dávid kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása