Szabad szöveg, szabad zene, szabad mindenbe szarni bele - Rec.hu

2019.12.12. 14:32, RRRecorder

hethat_schengen.jpg

A ló néz, a csikó lát, szeretem Chick Coreát. Van elég magyar elektronikus zene az életedben? - kérdezi a Billboard. Kelet-európai akcentus, posztmulatós, metafizikus hömpölygés, változatos döngölés; hegyek, tengerek, sivatagok és csavargók. A pásztorkutyát választottuk, hátha elhiszik, hogy a népnemzeti frontot képviseljük. A dobszóló nem fog hiányozni senkinek. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A SzintisLaci a zenekart is meglepő sikere után milliók válták az új Ricsárdgír-lemezt. Na jó, ez talán túlzás, de én például ritkán szoktam ilyen gyakran frissítgetni a Facebookot, hogy mikor lesz már a premier? A Rise of the Koala pedig beváltotta minden reményemet. Mint a Hvg roppant szórakoztató interjújában olvasható, "bulilemezt akartunk csinálni", és még "a szövegek is vidámak, azt leszámítva, hogy majdnem mindegyikben szerepel a halál, a bűn, meg a pokol." Szóval lehet táncolni szintipopra, diszkóra, punkra, technóra, balkános ska-betétre; vannak együtténekelheő dallamok, pompás zenei ötletek (még ha ragaszkodnak is ahhoz, hogy "ha megnézzük, hogy zenéltünk tíz éve, akkor most is pont ugyanolyan szinten csináljuk"). És persze lehet nagyon sokat röhögni a szövegeken, miközben vannak bennük komoly kérdések, mármint el van viccelve a halál, a bűn meg a pokol, de közben meg az a duplacsavar, hogy lehet, hogy mégsem (teljesen). Ráadásul a megújult honlap is rengeteg csemegét rejt. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: január 4., Akvárium.


A Perihelion 2017-ben az Örvény című lemezzel nagyot dobott, és nemcsak metálos körökben figyeltek fel rájuk olyanok, akik addig nem - lásd 2017-es magyar kedvenceink listáját.. Agg című új lemezük nagyjából ugyanúgy írható le, mint az előző: poszt-black metal, erős népzenei és pszichedelikus hatásokkal, ahol az epikus, metafizikai távlatokban mozgó, magával ragadó hömpölygés együtt tud élni akár a végtelen melankóliával is. Nem a zenét érintő különbség, hogy az Aggot nem a francia Apathia Records adta ki, az ugyanis tíz év után nemrég befejezte a működését (búcsúposztjuk tanulságos olvasmány azoknak, akiket érdekel a kis kiadók helyzete); de azért a Perihelion iránti külföldi érdeklődés nem szűnt meg. Például alapos kritikát írt az albumról a Heavy Blog Is Heavy, a poszt-black metal mai dilemmáit hosszan taglalva, amikre a cikk szerint a Perihelion meggyőző megoldást nyújt. Facebook, lemezbemutató koncert: december 20., Dürer Kert.


A Hét Hat Club annyi önmeghatározást talált ki, hogy az öt zenekarnak is elég lenne: gyp-hop, posztmulatós, maneleton, balkumbia, Balkan jazz swing manouche party stb., vagy ahogy első lemezük címe mondja: Balkanouche. Vagyis a balkáni és roma hagyományokat a Django Reinhardt-féle gypsy jazz-zel és hiphoppal, cumbiával vagy éppen metálgitárral keverik. Sok ilyen mindentbele-balkáni zene létezett már, de a Schengen Shuffle című új album, amit Kjartannal vettek fel, tud újat mutatni. Elég elindítani az első számot, ahol archaikus népzene egy komoly hip hop beattel találkozik, amit mókásan nintendós hatású tangóharmonika kísér. A címadó szám egyenesen a Still D.R.E. alapját gondolja újra harmonikával és visszhangosított szaxofonnal. Emellett persze a megszokott bulizási és aktivista szövegelési fronton is jól teljesít az album. HonlapFacebook


Ha valamiben nem szenved hiányt a magyar rockzene, akkor az a stoner. Most itt egy újabb, de a Mudi nem csak azoknak lehet érdekes, akik sivatagi riffekkel kelnek és fekszenek. Nemcsak azért, mert ez a friss (jelenlegi formájában tavasz óta működő) zenekar végre nemcsak kockás inges férfiakból áll (Szöllősi Dorottya dobol), hanem mert más műfajokkall keverik a stonert. Ahogy a NuSkullnak mondták: "akad itt stoner-mellúszás, sludge-fetrengés, funkys lődörgés, de nem ritka, hogy páratlanul disszonánskodunk a Tool védjegye szerint." Ezek közül nyilván a funky a leginkább meglepő, de kifejezetten jól sül el, ahogy a Mangalitza című szám közepén az addigra már ismerőssé vált motívum egyszer csak funkysan szólal meg, aztán átmegy metálosba. A NuSkullnak egyébként azt is elmondták, hogy: "a zenekar nevét elsősorban a lelkivilágunk talajából gyökereztetjük, tehát sárból. Végül mégis ezt a jó magyar pásztorkutyát választottuk, hátha elhiszik, hogy a népnemzeti frontot képviseljük." Facebook, legközelebbi koncert: január 11., Analog Music Hall.


Hajlamosak vagyunk eltúlozni a külföldi sajtóban megjelenő cikkek, premierek szerepét, na de az már tényleg egy Valami, hogy a Belau új száma a Billboard heti dance ajánlójában is szerepelt, Steve Aoki & Sting alatt, ámde Martin Solveig felett. "Van elég magyar elektronikus zene az életedben? Nincs!" - szól az ajánló, ami kiemeli mindenféle nemzetközi szereplésüket, és azt írja, hogy az új szám megmutatja, miért érdemes követni a zenekart. Magyarul is lehet olvasni azért a Natural Poolról, amiben a karibi szigeteken rögzített hangminták is szólnak. "A Natural Pool egy olyan helynek vagy célnak a szimbóluma, ahova nehéz eljutni, ezért csak keveseknek sikerülhet, ez a révbe érés viszont felszabadító érzéssel is párosul, amely életeket változtathat meg” - mondták a Phenom'enonnak. HonlapFacebook


Lamm Dávid
alapvetően jazzgitáros, akit például Szalóki Ági és a Balázs Elemér Group több lemezén is hallani lehetett, de Dés Lászlótól Palya Beáig sokakkal játszott. 2010-ben adta ki első szólólemezét, amit csak most követett a második, Invisible címmel. A jazznek a popzenéhez, azon belül a soulhoz és a hiphophoz közel álló, groove-os és dallamos fajtája ez, ahol a dalformán nagyobb a hangsúly, mint a szólókon. A vendégek között ott van Dés László és MC Zeek is. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: január 23., Művészetek Palotája.


A European Mantra a Los Angelesben élő dobos, Borlai Gergő zenekara. Az önmeghatározásuk az, hogy "jazz/metal", de legújabb, B.O.T. című lemezükön ez csak két összetevő. Néha valóban zúznak, máskor a hagyományosabb jazzrockos hangzásban szólóznak; olykor előtérbe kerül a szinti; mi több, olyan is van, hogy a zenekar ellazul, és egészen meglepő kanyarokkal mókázik. Elvileg ez az előző, 2014-es THE című lemeznél nemcsak pozitívabb, hanem "nagyobb hangsúly esik a dalszerűségre" - mondta Borlai Gergő a Papagenónak; de ettől még bőven előfordul, hogy maguk mögött hagyják a dalstruktúrát. Ugyanitt az is olvasható, hogy ezen a lemezen "végre nem lesz nagy dobszóló, viszont a dalokban annyi dobolás van, hogy szerintem nem is fog hiányozni senkinek!" Elég elindítani a lejátszót, hogy a beszámolás után kiderüljön, mennyi ez az annyi dobolás. Facebook


Normál Tamás
nemrég szerepelt itt egy válogatáson megjelent fura technohimnuszával, most pedig önálló EP-je jött ki. A States of L egyetlen, 27 perces rohanás, végig döngölő lábdobokkal, de ezen belül előfordul militáns techno, gabber-kikacsintás, kórusminta, tabla, ipari nyikorgások, szirénák, csipogó dallamok és nyomasztó dallamok. A végig kitartó alap és a folyamatosan kavargó, változó felépítmény kifejezetten egyedi és izgalmas együtt. Az EP-t az EXILES kiadó a Hidegvér ruhatervező csoporttal közösen gondozta, ami azt jelenti, hogy készült hozzá egyedi póló. Facebook


Az Exotic Girlfriend eddig egy videóval jelentkezett, de az emlékezetes volt, és a második is az. Az Eastern European Accent arról a fontos, de a popzene által hanyagolt témáról szól, ami a címe, a Varga Noémi által rendezett klip a Nyugati aluljárójában játszódik, tele nagyszerű pillanatokkal, a végén még poén is van. Facebook, legközelebbi koncert: december 19., Dürer Kert (Kikeltető).


Ősszel jelent meg
a Satorinaut első lemeze A Micro Trip from the Studio to Outer Spaces and Beyond címmel, és most itt a folytatás, az ugyanazon a napon felvett Montanas, Mares, Desiertos y Vagabundos. A zenekar arról ír, hogy "ugyanolyan magasban (high), vagy tán még magasabban" járunk; vagyis ez is hosszan kifejlő pszichedelikus jammelés, talán az előző lemeznél lebegősebb, kevesebb a súlyosabb, rockos téma. A cím (Hegyek, tengerek, sivatagok és csavargók) találó: tágas tereken, határozott cél nélkül jár ez a zene. Facebook, legközelebbi koncert: december 27., RIFF.


Az Amoeba korábban a magyar jazz-funk-soul-hiphop színtér egyik alapzenekaraként volt ismert, aztán egy időre eltűntek - most pedig visszatértek, megváltozott tagsággal, és ami még fontosabb: némileg megváltozott, mégpedig diszkós hangzásvilággal. Nyilván ezt is úgy tudják, ahogy az országban kevesen. Az átalakulás történetéről az Urbanplayeren lehet bővebben olvasni; a cikkből az is kiderül, hogy jövőre nagylemezt is tervez az Amoeba. Facebook, legközelebbi koncert: december 14., Akvárium.



Nemrég írtunk
itt TH Anatol koncertfelvételéről és annak remixéről, azóta pedig, nahát, kijött ugyanannak a felvételnek egy másik újrakevert változata is. Ez most egy kicsit kevésbé absztrakt, mármint az, valamint kísérletező és zajos, de legalább felismerhető struktúrákat kínál. Az első három szám (szinte) már ritmusokká, de legalábbis a folytonos alakulás közben is felismerhető mintázatokká rendezi a zörejeket és zúgásokat, míg a következő két hosszú darab minimalista drone. Legközelebbi koncert: december 12., RIFF.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/12/12/szabad_szoveg_szabad_zene_szabad_mindenbe_szarni_bele_rec_hu
Szabad szöveg, szabad zene, szabad mindenbe szarni bele - Rec.hu
süti beállítások módosítása