Klippremier! Mordái: Hidegen fújnak a szelek

2019.12.11. 13:00, Gaines

mordai.jpg

A Middlemist Redből is ismerős Nóvé Soma súlyos, modern népdalátdolgozásokat elővezető formációja, a Mordái 2018 végén debütált akkor még a frontember neve alatt megjelenő EP-jével, melyet a 2018-as év tíz legjobb magyar lemeze közé is beválogattunk. A csapat hamarosan kijön első nagylemezével, ennek előfutára a Hidegen fújnak a szelek című dal, amelynek klipje a Recorderen debütál.

A hangvételében az útonállók sötét szellemiségét megidéző, a 60-as, 70-es évekbeli kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából táplálkozó, hattagú folk rock zenekar (Nóvé Soma: ének; Vértesi Ferenc: gitár; Kapusi Viktor: szaxofon; Czitrom Ádám: basszusgitár; Klausz Ádám: Dobok; Porteleki Áron: brácsa, dobok, vokál) első LP-je 2020 januárjában fog megjelenni, melynek első beharangozóját, a Hidegen fújnak a szelek című számot már tavasszal megismerhette a közönség egy Akváriumban rögzített sessionvideó formájában. Az erdélyi népdal a Muzsikás együttes 1986-os lemezén, a Nem arról hajnallik, amerről hajnallott...-on is helyet kapott, de feldolgozta a The Ex nevű holland anarchopunk-freejazz formáció is 1991-es lemezén (Scrabbling At The Lock), valamint a velük felvett A Take Away Show-epizódban is.

mordaisajtofoto.jpg

A Mordái-féle feldolgozáshoz, erdőn-mezőn rohanó, szakadék széléig jutó videó készült, melyről Lazin Damján rendező osztott meg pár gondolatot: "A videóklipet ketten találtuk ki a Somával. Az ötlet nagyon egyszerű, egy csapat ember menekül valami ismeretlen elől. A klip fő motívuma így a futás, ami jól párosul a zene őrült ritmusához. Az elkészülés során nagy segítségünkre volt Riderauer Dani és Suzuki Samurai terepjárója, valamint az Etherno stúdió."

Lemezbemutató koncert jövő februárban várható, addig is lássuk a klipet:

Mordái a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_78.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/12/11/klippremier_mordai_hidegen_fujnak_a_szelek
Klippremier! Mordái: Hidegen fújnak a szelek
süti beállítások módosítása