HogyVagy013: "Nem véletlen, hogy az új dalunk a világvégéről szól" – Ian O'Sullivan

2020.05.16. 14:29, Gaines

ianosullivan.jpg

Interjúsorozatunkban a COVID-19 járvány és a kényszerű bezártság idején kérdezünk meg zenészeket, előadókat, hogyan boldogulnak a megváltozott helyzetben, mivel töltik az idejüket. Rovatunk nemcsak az olvasóknak szól, hanem az elszigetelt zenészeknek is segít megismerni egymás gondolatait. Ezúttal a norvég-ír-magyar felállású Mongooz And The Magnet ír énekes-nagybőgősével, Ian O'Sullivannel beszélgettünk. (Fotó: sinco)

Korábbi karanténinterjúink: Szabó Benedek, Beck Zoltán, Péterfy Bori, Egyedi Péter, Varga LiviusZságer Balázs, JumoDaddyAntonia VaiSenaHenri GonzoLeskovics Gábor.és Schoblocher Barbara.

Hogyan telnek most a napjaid? Hogy éled meg a járványhelyzetet?

Magányosan. Nehezen. Pécsett, Budán és Pesten… három különböző helyen vagyunk. Próbáljuk kihasználni ezt az időt hasznos dolgokra, és nem megbolondulni teljesen! Próbálunk kreatívak maradni, illetve elkezdtünk gondolkodni azon is, hogyan tudnánk segíteni nemcsak a zenészeket, de a szintén munka nélkül maradt pécsi zeneipari háttérmunkásokat is.

Változott a hangulatod, hozzáállásod a járvány kezdetéhez képest, az eltelt két hónapban?

Hát persze. A járvány egyszerűen lefejezte a 2020-as tervünket. Játszhattunk volna Tokióban, Szöulban, Moszkvában... nehéz, hogy ezek után ne legyünk kicsit depresszívek. Hullámzó a hangulatom, néha kifejezetten produktívnak érzem magam, máskor pedig az egész olyan, mint a szabadesés. Próbálunk optimisták maradni, de nehéz azzal a tudattal együtt élni, hogy amíg nincs vakcina, addig egy ilyen vírus bármikor visszatérhet.

Mennyire és hogyan tudsz a zenéddel, zenekarral foglalkozni?

Március 13-a óta nem találkoztunk személyesen, viszont az elmúlt két évben sokat tanultunk az otthoni/mini-stúdiós felvételekről, ami ebben a helyzetben kifejezetten hasznos! Persze más, amikor egyedül vagy otthon, viszont nagyon experimentális dolgokat lehet összerakni így is. Mi már készülünk a következő stúdiózásra. Illetve nemrég egy új dalt, illetve egy hozzá készült videót is megjelentettünk señorita címmel. Alapvetően pozitív srácok vagyunk, de azt hiszem nem véletlen, hogy a világvégéről szól.

Mi a legnehezebb számodra ebben a helyzetben?

Hiányoznak az utazások és az emberi kapcsolatok. Az emberek társas lények, és ezek az online koncertek is csak azt mutatják meg, mennyire fontos számunkra a közönségünk, és rettenetesen hiányzik, hogy interakcióba léphessünk velük. De persze megértjük, hogy most ezek a szükséges lépések, hiszen az egészség most sokkal fontosabb, mint egy koncert.

Mik tudnak örömet okozni? Jut esetleg időd most valamire, amire máskor nem?

Egyszerre utálom és imádom a "nem utazás"-t. Nem tudom, mikor volt utoljára olyan időszak, amikor ennyi ideig egy helyen voltam… legalább hat éve folyamatosan, havonta vagy akár hetente szaladgáltam más és más városokba vagy országokba. Viszont érdekes új világ ez a "stabilitás", hogy van egy reggeli rutin, meg ilyesmi.

Hogyan inspirálódsz most zeneileg? Mit jelent neked a zene a koronavírus idején?

Az elmúlt hetekben magyar számokat kezdtem el játszani. Számomra nagyon érdekes megtanulni Lovasi András vagy Beck Zoli dalait, a saját szerzői stílusukban, magyar szórenddel. Ezen kívül elkezdtem a Splice, illetve egyéb online sampler könyvtárban található alapokkal játszadozni – mindenféle hangokat lehet itt találni, ez pedig jól jön a zenei ötletekhez. De őszintén szólva dalszövegeket számomra most nagyon nehéz írni – először mindig jön az érzelmi vihar, és csak később, mikor ezek a gondolatok letisztultak és megszilárdultak, akkor tudom igazán megírni őket.

Tudsz ajánlani az olvasóknak három lemezt vagy zenét, amit mostanában hallgattál, és hatottak rád?

Teardrops in Hurricane - Jordan Mackampa. Imádom - a hangulatot, a dalszöveg ritmusát, a produkciót, mindent.

Jesus Christ 2005 God Bless America - The 1975. Sokkal nyersebb, mint a tőlük megszokott, de hat a dalszöveg.

Gentlewoman, Ruby Man (lemez) - Flo Morrissey, Matthew E. White. Vintage vibe americana groove-val.

Mit gondolsz, milyen tapasztalatokat, tanulságokat fogunk tudni levonni hosszabb távon ebből az időszakból, akár a világra, akár személyesen magadra nézve?

Hogy a nagy dolgokat csak együtt tudjuk megcsinálni. És amennyire fontos az egészségügy, a gazdaság, az infrastruktúra, annál fontosabb egy emberi élet.

A Mongooz And The Magnet tavaly novemberben adta ki legutóbbi EP-jét, most pedig új klipdallal jelentkeztek.

https://recorder.blog.hu/2020/05/16/hogyvagy012_ian_o_sullivan
HogyVagy013: "Nem véletlen, hogy az új dalunk a világvégéről szól" – Ian O'Sullivan
süti beállítások módosítása