Mindig utáltam a lángost, de néha ölni tudnék érte - Rec.hu

2020.01.30. 10:17, RRRecorder

ohnody_egy_igaz_szerelem.jpg

Tudunk jó értelemben vett atombombát dobni. Néha elfelejtjük elfelejteni, hogy ne játsszunk egymás életében istent. Szélvész, sodorj el engem és röpíts előre. Beveszek valakit az emberszámba. Az útonállók sötét szellemisége, sok kéz összecsapódása, zenés verskollázsok, basszusnehéz majdnemkáosz, az énekesnő többször. Erre mondom: köszi élet. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje a nagy múltú Gézakékazég új elemekkel dúsított indie gitárpop albumának; a GYILKOS mocskos, agresszív stoner-sludge lemezének; az aurevoir. sokszínű indiefolk/ethnobeat albumának; a két basszusgitárossal jazzes-hiphopos, progresszív instrumentális zenét játszó titokzatostelepesek debütalbumának; a Kispárna punkzenekar harmincadik születésnapját ünneplő, első lemezének; a Muzsik és Volkova Dekadens (gyerek)dalok című EP-jének; Laiho bensőséges hangulatú, sokoldalú (folk, jazz, punk) indie popos bemutatkozó EP-jének, az IATR kísérletező, pszichedelikus space rock EP-jének; a Ladánybene 27 hosszabb kihagyás után megjelent EP-jének; a Firkin feldolgozásokat tartalmazó ír kocsmapunk EP-jének; a Herself dallamos-elektronikus indie pop bemutatkozásának; az Eszkimó vasúti megállóba csatateret vízionáló klipjének; a Madrapur sötét, garázsos szerelmi történetének; a Gyík zenekar klipjének, amiben Nagy Zsolt próbálja összeszedni magát egy szórakozóhely mosdójában; a Másfél életműáttekintő videójának; Apey a szupermarketekről az igazságot eláruló dalának; a Papaver Cousinsból lett Papaver bemutatkozó számának. Magyarradar rovatunkban bemutatkozott az alter-garage-beat Grabovski, a neo-soulos-hiphopos indiepopot játszó Fiúk, a stoner-indie rock power duó The Tablespoon, a magát a cukimetál jelzővel leíró Touch Me Not és a grunge-os, posztrockos pszichedéliában utazó Third Planet.

Ohnody, vagyis Hegyi Dóri számos közreműködés után egy angol nyelvű saját EP-vel debütált 2018-ban (lásd Magyarradar rovatunkat), majd az ezutáni első magyar nyelvű száma, a Hideg igazi megbabonázó, tényleg hideglelősen szép dal lett. Még egy klipes felvezetés után pedig itt az első nagylemez, Egy igaz szerelem címmel. Fodor Máriusz és Kama működtek közre rajta, de a kíséret inkább csak alátámasztja az egyértelmű főszerepben lévő éneket. Hegyi Dóri bátran kitárulkozó, egyszerre törékeny és magabiztos, magával ragadó előadása először annyira leköt, hogy szinte észre sem veszi az ember, hogy ezek valójában milyen erős dalok. Az Egy igaz szerelem egyébként konceptalbum; mint a Phenom'enon interjújából kiderül, az egyes dalok amolyan fejezetek, a következő témákról: "vágyakozás, felismerés, elmúlás, elengedés, feldolgozás, újrakezdés, megoldás". Facebook, lemezbemutató koncert: február 1., Akvárium.


Bő másfél évvel a Geometria után itt az új, kilencedik Thy Catafalque-album, a Naiv. Ahogy már megszokhattuk, ezen is van minden, miközben mégsem összevisszaság, hanem egy nagyon határozott, egyéni művészi vízió megvalósulása a zene. Van folk rock és sima folk, pszichedélia, progresszív megoldások, mi több, előkerülnek nettó jazz rockos és tisztán elektronikus részletek is - és persze az extrém metal különféle műfajai is előbukkannak a megfelelő pillanatokban. Maga Kátai Tamás énekel, gitáron, basszusgitáron, szintin, citerán és darbukán játszik; van még oud, vonósok, szaxofon, fuvola és harsona, valamint több vendégénekes. Azt is tudjuk, hogy a Thy Catafalque igen erős nemzetközi rajongótáborral rendelkezik, akik már az év lemezének is gyorsan kikiáltották a Naivot; továbbá megjelent több angol nyelvű kritika is a szokás szerint a Season Of Mist kiadó által gondozott albumról. A leghíresebb metaloldal, a Blabbermouth szerzője például gyakorlatilag azzal töltötte meg a cikkét, hogy különféle módokon leírja: ilyet még nem hallottál. "Teljes őrület, de ellenállhatatlan" - ez a vége. Facebook


Grecsó Krisztián
ról sokan tudják, hogy amellett, hogy író, költő, több szálon kötődik a zenéhez is; Hrutka Róbert nevéhez pedig hivatalos életrajza szerint több mint kétszáz nagylemez és közel ezer reklám- és filmzene kötődik. Most pedig kijött egy közös lemezük, Grecsó énekel, gitáron és ukulelén játszik, Hrutka gitározik, dobol, énekel, továbbá basszus és hegedű egészíti ki őket. Az Első évre fecske című album letisztult hangszerelésű, folkos dalokat tartalmaz, amik nem annyira szövegközpontúak, mint arra talán számítanánk (vagy legalábbis nem úgy). "Bár ezek a szövegek időben nagyon elszórva születtek, ha évek munkája is van benne, nagyon koherensnek, egységesnek érezzük" - mondta róla Grecsó a Stenknek. Az Első évre fecske alcíme egyébként az, hogy dalok, énekelt versek, zenés verskollázsok. Grecsó Krisztián FacebookHrutka Róbert Facebook, lemezbemutató koncert: február 6., MOMkult.


Nóvé Soma
Népdalok című EP-je 2018 egyik legjobb magyar kiadványa volt szerintünk, aztán ebből nőtt ki a Mordái zenekar, aminek első klipje itt debütált a Recorderen. Az "útonállók sötét szellemiségét idézik meg", a hatvanas-hetvenes évek folkzenei kísérleteiből táplálkoznak; valamint, mint a Stenk cikkéből kiderül, egy Morphine tribute est alkalmi együttműködéséből nőtt ki a zenekar. A cím nélküli albumról már közöltünk kritikát, de azért ebben a rovatban is helye van. Facebook, lemezbemutató koncert: február 13., A38.


Szűcs Krisztán
az - idén két alkalomra összeálló - Heaven Street Seven mellett számos formációban szerepelt a Budapest Bártól a Szűcsingeren át a Rühös Foxiig és tovább, de csak most jutott el az első szólóanyagáig, mégpedig Szűcs néven hozott ki egy háromszámos EP-t Tudunk várni címmel. "Új év, új haj, új dalok, szeretettel, csak nektek" - így vezette fel. A címadó dal melankolikus, nagyszabásúan (vagy pont direkt nem) létösszegző, de a másik kettő azért oldja a hangulatot (leginkább a Lángos). Attól még, hogy ez egy szóló kiadvány, vannak zenészek Szűcs Krisztián mellett, ismert nevek: Kovács Geri, Benkő Dávid, Hosszú Gábor, Frenk, a felvételt pedig Takács Zoltán Jappán készítette. Facebook


Antilope Kid
aka Linczényi Márkó és Tengo aka Tenner Benjamin hozta össze a Szia uram című számot, amiben nemcsak sziauramozás van, hanem szinte az összes, hasonló környékről származó, viccesnek szánt rémes szófordulat is megjelenik, rettentő töménységben, ráadásul sajnos eléggé fülbemászó módon. Ahogy egy bölcs kommentelő fogalmaz: "Ez annyira tökéletes, hogy annak ellenére, hogy körbeküldtem, én egynél többször nem vagyok hajlandó megnézni." Mint a 24.hu-ról kiderül, a számhoz Linczényi "fél évig a telefonjával rögzített beszélgetéseket edzőteremben, festékboltban, közértben, autószerelőnél, utcán, vagyis az élete különböző terepein." Facebook


Boggie
ugye egy trükkös - nem mellesleg itt a Recorderen debütált - klippel került be a köztudatba, és az új videó is egy ravasz darab: egy fura lakásban tűnik fel ő és zenekarának tagjai több példányban, meg még néhány egyéb dolog, meg-megakadva, gifesen ismétlődve stb. Annak ellenére, hogy a trükk hamar átlátható, újra meg újra össze tudja zavarni az agyat. A rendező Schwechtje Mihály, a 24.hu mutatta be a klipet. Facebook, téli-tavaszi koncertek.


Mondtuk már, milyen jó a Dorota-lemez? Igen, mondtuk már. Van hozzá új videó is, a többihez képest viszonylag kevés csavart tartalmazó Vacsorázin klipjében a zenekar tagjai megsokszorozódnak (valami lehet a levegőben), hogy sokan tudjanak tapsolni és egyéb dolgokat csinálni. A helyszín a töki kőfejtő, a rendező Kőrösi Máté és a Dorota, a taps - úgyismint "egyszerű hangtömb okán, amit a sok kéz összecsapódása kelt" - jelentőségéről a Lángoló Gitároknak beszélt Porteleki Áron. Facebook, legközelebbi koncert: február 15., Gólya.


Kauna
tavaly nyáron adta ki sötét-atmoszferikus bass music EP-sorozatának első részét, amit nemrég követett a Circles második része. A Time Travellers két drum and bass-számmal indul, egy nyomott, minimalista darabot követ egy pörgősebb, Marvin Gaye-mintával. A virtuális B-oldal pedig a "kísérletező halftime zenéké". Ez is sötétebben nyit, a szerző által "elég kaotikusnak" leírt Booby Trap azzal lep meg, hogy milyen kevés eszközzel sikerül azt a benyomást keltenie, hogy a káosz határán egyensúlyozunk - anélkül, hogy ténylegesen szétcsúszna. A záró, címadó szám egy leheletnyit könnyedebb, dallamosabb, pompás, ravasz ritmusokkal. Facebook


Tavaly nyáron írtunk
először a BIPØLÄRIS zenekarról, az év végén pedig kijött egy újabb EP-jük, a még erősebb Szerotonin mezők. Igen súlyos hardcore az alap, zakatolással, darálással és nagyon dühös üvöltéssel (meglepően költői szövegekkel), ugyanakkor váratlan pillanatokban váratlan megoldások dúsítják a zenét, még ha a súlyosságán nem is könnyítenek. Ugyanakkor / éppen ezért nemcsak a keményvonalas hardcore-rajongóknak ajánlott. Facebook, legközelebbi koncert: március 14., TEREM, Veszprém.


TH Anatol
a kísérleti zene egyik legtermékenyebb alkotója lett mostanában; legutóbb decemberben írtunk egy kiadványáról, de már el is vagyunk maradva kettővel. Ezek közül az AZACC tartalmaz nemcsak hogy ritmusba rendeződő motívumokat (még ha sokszor zajosakat is), hanem akár dallamszerű képződményeket is - noha ezeket nem egyszer éles, durva hangok ellenpontozzák. A Time Remain viszont maga a legminimalistább minimalizmus: három hosszú szám, 10-14 perc, alig-történések. Honlap


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2020/01/30/mindig_utaltam_a_langost_de_neha_olni_tudnek_erte_rec_hu
Mindig utáltam a lángost, de néha ölni tudnék érte - Rec.hu
süti beállítások módosítása