Onozó Róbert – kedvenc 2022-es dalok

2023.01.17. 11:39, onozorobi

rosalia_1.jpg

Összegeztük a legjobb 2022-es külföldi és magyar lemezeket, valamint a filmeket és a sorozatokat is, most pedig folytatjuk a régi recorderes hagyományt, miszerint a magazin szerzői is bemutatják kedvenc dalaikat az elmúlt évből. 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös2016-os2017-es2019-es2020-as és 2021-es felvonás után szerzőink ABC-sorrendje szerint következzenek a 2022-es kedvencek, amelyek rögtön meg is hallgathatók playlistben, rövid kommentárokkal. Az ötödik dj Onozó Róbert. (A nyitóképen Rosalía.)

A 2022-es személyes kedvenc dallisták sorát Frank Olivér nyitotta meg, majd Huszár András, Lékó Tamás és Mikó László folytatta a sort.

EZEK VOLTAK 2022 LEGJOBB MAGYAR LEMEZEI A RECORDER SZERINT.

 

 

2022-ről elsőként az jut eszembe, hogy végre visszatértünk a normalitásba; újra lehetett utazni, koncertekre járni, bulizni. Talán ezért is dominálnak az idei kedvenceim között a vidám popslágerek és azok az előadók, akiket élőben is láthattam, mint Rosalía, az Arctic Monkeys vagy Lil Nas X.

1. Rosalía: Despechá

Bármelyik megunhatatlan slágert választhattam volna a bombasztikus MOTOMAMI-ról, amivel Rosalía úgy tört át a flamenco-inspirálta experimentális világzenéből a kommersz popzenébe, hogy közben egyetlen tipikus kompromisszumot sem kellett meghoznia. Végül az album után pár hónappal kiadott bonus track, a Despechá lett a legnagyobb kedvencem, ami soha nem törlődik az agyamból és bármikor visszarepít a nyárba.

2. Beyoncé: Break My Soul

Minden poprajongónak pirosbetűs év, ha a tévedhetetlen Beyoncé új albummal jelentkezik. A beharangozó dallal nagyon meglepett, mert az utolsó dolog, amire számítottam volna tőle, hogy gyermekkorom MTV elektro-dance korszakába, a Snap vagy a Culture Beat világába repít vissza. Naná, hogy ez is istenien áll neki!

3. Arctic Monkeys: Body Paint

A szigetes porba fulladós koncertjükön újra megállapítottam, hogy minden korszakukat imádom, de ott még egy darab új szám sem hangzott el. Ősszel végre megérkezett az ismét teljesen más arcukat mutató The Car, amiről ezt a dalt hallgattam a legtöbbet.  

4-5. Harry Styles: As It Was / Taylor Swift: Anti-Hero

Pár éve még simán égőnek tűntek az ultra-idegesítő rajongótáborukkal együtt, mostanra viszont megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen helyük van a popvilág csúcsán. Az As It Was a nyár elnyűhetetlen slágere lett, az Anti-Hero pedig az év legviccesebb dalszövege.

6. Oliver Sim ft. Jimmy Sommerville: Hideous

A 2010-es években a The xx volt az egyik kedvenc együttesem, de amióta külön utakon járnak, sem Romy, sem Jamie xx próbálkozásai nem jelentettek ugyanakkora élményt. Oliver Sim első hipnotikusan gyönyörű szólóslágere viszont úgy tűnik, ott folytatja, ahol a banda abbahagyta.

7. Maggie Rogers: Horses

Egy Phoebe Bridgers vagy folklore/evermore-éra Taylor Swift nagyságú lyuk volt az évemben egészen addig, amíg rá nem bukkantam Maggie Rogersre.

8-9-10. Kate Bush: Running Up That Hill / Cutting Crew: (I Just) Died In Your Arms Tonight / Nirvana: Something In The Way

Az év legmeglepőbb jelensége, hogy új generációk úgy fedeztek fel szüleik fiatalkorából slágereket, mintha vadiújak lennének. Filmőrültként nekem is minden évben van jó pár olyan kedvencem, amire egy-egy film vagy sorozat betétdalaként figyeltem fel, de 2022-ben a Batman, a Stranger Things és az Eufória is olyan dalokat repítettek újra a kedvenceim közé, amikre már első virágzásuk idejéről is jól emlékszem.

11. Baby Queen: Want Me

Egy tévésorozatnak, mégpedig az imádnivaló Heartstoppernek köszönhetem Baby Queen fülből kiűzhetetlen slágereit is, közülük is leginkább a Want Me-t.

12. Kendrick Lamar: N95

Humble vagy Alright szintű sláger nem volt Kendrick Lamar 2022-es albumán, a Mr. Morale & The Big Steppersen, de szövegei és ritmusai továbbra is hibátlanok, ahogy az az N95 alapján is egyértelmű.

13-14. Lil Nas X: Star Walkin'Lizzo: 2 Be Loved (Am I Ready)

Imádom, hogy olyan popsztárok korát éljük, mint Lizzo és Lil Nas X. Lehetnének az inkluzivitás poszterarcai, de sohasem felejtik el, hogy az emberek többsége azért hallgat popzenét, hogy jól érezze magát.

15. Elvis Presley / Måneskin: If I Can Dream

A Recorder filmszekciójában a 2022-es év legjobb filmjének szavaztuk meg Baz Luhrmann Elvisét. A filmnek köszönhetően újjáéledt Elvis-mánia a családomat sem kímélte, olyannyira, hogy az If I Can Dream hallatán a dalnál majd’ 50 évvel fiatalabb gyerekeim azonnal felpattannak az asztal tetejére, hogy teli torokból harsogják a refrénjét.

16. Foals: 2am

17. Fontaines D.C.: Jackie Down The Line

18. LCD Soundsystem: new body rhumba

19. Charli XCX: Used to Know Me

20. The Weeknd: Out of Time

 

ONOZÓ RÓBERT KEDVENC 2021-ES DALAI ITT HALLHATÓK.

https://recorder.blog.hu/2023/01/17/onozo_robert_kedvenc_2022-es_dalok
Onozó Róbert – kedvenc 2022-es dalok
süti beállítások módosítása