"Ahogy összeomlik a rendszer, úgy esünk szét vele együtt" - Dalpremier! Satelles: Az adás megszakad

2021.07.21. 18:00, Recorder.hu

satelles_650.jpg

Augusztus végén megjelenő harmadik nagylemezét első magyar nyelvű számával vezeti fel a Satelles. A karakteres politikai üzenetet közvetítő dal szövegét a zenekar sok más projektből (Felső Tízezer, The Somersault Boy, Galaxisok, Platon Karataev stb.) ismerős barátja, Sallai László írta.  

A jobbító szándékait nemcsak dalaiban, de tetteiben is kifejezésre juttató (például a NaNE, a Bagázs és a Partizán kezdeményezéseit is támogató) zenekar érdeklődése az évek során az általános társadalmi kérdések artikulálása felől egyre inkább a konkrét politikai igazságtalanságok és tennivalók megfogalmazása felé mozdult el, ennek a folyamatnak a következő, logikus állomása az újgenerációs hardcore punk nemzetközi rajongótábora helyett elsősorban a szcéna hazai közönségének szóló, magyar nyelvű dal, az alig háromperces, de annál intenzívebb Az adás megszakad megszületése.     

"Mikor elkezdtünk dolgozni az új albumon, tényleg az volt a fő motivációnk, hogy új kihívásokat állítsunk magunk elé" – mondja a zenekar közleménye. Az első magyar dal elkészítése is egy ilyen, önként vállalt kihívás volt: "Míg a dalszöveg inspirációja Arany János Hídavatás című verséből származik, az elmúlt hónapok mindannyiunknak épp elég okot adtak arra, hogy csak toljuk magunk előtt azt a láthatatlan falat, hogy mi fér még bele az életünkbe, és hogy meddig mehetünk el egyáltalán. Ezt az érzést ragadja meg leginkább ez a dal, ami egyben az utolsó kislemezünk is az album megjelenése előtt."

A Pongo Pongo Collective gondozásában megjelenő, 3AM Confessions című új album a személy társadalomban betöltött szerepéről és felelősségéről fog szólni: az illiberális társadalom, a Holokauszt politikai célú relativizálása, az elcsalt fehérorosz választás eredményével szembeni ellenállás mind-mind azt a központi kérdést járják körül, hogy hol az a pont, ahol teremtő akarattá válik az elnyomó rezsimek elleni, düh és keserűség motiválta kiállás.

A korábban például a Rise Against előtt is fellépő, valamint főzenekarként nemcsak Közép-Európában, de Fehéroroszországban és Ukrajnában is koncertező Satelles a post hardcore, a screamo és a postpunk elemei mellé a kelet-európai folklór motívumait is beillesztő nagylemeze mögött nemzetközi gárda áll: a felvétel Gál Máté (Run Over Dogs, Mordái, Middlemist Red), a keverés Markus Matzinger (Implore, Six-Score), a maszter a Grammy-díjas hangmérnök, Alan Douches (Converge, Mastodon, The Dillinger Escape Plan) munkája, a lemezhez tartozó, a pirost, a fehéret és a zöldet visszavevő dizájnt pedig az osztrák grafikus, aplacefortom (Chelsea Wolfe, Nothing, Russian Circles) készítette.

A Satelles az album megjelenése előtt még fellép most csütörtökön a debreceni Campus Fesztiválon (július 22.), pénteken pedig a budapesti Robot klubban (július 23.).

(A Satelles új albumának felvétele során készült rövidfilm itt, egy tavaszi live session pedig itt nézhető meg.) 

Fotó: Bodnár Márton.

Satelles a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/07/21/_ahogy_osszeomlik_a_rendszer_ugy_esunk_szet_vele_egyutt_dalpremier_satelles_az_adas_megszakad
"Ahogy összeomlik a rendszer, úgy esünk szét vele együtt" - Dalpremier! Satelles: Az adás megszakad
süti beállítások módosítása