Magyarradar + EP-premier – The Tablespoon: Home

2019.12.01. 17:00, Gaines

sinco_30y_171122a38_016.jpg

A pécsi illetőségű, stoner-indie rockban mozgó, power duó felállásban működő The Tablespoon idén ünnepli tizedik évfordulóját, és ennek alkalmából új EP-t jelentetnek meg, amit első "rendes", bemutatkozó anyaguknak szánnak. Az öt számos, súlyos és lendületes anyagot épp ezért megspékeljük egy magyarradaros intróval is.

Mikor alakult: Erről vitázni szoktunk, de 2009 végén már mindenképp megalakultunk.

Hol alakult:
Pécsen a Szent István téren, a régebben ott található, azóta megszűnt apácarend épületében.

Tagok, hangszerek:
Szotáczky Gergely (Szota): ének, gitár, Wirth Balázs (Bazsi): dobok.

Stílus: Stoner/indie/alternative.

Hatások: Mint ahogy minden zenét szerető ember, mi is sokféle zenét hallgatunk, a Tablespoon esetében leginkább ’90-es évek grunge érájának, a stoner Queens of the Stone Age által fémjelzett irányvonalának és a 2000-es évek indie rock hullámainak hatásai érhetők tetten, illetve természetesen sok más duó zenekart is érdeklődéssel követtünk/követünk, a kezdeti években ez a Local H, The White Stripes és The Black Keys zenekarokra volt igaz, jelenleg a Royal Blood mellett nem tudunk említés nélkül elmenni, illetve pár éve voltunk a ’68 koncertjén is, ami teljesen letaglózott minket.

Kiadó: Minden anyagunk saját kiadásban jelent meg, így van ez most is, azonban a Home lemez online disztribúciójának létrejöttét a 30y zenekar közreműködésének köszönhetjük.

Történet: A zenekart 2009 végén alapítottuk Pécsen, mely azóta duó formációként működik. Egykori gimnáziumi osztálytársakként együtt kezdtük meg zenekari szárnypróbálgatásainkat, közös gimis bandánk érettségi utáni megszűnése után alapítottuk meg a Tablespoont, ahol tudatosan döntöttünk a duó felállás mellett: egyrészt zenészként a basszusgitár hiányának kezelését kreatív kihívásnak tartjuk, másrészt abból kifolyólag, hogy a zenekarban csak ketten vagyunk, véleményünk szerint egy egységes és bensőséges produkciót tudunk a közönségnek nyújtani. Több mint 16 éve ismerjük egymást, gyerekkori barátok vagyunk, együtt fedeztük fel a hangszereinket és a zenei stílusunkat. Utóbbi megfelelő arányban megegyező és eltérő ahhoz, hogy a zenekar a mai napig dinamikusan tudjon működni. Mindketten játszottunk más zenekarokban is párhuzamosan, melyek azóta megszűntek, vagy szünetelnek, a Tablespoont tekintve úgy gondoljuk, hogy a baráti és szakmai kapcsolat együttes erősségének köszönhetjük, hogy 10 év után is aktívak vagyunk. Számunkra a zenekar egyszerre alkotóműhely, terápia és kiszakadás a mindennapokból.

tablespoon.jpg

Megjelenések: A kezdeti években felvettünk magunknak egy demó és egy EP anyagot (olyan is lett, de mi nagyon élveztük), emellett több single-t és egy nagylemezt rögzítettünk még 2013-ban (Smokey Kiss, Freckled Face).

Küldetés: Zaj, ritmus, dallam, lüktetés.

Jövőkép: Eddig elég passzívak voltunk minden olyan, a zenekart érintő kérdésben, ami nem konkrétan a zenéléssel volt kapcsolatos, és bár rengeteg jó dolog történt az elmúlt 10 évben, ezek leginkább csak úgy megtörténtek velünk. A Home lemezünkkel szakítottunk ezzel a gyakorlatunkkal, idén sokkal tudatosabban és aktívabban építettük a zenekart, ezen az úton szeretnénk tovább haladni.

Mellékprojektek: Minden más projektünk megszűnt, vagy szünetel.

Szexepil: Van ugyanolyan pólónk (ez véletlen) és cipőnk (ez már nem, Szotának van egy pöpec darabja, Bazsi pedig nem tudott ellenállni a másolás kísértésének).

Legnagyobb eredmény, elismerés:
Nyertünk/különdíjazottak voltunk több tehetségkutatón is Pécsen, és bár tudjuk, hogy ezek a tehetségkutatók mindig az adott zsűri zenei ízlésvilágán/szimpátiáján múlnak, egyet mégis kiemelnénk, mert fontos mérföldkövet jelentett: még 2011-2012 tájékán az akkor még működő ZION tehetségkutatóján dalfelvételt nyertünk, a dalokat pedig Szentpáli Valér készítette el. Később Valér buzdítására vettük fel a nagylemezünket, ami teljes mértékben az ő munkája, ezért a mai napig hálásak vagyunk neki. Amire még büszkék vagyunk, hogy játszottunk már a Szigeten is és a pécsieknek megkerülhetetlen Fishing on Orfű és Ördögkatlan fesztiválokon, 2017 novemberében pedig a 30y és a Made in Pécs Fesztivál jóvoltából az A38 hajón képviselhettük a pécsi zenei életet.

Legközelebbi koncert: December 5-én csütörtökön Budapesten (Facebook esemény), december 7-én szombaton pedig Pécsen (Facebook esemény) játszunk, december 27-én pedig Szegedre is ellátogatunk.  


1573828491645_home_thetablespoon.jpgA The Tablespoon az EP-ről is mesélt a Recordernek, megosztva azt is, miért tekintik debütkiadványnak: „ennek elsősorban két fő oka van, az egyik, hogy 10 év működés alatt sok mindent kipróbál az ember zeneileg, mi is így voltunk ezzel, és úgy gondoljuk, hogy ez az 5 dal képviseli igazán azt, amit ma a Tablespoonról gondolunk. A másik jelentős tényező, hogy ennél a lemeznél fordult elő velünk először az, hogy tudatosan, a megfelelő mennyiségű időt, pénzt, energiát és önmenedzsmentet rászánva akartunk egy stabilan magas minőséget produkáló stúdióban készült anyaggal megjelenni.”

Az EP idén tavasszal készült Szegeden, a Miracle Sound stúdióban, a felvételeken Szabó Szebasztián és Sóti Norbert dolgoztak: „duózenekarok estében előfordul, hogy a stúdiófelvételek során plusz hangszereket is használnak (pl. basszusgitár, billentyű, szólógitár), mi azonban törekedtünk arra, hogy a klasszikus duó felállás ne sérüljön, és az albumon hallható megoldásokat a lehető legnagyobb mértékben vissza tudjuk adni élőben, így az albumon sincs basszusgitár, és csak néhány esetben használtunk olyan elemeket (pl. extra gitármelódiák a The Promise, vagy csörgőzés a Raining című dalban), amiket koncerten nem fogunk tudni egy az egyben visszaadni, viszont eléggé visszafogott megoldások ahhoz, hogy ne legyen hiányérzete a közönségnek.”

Az album címadó dala keletkezési idejét és a számsorrendet tekintve is az első, a duó szerint a Home dal motívuma és hangulata érvényesül legerősebben a lemez egészét tekintve. A lemezzel kapcsolatban a zenekar tagjai nem csak magukat a dalokat tartják fontosnak, hanem a lemez vizuális megjelenését is: „a borítón és a dalok Youtube-ra felkerült háttérképein Kudász Gábor Arion fotóművész Human című, Capa-nagydíjas fotósorozatának képei szerepelnek, a borítóhoz kapcsolódó artwork szintén Arion munkája, a logónkat pedig Oláh Dórinak köszönhetjük. A Crack Open című dalunkhoz pedig elkészítettük első klipünket is, ami szerintünk a lemez legerősebb eleme lett.”

halljuk tehát először az öt számos EP-t, majd nézzük meg a klipet:

zenekari fotók: sinco

The Tablespoon a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_73.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/12/01/magyarradar_ep-premier_the_tablespoon_home
Magyarradar + EP-premier – The Tablespoon: Home
süti beállítások módosítása