„Egy régi orosz pianínó ihlette” – Dalpremier! vaghy: Genesis

2021.12.09. 17:13, srecorder

vaghy_by_balazs_glodi.jpg

A hazai Piano Day-mozgalom megálmodója (interjúnk), az Anna & the Barbies billentyűse, a zongorista-zeneszerző vaghy jövő év elején jelenteti meg első szólólemezét, melynek első dala a Recorderen mutatkozik be. A Genesis című szám egy kölcsönkapott régi orosz pianínón született, amely egy nappaliban várta, hogy végre valaki kezelésbe vegye – valószínűleg először és utoljára.

„Ez az orosz pianínó egy barátom nappalijában állt, de soha nem használta senki. Régi, kopott külseje és zajos mechanikája ihlette, ami nagy valószínűséggel az utolsó dal volt, amit játszottak rajta. A dal másik különlegessége, hogy egy régi citera is szerepet kapott benne, egy különleges német hangszer, egy ún. akkordcitera. A pianínó egy doboz, amit gyönyörű formákká lehet varázsolni, ezért szerettem volna egy nagyon intim dalt, ami az album egy olyan pontja, ahol a billentyűzet, a kalapácsok, a húrok és az általam játszott hangok egységében létrejön ez a gyönyörű forma. Ez a Genesis” – meséli a dal születéséről vaghy, aki múlt héten egy Wave of Sound-kollabbal szerepelt nálunk.

A klasszikusan képzett zongorista-zeneszerző, Vághy Tamás csak néhány éve döntött úgy, hogy experimentális szólóprojektjét a nagyobb nyilvánosság elé tárja. vaghy-ként kiadott szerzeményeiben főszerephez jut a zongora, amelynek hangját különböző elektronikus effektekkel erősíti fel, miközben vintage hangszerekkel is kibővíti a billentyűk adta lehetőségeket. Az első vaghy-nagylemez, a minimál elektronikával támogatott, letisztult zongoraszerzeményeket ígérő minimalism 2022 januárjában érkezik.

„A minimalism számomra nem csak a dalok hangszerelését és a dalok struktúráját jelenti, fontos célom volt, hogy 20 év zenekarokban és különböző formációkban való zenélés után önmagam felfedezése és az egyedüli alkotófolyamat megtapasztalása létrejöjjön egy teljes album keretein belül. A zongora egy hangszer, de az, hogy hogyan szólal meg, a rajta játszó zenészen múlik. Fontos, hogy legyen víziója. Ez volt a célom, hogy bár zongorás albumot készítek, mégis unikális hangzású, egyedi zenei anyagot hozzak létre.”

Az új lemez a Théque Records gondozásában jelenik meg vinylen, akikkel az együttműködés egy Pianos Day-es szálból ered. „Egyik közös barátunk hívta fel a figyelmünket, hogy van egy nagyon tehetséges klasszikus zongorista srác, aki az első saját anyagán dolgozik. Mivel ez a típusú zene elég közel áll hozzánk, nem is volt kérdés, hogy szeretnénk hallani, miről van szó, hiszen amúgy is szerettük volna bővíteni zenei műhelyünket hazai fronton Zagar, Ohnody és a mïus mellett” – meséli a mïusos Álmos Gergő a Théque Recordstól.

„A Théque hangszeres elektronikát kortárs módon használó közegébe illeszkedik be új albumával vaghy, akinek zenéjét a szólózongora és a finom hangzású analóg szintetizátorok összjátéka jellemzi. Hiánypótló modern klasszikus zene végre itthon is. Amikor meghallgattuk, nem volt kérdés, hogy ki kell adnunk” – fűzi hozzá Ligosztájeva Annamari, a kiadó társalapítója.

headerfotó: Glodi Balázs

vaghy a Facebookon, Instagramon és Bandcampen

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/09/dalpremier_vaghy_genesis
„Egy régi orosz pianínó ihlette” – Dalpremier! vaghy: Genesis
süti beállítások módosítása