Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma és a Napfonat kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.03. 14:39, srecorder

yebba.jpg

Miután listába szedtük a legjobb idei lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ezúttal Palya Bea, az egyik legígéretesebb fiatal jazzénekesnek számító Nagy Emma, a miusszal tavaly egy kompaktabb, táncoltató lemezt kihozó Álmos Gergő, a pár hete karácsonyi rock & roll albummal jelentkező Kőváry Péter, valamint a különleges debütáló lemezét a Recorderen kihozó a capella együttes, a Napfonat kedvenceiről olvashattok.

palyabea2.jpgFotó: Veres Anita

PALYA BEA

Yebba: Dawn

A turnébuszban zenéket hallgattunk. A sofőrünk, Sohi mondta, ha akarok hallani valami igazán jót, nézzem meg ezt a Yebba nevű csajt. Be is rakta tőle a Don’t You Leave Me Lonely Tonight-ot. Ennek több mint két éve. Azóta várom a lemezét. Idén szeptemberben jött, jött, és én sírva hallgattam az October Sky akusztikus verzióját, amelyben öngyilkos anyját búcsúztatja el, miközben úgy énekel… olyan futamok, olyan feeling, olyan pontosság. Pár nap múlva a Tiny Desk-koncertje is kijött, azóta mindenkinek ezt mutatom. Yebba gyászát leginkább a How Many Years öleli át teljesen, amely ugyan popsláger, de közben olyan izgalmas zenei megoldásokkal (a dalt 3 hangnem röpteti egyre följebb és följebb…), hogy minden jazz-zenész kollegám felkapja rá a fejét, úgy komplex, hogy közben természetesen folyik.

Ritka az a lemez, ami fogva tart. Ez olyan. És érdemes az - itt emlegetett - akusztikus felvételeket hallgatni inkább, mint magát a lemezt…

Margaret Island: Hol marad az én történetem

Nagyon örültem az új lemezüknek, a fiatal, édes zenekar, aki most felnőtt lett. Fájó mélységek a szövegekben, Lábas Viki éneke még az eddiginél is közelebb jön, nyílt és bátor. Lenyűgöző nekem, ahogy ez a banda hét év turnébuszban való együtt-zötykölődés után a Covid alatt csak mèg szorosabbra szövi a szálakat: összeköltözik egy fél évre, és csinál egy új albumot...

Krúbi: Szív

Gyengém az éles elméjű, magát a számnak teljesen odaadó férfi… ennyi.

 

nagyemma.jpgFotó: Scholtz Kristóf

NAGY EMMA
(Nagy Emma Quintet)

Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra: Promises

Oneohtrix Point Never: Nothing’s Special

Vegyn feat. Jeshi: I See You Sometimes

Esperanza Spalding: Songwrights Apothecary Lab

James Blake: I’m So Blessed You're Mine

Sega Bodega: Only Seeing God When I Come

Pátkai Rozina feat. Víg Alíz: Mindig mindent

 

almos_gergo_mius_by_benceszemerey.jpgFotó: Szemerey Bence

ÁLMOS GERGŐ
(mïus, Théque Records)

Robot Koch, Foam and Sand: Full Circle

Robot Koch épp a mïus-lemezhez készített egy remixet, ekkor futottam bele az új projektébe. Foam and Sand néven kezdett egy új audiovizuális ambient vonalat, és egy nagyon izgalmas hangzású lemez született az analóg hangzás szerelmeseinek. Ez a Full Circle. Meghallgatom.

vaghy: Genesis

A Théque Records miatt talán az idén legtöbbet hallgatott lemez a jövőre kiadónknál megjelenő vaghy Minimalism c. albuma, melyről hallható már az egyik legérzelmesebb darab. Egy öreg, sok izgalmas mechanikus hangot adó orosz pianínóra írt darab.

Weval: Changed for the Better

A Weval az egyik legkedveltebb formáció manapság számomra. Ez egy 4 dalos EP, mely jól építi tovább a The Weight lemez világát. Meghallgatom.

F.S. Blumm & Nils Frahm: 2x1=4

Nils Frahm és F.S. Blumm 4. kollaborációja. Izgalmasan folyik össze Frahm ambient világa a dubbal. Meghallgatom.

Christian Löffler: Parallels: Shellac Reworks by Christian Löffler

Érzelmes, experimentális elektronika tisztelgés Beethoven előtt. Meghallgatom.

 

NAPFONAT

Tóth Eszter

Nemrég találtam rá Arooj Aftab lemezére, a Vulture Prince-re, ami teljesen elvarázsolt. A pakisztáni énekesnő tradicionális dallamokat vegyít jazz-zel és minimalista irányokkal.

A Spell Songs nevű zenekar egy verseskötethez írt albumokat 2019-ben és 2021-ben, azzal az apropóval, hogy bizonyos, természethez kapcsolódó szavakat kitöröltek egy gyermekeknek szóló szótárból. A különféle madarakhoz, növényekhez, a természethez való újrakapcsolódást segítik gyönyörű hangszerelésű, kristálytisztán letisztult dalokkal.

Szarka Anita

A Spotify-t hívtam segítségül, amely szerint az évben legtöbbet Silvana Estrada Tristeza című dalát hallgattam. Gyönyörű a szövege, és nagyon közel áll hozzám. Sokat kaptam tőle, és a dallam, a hangszerelés, az előadásmód, Silvana hangja is nagyon megérint.

Ha pedig teljes lemezt kellene kiemelnem, akkor egyik kedvencem a Mörk új nagylemeze, az In The Golden Hour. Emlékszem, amikor meghallottam az első single (Like a Bird) első hangjait… Teljesen odavoltam! Aztán a többi dal is egy-egy saját kis univerzumot bontott ki, nagyon izgalmasan, sokszínűen. Aaah! És iszonyatjól szól! Nagyon kerek, nagyon yeah, nagyon Mörk! Hallgassátok!

Volkova

Nyáron jött ki a Bozo Törékeny c. albuma. Jó szövegek, szörfös hangulatok. Borús napokon mindig oszlatja a felhőket a fejemben. Szintén magyar vonalról a JÜ III c. lemeze pedig egy ilyen váááóó élmény volt, ajánlom!

 

kovary-peter.jpgFotó: Nagy György

KŐVÁRY PÉTER

Albumok

Blackberry Smoke: You Hear Georgia

Billy F. Gibbons: Hardware

Wolfmother: Rock Out

Dirty Honey: Dirty Honey

Alice Cooper: Detroit Stories

Dalok

Blackberry Smoke: Ain’t The Same

The Trousers: My Kind Of Business

L.A. Rats: I’ve Been Everywhere

Buckcherry: So Hott

The Dead Daisies: Bustle And Flow

Alapvetően idén is főleg régi zenéket hallgattam, főként 70-es évek rock, funk dolgokat, na meg oldschool metált. Az újak közül is a vintage zenékre hajazó muzsikákat kedveltem 2021-ben is. Nagy kedvencem, a Blackberry Smoke nem tud tévedni, idei albumuk szokásosan az első helyen végzett nálam, mint mindig.

2021 nagy durranása volt Billy Gibbons szólólemeze, ami simán lehetett volna ZZ Top-lemez is, sajnos Dusty betegsége, majd halála miatt erre már nem kerülhetett sor. A Wolfmother meglepetéslemeze és Alice Cooper Detroitot idéző albuma nagyon jól sikerültek, a Buckcherry visszatérő LP-je sem volt rossz. A megújult Dead Daisies nekem kicsit csalódás, pedig Glenn Hughes nagy idolom, koncerten biztos nagyon jó lehet a banda ebben a felállásban. Szerencsére azért van egy-két ütős dal a lemezen.

Sajnos nem sok fiatal bandát találok, akik igazán tetszenének, a Dirty Honey üdítő kivétel, ezért is került fel a listára. A dalok közül az L.A. Rats nagy kedvencem volt idén, ez egy érdekes formáció Nikki Sixx-szel és Rob Zombie-val, kíváncsi leszek, hogy lesz-e folytatás.

Öcsém bandájának, a Trousersnek 2022-ben jön ki az új lemeze, a My Kind Of Business c dal pár hete látott napvilágot. Ez a nóta azért is áll közel a szívemhez, mert az én munkám is benne van, hiszen az alapjait még együtt írtuk tesómmal a 90-es évek közepén.

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/03/palya_bea_almos_gergo_kovary_peter_nagy_emma_napfonat_kedvenc_2021_es_zenei
Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma és a Napfonat kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása