EP-premier! Muzsik és Volkova: Dekadens (gyerek)dalok

2019.12.30. 12:30, Gaines

muzsik_es_volkova_dekadens_gyerekdalok_album_cover_nyitokep.jpg

Tavasszal hallhattunk egy új, a magyar közéletre reflektáló, gúnyos dalt Szabad leszek címmel a Muzsik és Volkova duótól, most pedig év végére egy igazi különlegességgel állnak elő: három aranyos gyerekdallal! Vagyis nem egészen, a kedves dallamokra felénekelt szövegek elég sok szarkasztikus-görbetükrös meglepetést rejtenek.

muzsik_es_volkova_dekadens_gyerekdalok_album_cover_1.jpgDekadens (gyerek)dalok EP a duótól megszokott akusztikus hangzásvilággal szólal meg, dominál a gitár, mellé be-beúszik zongora, harmonika, csemballós szintetizátor, fütyörészés; a szövegek ezalatt érintik a klímaváltozás, az egészségügy, a médiafogyasztás, az idegengyűlölet és a korrupció témaköreit, nagy adag iróniával nyakon öntve. "Ősszel nagylemez anyagon kezdtünk el dolgozni, de közben rájöttünk, hogy van egy csomó kiadatlan dalunk, amik már nem illeszkednek a nagylemez irányvonalába, viszont 3 közülük összeállt egy koncepció mentén" – avatott be Volkova (Farkas Krisztina) az EP keletkezéstörténetébe. – "2020-ra már nem akartuk magunkkal vinni őket, akkorra már más terveink vannak.A „Dekadens gyerekdalok” cím érdemel némi magyarázatot: gyerekdalok – mert a zenei köntös kedves, vidám, játékos, amolyan csasztuska jellegű. A szöveg pedig hozza a kontrasztot, a dekadenciát. Ami még újdonság, hogy a dalokat  magunk rögzítettük, a keverés pedig Lee Olivér érdeme."

Ami az egyes dalokat illeti: a valós szalagcímeken alapuló, november végén előfutárként megjelent Megírta az internetet Muzsik (Farkas János) még júniusban küldte el Volkovának, "utólag úgy emlékezett vissza rá, hogy volt egy időszak, amikor szalagcímekből próbálta értelmezni a világban zajló eseményeket, mert túl sok volt már a feldolgozandó hírmennyiség.  Abban az időszakban nem nagyon voltak új dalszövegei, így kísérletezni kezdett. Kísérleti hírfeldolgozás kísérleti dalírást eredményezett." A Bezacskózott banán "egy valószínűségszámításon alapuló gondolatkísérlet", és a szerzők véleménye szerint ezen érezhető talán a legjobban az oroszos csasztuska-jelleg. A Kellemetlen dal pedig nemes egyszerűséggel "amolyan közérzeti dalocska".


hallgassuk tehát a nem-gyerek gyerekdalokat a Muzsik és Volkova tolmácsolásában:

a zenekar a Facebookon

borító: Tóth Teodóra

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_84.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/12/30/ep-premier_muzsik_es_volkova_dekadens_gyerek_dalok
EP-premier! Muzsik és Volkova: Dekadens (gyerek)dalok
süti beállítások módosítása