Ambrus Bence, Fodor Dávid, Zsirai András és Gyémánt Bálint kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.01. 03:00, srecorder

cola-boyy.jpg

Miután listába szedtük a legjobb idei lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Az újév első napján a Giliszta és a The nobody elses sorait gyarapító, de szólóban is alkotó és pár napja friss dallal (Még él) jelentkező Fodor Dávid, a Psychedelic Source Records jamkollektívával tavaly 26 (!) lemezt kihozó (az utolsót szilveszterkor épp nálunk debütáltató) Ambrus Bence, a 2021-ben 10. születésnapját ünneplő Ricsárdgír alapító-basszusgitárosa, Zsirai András, valamint az egyik legkiemelkedőbb hazai jazzgitáros, a gyakran Harcsa Veronikával alkotó Gyémánt Bálint bársonyosan pszichedelikus és nyugtatóan jazzes zenéivel kívánunk minél enyhébb másnapot.

fodor_david.jpgFotó: Fodor István

FODOR DÁVID
(Giliszta, The nobody elses)

Cory Hanson: Pale Horse Rider (Drag City)

21. századi űrcowboy-zene, hihetetlen minőségben, a Wand zenekar frontemberétől.

MNDSGN: Rare Pleasure (Stones Throw Records)

Eddigi kedvenc MNDSGN-lemezem, az előző megjelenéseihez képest most jóval élőbb, analógabb, "zenekarosabb" a hangzás, erősen érződik a hetvenes-nyolcvanas évek souljából (meg néhol spirituális jazzéből) való inspiráció. Csúcs!

BADBADNOTGOOD: Talk Memory (XL Recordings/Innovative Leasure)

Fantasztikus jazzlemezt hozott ki idén mindannyiunk örömére a BADBADNOTGOOD, az album nagy része ráadásul a brazil legenda, Arthur Verocai közreműködésével készült.

The Peacers: Blexxed Rec (Drag City)

Ha a Beatles egy garázsban készített volna egy albumot '66-ban, az valami olyan lenne, mint a többek között Mike Donovan (Sic Alps, Ty Segall) által alapított The Peacers harmadik nagylemeze.

Traffik Island: A Shrug Of The Shoulders (Flightless Records)

Experimentális-elektronikus második lemeze után most a debütjéhez hasonló, azt továbbfejlesztett (+ picit dzsesszesített) hangzással jött ki Zak Olsen (művésznevén Traffik Island), akit még az ORB és a The Frowning Clouds ausztrál formációkból ismerhettek.

Cola Boyy: Prosthetic Boombox (MGMT Records / Record Makers)

Erre az albumra az MGMT-nek köszönhetően találtam, mivel az ő kiadójuknál jelent meg, ráadásul a producere is Andrew VanWyngarden (az MGMT frontembere) volt, én nekik nagy-nagy rajongójuk vagyok, rámentem és azonnal megfogott, ahogy a 80-as évek közepi synthfunk találkozik a 2020-as évek popzenéjével (mindkettőnek a finomabb részével). Éljen Cola Boyy!

St. Vincent: Daddy's Home (Loma Vista)

Kedvenc idei "poplemezem", bár igazából ez is "csak" egy újabb (zseniális) újragondolása a hetvenes éveknek, de körülbelül az évtized teljes felhozatalának! Van rajta soul, funk, pinkfloydos pszichedelikus gitárszólós arénarock, szitár-gitár szinte minden számban. Annie Clark & Jack Antonoff & Co. ezt nagyon megcsinálta!

black midi: Cavalcade (Rough Trade Records)

A black midit én ezzel a lemezükkel kedveltem meg igazán. Fantasztikus neo-progrock, zseniálisan kikeverve.

Grave Flowers Bongo Band: Strength Of Spring (Castle Face Records)

Másik idén talált kedvencem a Grave Flowers Bongo Band, akik az utóbbi években (évtizedben?) erőteljesen bepörgött pszichedelikus szcénába hoztak egy elég friss hangot, ami picit akusztikusabb, természetesebb, mint kortársai, kb. minden számban feltűnik az akusztikus gitár, és a lap steel is, szóval Cory Hanson lemezéhez hasonlóan itt is lehet számítani erős space-country (?!) pillanatokra! Ja és amúgy az album producere Ty Segall, kiadója pedig John Dwyer (Oh Sees - Castle Face alapító).

Maston featuring L'éclair: Souvenir (Calico Discos)

Utolsónak egy kis modern library music (közben felbukkan egy-két énekes szoft-psych-pop trekk is azért) Frank Maston és a csodás L'éclair zenekar előadásában. Mindkettejük további (idei) dolgait is sok szeretettel ajánlom!

 

ambrus-bence.jpg

AMBRUS BENCE
(Lemurian Folk Songs, River Flows Reverse, Satorinaut, Psychedelic Source Records)

Sajnos az idei év nem hozott olyan sok új zenét, mint vártam volna. Így, hogy mindenki otthon döglik három éve, azért lett volna idő összerakni nagy dolgokat. Azért van egy-két említésre méltó kiadvány, amiket szarrá hallgattam. A messze első és örök, bár nem sikerült nekik sem azt a szintet megütni, mint két éve vagy azelőtt: Los Espiritus: Sancocho Stereo. Elszállós blues, a spanyol nyelven éneklő pszichedelikus zene királyai Argentínából.

Aztán idén megismertem az ausztrál Mt. Mountain Centre című lemezét, ami teljesen felülírta a pop(szerű) zenéről alkotott szilárd értékítéletemet. Azért nem Evanescence-t kell elképzelni, akármi legyen is az.

A hallucinogénebb kategóriában a dán Papir Jams című, teljesen instrumentális lemeze ment sokat, nagyon jó minőségű effektek és figyelemreméltó dobolás, nagyon szép fraktálokat teremtenek. A vidámító Sumac Dub Ceiba egyszerű elektronikus dub, kevés zavaró reggae-s sztereotípiával Grenobléből. Ha jazz, akkor meg a német afrikaimitátorok: Muito Kaballa Power Ensemble - Mamari. Egy igen kiváló rongyosra hallgatott single pedig Donovan & David Lynch - I Am The Shaman. Az öreg Donovanra ráfért a frissítés, mégiscsak kb. ’65 óta nyomja.

Magyarokat kevesebbeket hallgatok valamiért, de akik többször lementek: , Sauropoda, The Space Huns ideijei.

 

HA ZENÉLÜNK, ABBÓL ÁLTALÁBAN LEMEZ LESZ - INTERJÚNK A PSYCHEDELIC SOURCE RECORDS TAGJAIVAL

 

zsirai-andras.jpg

ZSIRAI ANDRÁS
(Ricsárdgír)

Legjobb lemezek:

King Gizzard and the Lizard Wizard: Butterfly 3000

Wolf Alice: Blue Weekend

Iceage: Seek Shelter

King Gizzard and the Lizard Wizard: L.W.

Greta Van Fleet: The Battle at Garden's Gate

Legjobb magyar lemez holtverseny:

Bozo: Törékeny

Csillagrablók: Vár a messzeség

Legjobb szám:

The Horrors: Against the Blade

 

HA ELMONDANÁM, MI IHLETTE, SENKI NEM HINNÉ EL - INTERJÚNK A 10 ÉVES RICSÁRDGÍRREL

 

gyemant-balint.jpgFotó: Hegyi Júlia Lily

GYÉMÁNT BÁLINT

Pat Metheny: Side-Eye NYC (V1.IV)

A 67 éves jazzgitáros-legenda minden albumát nagy izgalommal várom. Idén egy triólemezzel örvendeztette meg az improvizált zene rajongóit. A New York-i jazzszcéna kiemelkedő fiatal muzsikusaival készült koncertfelvételt szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe. (Pat Metheny - gitár, James Francies - billentyű Marcus Gilmore - dob)

Yebba: Dawn

Csodálatos, lenyűgöző fiatal énekesnő. A feleségem mutatta ezt az albumot, számomra az év egyik nagy felfedezése.

Mörk: In The Golden Hour

Közeli barátaim, a hazai zenei piac üde színfoltja, Magyarország egyik leginkább exportképes pszichedelikus soul formációja!

Shai Maestro: Human

Az izraeli zongorista második lemezét jelenteti meg a világ talán legfontosabb jazz-zenei kiadójánál, az ECM-nél. A legmagasabb szintű hangszeres tudást az igazán mély történetmesélés szolgálatába állítva hallhatjuk. (Shai Maestro - zongora, Jorge Roeder - bőgő, Ofri Nehemya - dob, Philip Dizack - trombita)

Paár Julcsi: Hangoló Kerekutca

Eddig sosem foglalkoztatott, hogy megtaláljam a legigényesebb gyereklemezt Magyarországon, de közben változott a helyzet. :) Paár Julcsi énekes, zeneterapeuta lemezei újradefiniálják a műfajt, köszönet érte!

 Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/01/ambrus_bence_fodor_david_kedvenc_2021-es_zenei
Ambrus Bence, Fodor Dávid, Zsirai András és Gyémánt Bálint kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása