Az éteri szomorúságtól a provokációig. Imitation: Artificial By Nature (lemezkritika)

2021.09.13. 14:03, RRRecorder

imitation_header.jpg

"Néha szorongónak és apokaliptikusnak, de máskor reménnyel és költészettel telinek hallom ezt az albumot; ami, azt hiszem, hű lenyomata az elmúlt évek érzelmi hullámvasútjának, amiben mindannyian éltünk" - így jellemezte új albumát az Imitation. Meghallgatuk a magát a glitchtronica és art-electro címszavakkal jellemző duó lemezét. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

Az Imitation nagyot lépett előre az első lemezhez képest. Pápai Zsanett és Gödri Bulcsu duója a fenti címszavak alatt továbbra is azért nagyrészt jazzes downtempót játszik (ahol a jazzt az ének mellett több számban vendégzenészek hozzák, köztük Kaltenecker Zsolt és Gyémánt Bálint), de változatosabb és átgondoltabb lett a zene. Vannak furább megoldások, effektezések, de általában a műfaji határokon belül. A downtempós dalok közül az I Lost Something In The Hills című Sibylle Baier-feldolgozás emelkedik ki, ahol az éteri szomorúságot jól ellenpontozza a dob töredezettsége.

Néhány számban pedig kilépnek a keretek közül: az Inaudible Soul az éneket is darabokra szedi és szétdobja a fura hangok közé; a Panic Pilot egyszerre súlyos, viccesen (ál)naiv és provokatív; a Pause pszichedelikusan töredezett. A továbblépés két irányba lehetséges: a slágeresség és a még bátrabb kísérletezés felé – akár egyszerre.

imitation.jpgElőadó: Imitation

Cím: Artificial By Nature

Kiadó: szerzői / Whereabouts

Megjelenés: 2021. szeptember 9.

Műfaj: downtempo

Kulcsdal: I Lost Something In The Hills

 

 

7/10

Rónai András

Imitation a Facebookon.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/13/iimitation_artificial_by_nature_lemezkritika
Az éteri szomorúságtól a provokációig. Imitation: Artificial By Nature (lemezkritika)
süti beállítások módosítása