„Amíg a karma ki nem belez” – Lemezpremier! eszela: FTS

2023.04.01. 12:48, srecorder

eszela.jpg

Fiktív harcművészeti stílust és filozófiát gondolt ki új lemezéhez eszela: az FTS, azaz a Fekvő Tigris Stílus lényege, hogy bármikor a feje tetejére állhat az életed, ezért nem árt felkészülnöd rá. A Sipporral (zip, Farseers) összerakott albumon olyan vendégek vonulnak fel, mint Layerson (zip) és Peety (Holdudvar, Krekkház). Ma este lemezhallgató buli a Rootsban, előtte-utána az Uni rakja a szetteket.

„Az FTS 2020 tavaszán kezdett formálódni. Pont akkor, amikor a covid első hulláma dübörgött épp. Részben ennek is köszönhető, hogy elkezdtem dolgozni ezen a projekten, hiszen hirtelen túl sok időt kellett otthon töltenem és mivel az előző lemez már közel kész volt, így volt szabad kreatív mannám új agymenések kifejlesztésére” – meséli eszela új lemezéről, ami a TÓTH-ot követi a sorban. „A cím a Fekvő Tigris Stílust rövidíti, ami egy fiktív harcművészeti stílust és fiktív filozófiát takar, kicsit messzebbről megközelítve pedig arra mutat rá, hogy hiába a látszólagos nyugalmi állapot, egy pillanat alatt a feje tetejére állhat minden, ha nem figyelsz oda arra, amit csinálsz. A tigris mindig készen áll az offenzívára, neked sem árt így tenni. Az album alapgondolata ez.”

„Az alapzenék összeválogatása során tudatosan igyekeztünk egy minél színesebb, szélesebb palettán mozgó végképet alkotni, amiben egyáltalán nem idegen, ha egy drillesebb alapot egy mogorva rap beat követ. A cél maga a trip volt. A zenék 60%-át Pivarnyik Peti aka Sippor szerezte, így a már nála, a zip zenekarból megszokott, történésekben gazdag zenei kompozíciók megadják a lemez alaphangulatát, illetve remekül komplenentálják a lemezen dolgozó társproducerek (Jack Danz (Blah Records), tzapa (Elevated, Bluntshelter) és w.a.y. (Krekkház) hangzásvilágát. Bár a drop-ra már nem a tigris évében került sor, de nem titkolt célunk, hogy ettől függetlenül is a Tigris évévé tegyük az ideit.”

Sippor a zenekészítés és produceri munkák mellett a hangzásért és felelt, a mix/master az ő munkáját dicséri, a borítófotó és a különböző vizuális körítés pedig samiedave-ét. Íme, az FTS, lentebb pedig eszela és Sippor mesél külön-külön is a dalokról.



01. FTS (prod. tzapa)

Címadó dal, tiger-style, túlélés, életkorlátok. A szöveg boncolgatja az apátia és a társadalmi általánosítások szerepét a szürreális világban (dzsungel), amiben régen elvesztettük a kapcsolatunkat a valósággal és amiben még így is napról napra vadásszuk a lehetőségeket, amíg a karma ki nem belez bennünket. A trekk húzása és robbanékonysága miatt szerettük volna ezzel kezdeni az albumot, hogy véletlenül se hagyjunk senkit kételyek között annak további részét illetően.

2. Asztma (prod. tzapa)

A flow és a szöveg a címből adódó asztma és nehézlégzés érzésével játszik, azokat vesézi és vetíti ki különböző szituációkban. Konstans fulladásközeli állapotok, slejm és egzisztenciális krízis és egy gyilkos tzapa beat. Ehhez a dalhoz készült egy videoklip is samiedave rendezésében (ezúton is köszi a tesikének):

3. Lehetek bárhol km. Peety, Layerson (prod. Sippor)

Az egyetlen közreműködőket felsorakoztató dal, benne a zip-ből már jól ismert Layersonnal és a Holdudvarban is szereplő Peety-vel. A trekk lényege, hogy te magad sem tudod, merre jársz épp az életben, akkor lényegében lehetsz bárhol, nem? A bárhollét pedig egészen felszabadító lehet számodra, legyen az hely, idő vagy mindset.

4. Senki sincs ébren (prod. Sippor)

Ma már mindenki woke, de igazán senki sincs ébren. Elvonatkoztatva a filozofikus merengéstől, a Senki sincs ébren alapvetően arról szól, hogy mindenki azt fogyasztja, érzi magáénak, amit a ‘gép dob’. Szélmalomharc, légüres térbe kiáltva igyekszünk felébreszteni azt, akit lehet. Ha az algoritmus megengedi.

5. 04:00 (prod. w.a.y.)

Az örök hajnal 4-ben ragadás. Egy pillanat kimerevítve végtelenségig a villódzó utcalámpák között hazafelé sétálva valahol az Örs vezér terén. Ahol minden bokor mögött gyanú lapul, de mégis ebben a létformában érzed önazonosnak magad.

6. Mostnemazé (prod. Jack Danz)

De, mármint hogy, na tudod te, hogy értem. Mindig ott a de, ami nélkül talán béke lenne a világban, harmónia, minden tányéron étel. De sajnos a de nem vonul el. Ott marad veled, kínosan, mint a tag, akinek a nevét sem tudod, de még reggel 7-kor is ott afterezik nálad. A zenét a brit Jack Danz szerezte, zseni a tag.

7. Okok (prod. Sippor)

Okok, okozatok, avagy oké-oké, jóvanazúgy! Kész tények és azok miértje, azokat is hogy értve, mi céllal és társai. Ha valami okkal is bír, még talán nem lesz okos, de reméljük, hogy a dal maga még így is elég okés. Bocs. Ennél a dalnál törtük meg igazán először a felezős, trapszerűbb ritmikát, hogy egy kicsit kizökkentsük a hallgatót és felkészítsük a végjátékra.

8. Fénycsóvák (prod. Sippor)

Folyamatos fényárban és mást sem találsz, csak árnyakat. A felesleges képmutatás, hamis világképek, önképek, képzetek közötti navigációs útmutató. Az örökké valóságba nem insta story-kon keresztül vezet az út.

9. Mindenki más (prod. Sippor)

Vagy én vagyok más, mint mindenki más? Nyilván nem. Mindenki más, de valahogy mégis mindenki ugyanabban a loopban. Előbb vagy utóbb. Ugyanazok a bakik, az örömök és érzések. Mindenki egy én. Ezzel a zenével külön célunk volt, hogy minél elszállósabb befejezése legyen az FTS-nek.

10. Csak a vad (prod. Sippor)

Ösztönösség nélkül nincs értelem. Elemi düh nélkül nincs megnyugvás. Felesleges elfojtani bármit is, hisz az csak önmagad megtagadása. A vadság itt inkább magát az eredetiséget jelöli. Azt a tudatállapotot, amivel akkor bírtál, amikor még nem nehezedett rád a normák adta elvárás-tsunami. Hogyha ezt a tudatot nem tudod elérni, vesztettél.

 

eszela a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Szeman Dávid.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti KulturálisÚj Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/04/01/lemezpremier_eszela_fts_fekvo_tigris_stilus
„Amíg a karma ki nem belez” – Lemezpremier! eszela: FTS
süti beállítások módosítása