„Amit ő hoz, senki más nem képviseli a magyar hiphopban” – efkilenc és Ótvar Pestis kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.09. 13:06, soostamas

efkilenc-otvar-pestis.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Ótvar Pestist először Pogány Induló jónevű beatmakereként ismertük meg, de jó ideje rappel is, és tavaly nem egy, nem kettő, hanem rögtön három nagylemezzel debütált, hogy saját jogán is a fiatal generáció egyik nagy tehetségévé nőjje ki magát. efkilencről még a második lemeze kapcsán írtuk meg, hogy a magyar hiphop legjobbjai közt a helye; idén a Holdudvar tagjaként is nagyot gurított a rapkollektíva első lemezén, aztán kijött a Gelato-val, ami egy rövid EP ugyan, de annál emlékezetesebb, pompás halállazaság.

otvar-pestis.jpg

ÓTVAR PESTIS

Ezek a számok voltak számomra korszakalkotók és maradandók ebben az évben mind beatek, mind szöveg terén.

Milez: Lately
Drake: 8am in Charlotte
Füstös: Öregszem
Smino with Phoelix & Lucky Daye: Modennaminute
Travis Scott: THANK GOD
$UICIDEBOY$: NOT EVEN GHOSTS ARE THIS EMPTY

 

efkilenc.jpgFotó: Sztaricsek Tamás.

EFKILENC 

Yazmin Lacey: Voice Notes
(Own Your Own Records)

Yazmin egy angol soulénekes, ez az első nagylemeze. Nekem elég hipnotikus cucc, minden hang és hangszer jól szól és jókor. Emiatt bele lehet süppedni, könnyen folynak össze a dalok. De ha veszed a fáradságot odafigyelni rá, a sztorimesélést is nagyon lehet szeretni, sokszor vicces, mindig közvetlen.

TAT, AbsentMindstate: The Ant And The Cricket
(Farseers Collective)

A budapesti reppzene Új-Zélandig ér. Tat 42 című nagyonnagylemeze eleve a magyar lo-fi teteje, és rajta van ez a szám is ráadásul. Kicsit csámpás gitárhang, nagyon lassú dobok, fáradt reppek, hogy: „I look away, don’t wanna prove what I say” stb. Mindenkit irigylek, aki ennyire mocsár tempóra is tud reppelni, pláne ilyet. Kritikánk.

Larry June, The Alchemist: The Great Escape
(The Freeminded Records / ALC / Empire)

Alchemist a(z egyik) legjobb valaha, Larry meg a világ legegyszerűbb tanulságaira emlékeztet nagyon egyenesen és higgadtan. Élj egészségesen, figyelj magadra meg a szeretteidre, legyél tekintettel a környezetedre, de ne tagadd meg magadtól az élet szépségeit stb. Ja meg a gitár az Ocean Sounds-ban, azt hallgasd meg.

ELIZA: Live at RAK
(LOG OFF / Different Recordings)

Eliza most a kedvenc énekesem. Élőben is pont olyan kétségbeejtő, mint felvételről, ráadásul itt zenekar is van. Nagyon fegyelmezetten játsszák végig a dalokat, kerülik a feltűnést, mindig épp csak annyi történik, hogy érdekes maradjon a pillanat. De azért Elizára figyelj.

Jorja Smith: Little Things (Nia Archives Remix)
(FAMM) 

Egyik legkúlabb énekhang + agyonszaturált breakbeat = az év remixe.

eszela: FTS
(Krekkház)

A RebelO Aranytavasz című albuma egy jobb hangulatú párhuzamos univerzumban klasszikus. A mi univerzumunkban is az, csak sajnos kevesebben tudjuk. Eszela mindenesetre azóta az egyik kedvenc emberem, amit ő hoz, senki más nem képviseli a magyarországi hiphopban. Idén kijött a Fekvő Tigris Stílus, laza flók, nagy bemondások és borzasztóan vészjósló zenei világ jellemzi. Éjszakai autózáshoz, egyebek mellett. Premiercikkünk.

O/Y: VARIATIONS
(DOUBT Records)

Minimál, ambientbe hajló elektronika Berlinből, ráérősen építkező zene, egészen megcsavar, amíg azon bosszankodsz, hogy nem egy Hamburg melletti ketaminfesztiválon hallgatod épületmagas hangfalakról. Ennek a műfajnak a live set a természetes élőhelye, de a változatos dobképletek-tempók élhetővé teszik nagylemezen is.

Pátkai Rozina: [23] Egy pont között a legrövidebb út (Tandori Dezső versei)
(Sinistra) 

Nagyon félek a versmegzenésítésektől, nehéz műfaj, Tandori meg pláne. Halogattam is egy darabig, hogy meghallgassam, pedig Rozina a kedvenc magyar énekesem (és [Bankos mellett] a legnagyobb álomfeatem, ha olvasod, kérlek írj stb). Mondanom sem kell, minden félelmem alaptalannak bizonyult. Ez az első teljesen Rozina-projekt, a hangszerelés is sajátkezű, hol hidegebb, hol melegebb, zajos-törmelékes – szóval szöveghű. A villanyhangok és a hátborzongató énekdallamok párosításáról lehet Massive Attackre meg Portisheadre is gondolni, ha a szívedhez szól az ilyesmi, hallgass rá. Premiercikkünk.

Sonnyjim, Lee Scott: Ortolan & Armagnac
(WeBuyGold Recordings / Blah Records)

Régen a legelborultabb francia burzsoázia azzal szórakozott, hogy befogtak egy aprócska énekesmadarat, a kerti sármányt. Előbb spéci borpárlatba fojtották (persze nem ők, hanem a séf), majd hirtelen megsütve, egy harapásra ették meg. A szokás része volt, hogy egy tiszta fehér asztalkendőt terítettek az arcukra. A kendő a hagyomány szerint arra szolgál, hogy elrejtse a gátlástalanságod Isten tekintete elől.

Erről a fényűzésről beszél a birmingham-i Sonnyjim, csak ő nem takarózik semmivel. Ezen az albumon a Blah Records családfő Lee Scott nyomkodta a szemplert – talán ennek is tudható be, hogy a bevettnél is hidegvérűbb az mc. Lazán köti egymáshoz a képeket, sztoritöredékeket, és mindent egyforma határozottsággal mond be. Nekem ez a kedvenc iskolám a reppben: mindig tesz róla, hogy ne vedd észre, mennyire zseni.

DJ Balaton: Songs About Last Summer
(self-released) 

DJ Balatont a legelvetemültebbek Ninze néven is ismerhetik mint a downtempo egyik úttörőjét, a (beszédes nevű) ketapop alműfaj atyját. DJ Balaton egy alteregó a kicsivel kiegyensúlyozottabb lelkületű, minimalistább-lofibb zenéinek. DJ Balaton Drezdában él, ha jól tudom, gyerekkori nyaralások emlékei kötik a mi Balatonunkhoz. A legtöbb zenéje passzol is a partra, kipróbáltam.

 

BIATORBÁGY HUNYORÍTVA SЕ BROOKLYN. KRITIKÁNK EFKILENC MÁSODIK LEMEZÉRŐL

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

 

nyitókép: Illés Péter (efkilenc)

https://recorder.blog.hu/2024/01/09/efkilenc_es_otvar_pestis_kedvenc_2023-as_zenei
„Amit ő hoz, senki más nem képviseli a magyar hiphopban” – efkilenc és Ótvar Pestis kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása